VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Mārtiņš Kazāks
“Swedbank Latvija” galvenais ekonomists
30. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Ekonomika

Mēs jau sen to bijām pelnījuši!

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Lūka, LETA

“Vienmēr var labāk” (lasi: ātrāk) ir tiešā veidā attiecināms uz šī brīža Latvijas ekonomikas izaugsmes tempu. IKP kāpums 3. ceturksnī par 5,8%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Turklāt tas nav tik daudz bāzes efektu dēļ (pērn 3. ceturksnis nebija īpaši spēcīgs), cik ļoti jestra bijusi arī ceturkšņa izaugsme, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem ekonomikai augot par 1,5% pret 2. ceturksni.

Tāpat kā iepriekšējos šī gada ceturkšņos, izaugsme ir plaša – aug praktiski visi sektori, arvien jūtamāks kļūst uzsilums darba tirgū, kas velk līdzi arī algu kāpumu un iedzīvotāju vēlmi un spēju tērēt. Mazumtirdzniecības apgrozījuma gada kāpums 3. ceturksnī bija 4,9%, tai skaitā nepārtikas precēm bez degvielas jau par 6,7%. Apstrādes rūpniecības apjomi augustā bija par 12,1% augstāki nekā pērn. Būvniecības apjomi 3. ceturksnī bija turpat par ceturtdaļu lielāki nekā pērn… un tas viss pat vēl bez nopietna kāpuma banku kreditēšanas portfeļu apjomos. Trešā ceturkšņa cipari tiešām ir jaudīgi – straujākais IKP izaugsmes temps kopš 2012. gada, jau gandrīz vai sasniegts 2007. gada pirmskrīzes līmenis ekonomikas apjoma ziņā. Visas tendences, kā prognozējām, bet cipari ir jūtami labāki, nekā gaidīts. Šogad reālā IKP izaugsme būs ap 5%, bet līdz ar inflāciju nomināli eiro izteiksmē ekonomika augs tuvu 8%.

Lai gan 3. ceturkšņa +5,8%, iespējams, ir šī biznesa cikla augstākais punkts reālā IKP gada izaugsmes tempā, strauji izaugsmes tempi turpmākajos ceturkšņos nebūs retums, jo ekonomika ir biznesa cikla kāpuma fāzē. Iekšējais pieprasījums joprojām ir "nocieties" iepriekšējo pāris gadu piesardzības dēļ, turklāt pieprasījums eksporta tirgos joprojām ir spēcīgs. Tas nozīmē, ka izaugsmei ir plaša bāze. Naudas būs vairāk, ienākumi augs. Investēt vajag vairāk, un tērēt varam vairāk. Ekonomikai tuvākajos pāris gados ir pamats turpināt strauji augt.

Tomēr ir vietā atcerēties slavenā investora Vorena Bafeta reiz teikto: "Paisuma laikā visi peldas, bet bēguma laikā var redzēt, kurš peldējies pa pliko." Šis ir laiks, kad plikajiem peldētājiem sev sarūpēt peldbikses. Ekonomistu valodā runājot, iedzīvotājiem ir laiks investēt savu prasmju uzlabošanā, uzņēmumiem – ražīguma un ražošanas apjomu palielināšanā, valstij – labas uzņēmējdarbības vides (tostarp izglītības, veselības aprūpes) izveidošanā. Ekonomikai augot, investēt savā nākotnē ir vieglāk. Šī iespēja ir jāizmanto!

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI