SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Elīna Gulbe
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
31. oktobrī, 2016
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Kultūra
17
17

Valsts valodas situācija Latvijā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latviešu valodas aģentūras veiktajā pētījumā “Valodas situācija Latvijā 2010–2015” analizēta valodas situācijas dinamika no 2010. līdz 2015. gadam. Šādi pētījumi par valodu lietojumu Latvijā regulāri tiek veikti kopš 1996. gada. LV portāls piedāvā infografiku ar pārskatu par zīmīgākajiem pētījuma rezultātiem.

īsumā
  • Latviešu valoda ietilpst pasaules 200 lielāko valodu grupā.
  • Latviešu valodu par dzimto sauc apmēram 1 223 000 iedzīvotāju, un to prot arī 90% Latvijā dzīvojošo mazākumtautību pārstāvju.
  • Lielākajā daļā ikdienas situāciju mazākumtautību pārstāvji vēl joprojām izmanto krievu valodu.
  • Būtiska nozīme valodas apguvē ir skolām un valodas lietojumam ikdienas saziņā.

Latviešu valodas aģentūras pētījums rāda, ka latviešu valoda ietilpst pasaules 200 lielāko valodu grupā un tajā runā gandrīz divi miljoni cilvēku. Dati liecina – nav pamata uzskatīt, ka latviešu valoda būtu apdraudēta, jo tajā runā visās paaudzēs, visās sociolingvistiskajās jomās visā valsts teritorijā, tai ir valsts valodas un Eiropas Savienības oficiālās valodas statuss.

Latviešu valodu par dzimto sauc apmēram 1 223 000 iedzīvotāju, un to prot arī 90% Latvijā dzīvojošo mazākumtautību pārstāvju. Jauniešu vidū (vecumā no 18 līdz 23 gadiem) latviešu valodas zināšanas ir gandrīz 100% aptaujāto respondentu. Viņi arī biežāk nekā vecākās paaudzes pārstāvji valsts valodu lieto visās saziņas situācijās. Tomēr lielākajā daļā ikdienas situāciju mazākumtautību pārstāvji vēl joprojām izmanto krievu valodu. Pētījuma dati liecina, ka lielākā daļa izvēlas runāt latviski, ja tiek uzrunāti šajā valodā (71%) vai ja sarunu biedrs nesaprot krieviski (69%). Latviešu valoda bieži tiek lietota arī valsts iestādēs (55%) un gadījumos, ja vairums klātesošo ir latvieši (48%).

Pētījumā apkopotā informācija atklāj, ka būtiska nozīme valodas apguvē ir skolām, un tie, kuri valodu izmanto ikdienas saziņā ar draugiem un citās sadzīviskās situācijās, valodu prot labi un ļoti labi. Tomēr valsts valodas zināšanu kvalitāti ietekmē arī lingvistiskā vide: viszemākie latviešu valodas prasmes rādītāji ir Latgalē un Rīgā, ko nosaka etnodemogrāfiskā situācija un attiecīgi – valodas lietojuma iespējas un paradumi.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI