DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Iekšlietu nozares kadeti par labām sekmēm saņems piemaksas

Otrdien, 12. decembrī, Ministru kabinets pieņēma grozījumus 2016. gada 13. decembra noteikumos Nr. 806 "Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm mēnešalgu un speciālo piemaksu noteikšanas kārtību un to apmēru", kas paredz ieviest sekmības koeficientu kadetu mēnešalgai.

Lai palielinātu kadetu motivāciju studēt un gūt labākas sekmes, grozījumi paredz ieviest sekmības koeficientu līdz 1.2, kas tiks piemērots kadeta pilna laika īsā cikla augstākās izglītības, tālākizglītības un arodizglītības mēnešalgai, ja kadets iepriekšējā semestrī uzrādījis vidējo  atzīmi vismaz 8 balles un kadetam nav bijuši neattaisnoti kavējumi, studiju vai mācību parādi, kā arī nav spēkā esošu disciplinārsodu.

Koeficienta piemērošana attieksies tikai uz tiem kadetiem, kuri pirms mācību uzsākšanas iekšlietu nozares izglītības iestādē vai Ieslodzījuma vietu pārvaldes izglītības iestādē nav ieņēmuši citu amatu. Iestādes vadītājs noteiks piemērojamā koeficienta apmēru, ņemot vērā kadeta vidējo atzīmi iepriekšējā semestrī. Tāpat koeficients tiks pārskatīts pēc katra semestra.

2023. gada pirmajā semestrī iekšlietu nozares koledžās vidējo atzīmi vismaz 8 balles uzrādījuši 49 kadeti. Ar sekmības koeficienta ieviešanu plānots sasniegt kadetu sekmības pieaugumu 10% procentus gadā pirmajos trīs gados.

Kadetu motivāciju iegūt labāku vērtējumu palielina arī tas, ka pēc izglītības ieguves beigām amatpersona nesaņems zemāku atlīdzību kā izglītības ieguves laikā.

Jāatzīmē, ka mēnešalga atbilstoši 1. mēnešalgu grupas minimālajai mēnešalgai tiek noteikta tikai kadetam, kurš pirms mācību uzsākšanas iekšlietu nozares vai Ieslodzījuma vietu pārvaldes izglītības iestādē nav ieņēmis citu amatpersonas amatu iestādē. Savukārt amatpersonai, kura veic dienesta pienākumus, mēnešalgu nosaka, ņemot vērā amata saimi, līmeni un amatam atbilstošo mēnešalgu grupu, kā arī iestādes vadītāja noteiktos kritērijus.

Piemēram, Valsts robežsardzes pārvaldēs dienējoša jaunākā inspektora mēnešalga, piemaksa par specialo dienesta pakāpi, piemaksa par robežkontroles mobilitāti un stiprināšanu un piemaksa par nakts darbu kopā ir no 1197 līdz 1283 eiro (bruto).

Grozījumi  paredz pārskatīt arī noteikumu 1. pielikumu “Amatpersonu mēnešalgas apmērs”, izsakot jaunā redakcijā mēnešalgu skalu. Skalā tiek palielināti katrai mēnešalgu grupai noteiktie mēnešalgas minimālie un maksimālie apmēri. Mēnešalgu skala tiek pārskatīta, ņemot vērā plānoto mēnešalgu pieaugumu, kas paredz nodrošināt trīs gadu laikā (laika periodā no 2023. gada līdz 2025. gadam) 30% mēnešalgu pieaugumu pret 2022. gadu.

Mēnešalgu skalas aprēķins veikts tādējādi, lai tās ieviešanu nodrošinātu piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros.

Pārskatot un paaugstinot amatpersonām mēnešalgas, jāņem vērā, ka pieaugs arī pārējie atlīdzības veidi, ko aprēķina no mēnešalgas (piemaksa par virsstundu darbu, nakts darbu, pabalsti).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI