DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Edgars Rinkēvičs
ārlietu ministrs
16. februārī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Amatpersonas runa
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministra Edgara Rinkēviča apsveikums Lietuvai valsts atjaunošanas simtgadē

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Zane Bitere, LETA

Sirsnīgi sveicu mūsu tuvos draugus un kaimiņus Lietuvas valsts atjaunošanas 100. gadadienā!

Latviešu un lietuviešu likteņi ir cieši savijušies. Mūsu senči – zemgaļi un žemaiši – varonīgi cīnījās pret apvienoto krustnešu karaspēku Saules kaujā. Mūsu tautas 20. gadsimtā piedzīvoja daudz tumšu brīžu, saglabājot ticību savu zemju brīvībai. Barikāžu laikā mēs ne mirkli nešaubījāmies par cēlo mērķi – brīvas Latvijas un Lietuvas tautas, kas dzīvo līdzās stiprā un plaukstošā Eiropā, pat, ja cena bija visdārgākā.

Arī mūsdienās Latviju un Lietuvu saista cieša draudzība, tuvas līdzcilvēku attiecības un stratēģiskā partnerība Baltijas jūras reģionā, Eiropas Savienībā un NATO. Mūs vieno kopīgs redzējums un atbildība par Eiropas nākotni un drošības stiprināšanu reģionā, kas ietver arī stratēģiski nozīmīgas infrastruktūras attīstību.

Latviešus un lietuviešus saista ne tikai kopīgs liktenis Baltijas jūras krastos, bet arī tuvās valodas, tradīcijas un kultūra. Mūsu kalendāros 22. septembris ir ierakstīta kā īpaša svinamā diena – Baltu vienības diena, kas ir simbolisks apliecinājums mūsu brālībai. Ar patiesu lepnumu varu teikt, ka Baltu vienības dienas svinībās nu jau tradicionāli piedalās Latvijas un Lietuvas Ārlietu ministrijās dibinātie Diplomātiskie kori.

Mūsu kopīgajā simtgades gadā notiks vēl viens zīmīgs pasākums – pirmo reizi kopā ar lietuviešu kolēģi ārlietu ministru Linu Linkeviču pasniegsim Baltu balvu par nozīmīgu ieguldījumu latviešu un lietuviešu valodu, literatūras, vēsturisko pētījumu veicināšanā un citās jomās. Mēs izjūtam īpašu atbildību kopt un sargāt mūsu mantojumu, jo esam vienīgās divas baltu tautas. Turpināsim to godāt un svinēt kopā arī turpmāk.

Švęskime kartu! Daug laimės, Lietuva!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI