DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes

Nevalstiskās organizācijas aicina MP Kučinski skaidrot budžeta pieņemšanas necaurspīdīgo procesu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien vairums nevalstisko organizācijas no NVO un MK sadarbības memoranda īstenošanas padomes nosūtīja vēstuli Ministru prezidentam ar aicinājumu skaidrot līdzšinējo budžeta pieņemšanas necaurspīdīgo procesu un aicināja Ministru prezidentu nodrošināt, lai valsts budžeta projekta veidošanas procesā tiktu ieviests mehānisms nevalstisko organizāciju pilnvērtīgai iesaistīšanai valsts budžeta izstrādes procesā - gan konsultāciju procesā, gan arī priekšlikumu sniegšanā Finanšu ministrijai bez nozaru ministriju starpniecības, lai nodrošinātu to, ka budžeta pieņemšanas procesā būtu uzklausītas sabiedrības intereses un vajadzības.

Iemesls šādas vēstules nosūtīšanai bija ministru prezidenta M. Kučinska publiskie izteikumi "(..) ministriju budžetos ir iestrādāts atbalsts atsevišķām nevalstiskajām organizācijām"1. Bet NVO un MK sadarbības memoranda īstenošanas padome, kurā izskata un sniedz rekomendācijas nevalstiskā sektora un sabiedrības interešu horizontālajiem jautājumiem, tai skaitā finansējuma pieejamību, par šādu procesu netika informēta, līdz ar to radot bažas par procesa objektivitāti. Tāpat ir zināms, ka budžetā ir pieprasīts papildus finansējums NVO atbalstam 6,5 miljonu apmērā, kas ir apsveicami, īpaši apzinoties, ka nākamajā gadā būs ievērojams kritums ziedojumu apjomā. Tomēr nevalstiskajam sektoram vēl šobrīd nav skaidrības, kam tieši šī nauda ir piešķirta un vai tiešām tā sasniegs tās nevalstiskā sektora jomas, kur finansējums ir visvairāk nepieciešams.

Uzmanība tika vērsta arī uz iepriekšējo gadu budžetu izstrādes procesu, kurā nevalstiskajām organizācijām nav bijusi iespēja iesniegt savus priekšlikumus bez ministriju pastarpinātas ietekmes, tādējādi pakļaujot riskam jebkuru iniciatīvu, kuru vēlas īstenot sabiedrība, bet konkrētā politiskā ministrijas vadība to neatbalsta. Nevalstiskās organizācijas aicina Ministru prezidentu M.Kučinski izstrādāt mehānismu, kas ļautu sniegt priekšlikumus nevalstiskajām organizācijām valsts budžeta izstrādes procesā Finanšu ministrijai bez nozaru ministriju starpniecības, tādējādi nodrošinot plašāku sabiedrības horizontālo interešu pārstāvniecību.

Memoranda padome izveidota ar mērķi sekmēt efektīvas un sabiedrības interesēm atbilstošas valsts pārvaldes darbību, iesaistot pilsonisko sabiedrību lēmumu pieņemšanā. Tās izveide tika rosināta 2005. gada 13. janvārī pēc 21 NVO pārstāvju tikšanās ar Ministru prezidentu. Memoranda parakstīšana ar 57 NVO dalību notika 2005. gada 15. jūnijā. Šobrīd memorandu ir parakstījušas vairāk nekā 400 organizācijas.

Ar vēstuli var iepazīties šeit.


1 Kučinskis neredz iespēju veikt korekcijas valsts budžeta projektā, LETA, 25.09.2017.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI