DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Telekomunikācijas

Vienotais lādētājs: Parlaments gatavs sākt sarunas par elektronisko atkritumu daudzuma samazināšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Parlaments ir gatavs sākt sarunas par vienotu lādētāju, lai mazinātu elektronisko atkritumu daudzumu un padarītu ērtāku atšķirīgu mobilo tālruņu, planšetdatoru un digitālo kameru lietošanu.

  • Mazāk nevajadzīgu kabeļu un lādētāju, kas būs ieguvums gan videi, gan patērētājiem
  • C tipa USB pieslēgvieta kā jaunais standarts visām portatīvajām ierīcēm
  • Eiropas Parlamenta deputāti vēlas saskaņot noteikumus par bezvadu uzlādes sistēmām

Parlaments šodien plenārsēdē apstiprināja savu nostāju sarunās ar ES dalībvalstu valdībām par grozīto Radioiekārtu direktīvu.

Pateicoties ierosinātajiem noteikumiem, patērētājiem vairs nebūs vajadzīgs jauns lādētājs un kabelis ikreiz, kad viņi iegādāsies jaunu ierīci, un visām mazā un vidējā izmēra elektroniskajām ierīcēm varēs izmantot vienotu lādētāju. EP prasa, lai visu ražotāju mobilie tālruņi, planšetdatori, digitālās kameras, austiņas un austiņu komplekti, rokas videospēļu konsoles un portatīvie skaļruņi, kurus var uzlādēt ar vadu, būtu aprīkoti ar USB C tipa pieslēgvietu. Izņēmumi attiektos tikai uz ierīcēm, kas ir pārāk mazas, lai tām būtu C tipa USB pieslēgvieta, piemēram, viedpulksteņiem, veselības aprocēm un dažām sporta ierīcēm.

Direktīvas pārskatīšana ir daļa no plašākiem ES centieniem padarīt preces ES tirgū ilgtspējīgākas, jo īpaši elektroniku, un samazināt elektronisko atkritumu daudzumu.

Skaidra informācija par uzlādi

EP deputāti vēlas arī, lai uz ierīcēm turpmāk būtu skaidra informācija un marķējums par uzlādes iespējām, kā arī par to, vai ierīcei ir pievienots lādētājs. Tas palīdzētu izvairīties no neskaidrībām un atvieglotu pirkšanas izvēli patērētājiem, kuriem bieži vien jau pieder vairākas atšķirīgas ierīces un ne vienmēr ir vajadzīgs jauns lādētājs.

Tā kā arī bezvadu uzlāde tiek izmantota arvien biežāk, EP deputāti vēlas, lai Komisija līdz 2026. gada beigām iesniegtu stratēģiju, kas salāgotu visus jaunos uzlādes risinājumus. Mērķis ir izvairīties no tirgus sadrumstalotības, turpināt mazināt atkritumu daudzumu vidē, nodrošināt patērētājiem ērtus uzlādes risinājumus un izvairīties no patērētāja "pieķēdēšanas" vienam ražotājam.

Citāts

Ziņotājs Alekss Adžus Saliba (S&D, Malta) sacīja: "Eiropā katru gadu importē pusmiljardu lādētāju portatīvajām ierīcēm, kas rada 11 000-13 000 tonnu elektronisko atkritumu. Vienots lādētājs mobilajiem telefoniem un citām mazām un vidēja izmēra ierīcēm būs izdevīgs visiem. Šīs patiesi visaptverošās politikas izmaiņas pamatotas Komisijas priekšlikumā. Mēs arī aicinām līdz 2026. gadam nodrošināt bezvadu uzlādes tehnoloģiju savietojamību un uzlabot patērētājiem sniegto informāciju ar skaidriem marķējumiem. Mēs arī paplašinām Komisijas priekšlikuma darbības jomu, pievienojot vairāk produktu, piemēram, klēpjdatorus, kuriem būs jāatbilst jaunajiem noteikumiem."

Konteksts

Eiropas Parlaments jau vairāk nekā 10 gadus ir centies panākt, lai pārnēsājamām ierīcēm tiktu izveidots vienots lādētājs, aicinot Komisiju rīkoties. 2021. gada 23. septembrī tā beidzot iesniedza tiesību akta priekšlikumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI