DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Jānis Volberts
Biedrības "Sabiedrība par atklātību – Delna" direktors
28. septembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Atklātā vēstule
TĒMA: Veselība

Delna aicinājusi veselības ministri skaidrot, kā tiek risināts iespējamais interešu konflikts

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Sabiedrība par atklātību – Delna (Delna) 2017.gada 27.septembrī nosūtīja vēstuli veselības ministrei Andai Čakšai ar lūgumu skaidrot, kā Veselības ministrija (VM) risina iespējamo interešu konfliktu, kurā iesaistīta Valsts galvenā onkoloģe un kas, Delnas ieskatā, apdraud Latvijas sabiedrības veselību.

Par iespējamu interešu konfliktu Veselības ministrijā

Ļoti cienītā Čakšas kundze!

Sabiedrība par atklātību – Delna (Delna) aicina Jūs skaidrot, kā Veselības ministrija (VM) risina iespējamo interešu konfliktu, kurā iesaistīta Valsts galvenā onkoloģe un kas apdraud Latvijas sabiedrības veselību.

Šī gada 26.septembrī Jūs publiski paziņojāt, ka 3.oktobrī organizēsiet tikšanos ar "medikamenta Rigvir kritiķiem un atbalstītājiem", aicinot arī Rigvir pārstāvjus (http://m.delfi.lv/latvija/article.php?id=49278189). Ņemot vērā, ka Jūsu konsultante, Valsts galvenā onkoloģe, profesore Dace Baltiņa, reizē ir arī Starptautiskā Viroterapijas centra medicīniskā direktore un publiski tiek pieteikta arī kā "holdinga Rigvir medicīniskā direktore", lūdzam, skaidrot, kā nodrošināsiet objektivitāti tikšanās laikā?

Par situācijas radītajiem riskiem Delna Jūs informēja jau 2017.gada 20.februārī (http://delna.lv/wp-content/uploads/2017/03/Delnas_v%C4%93stule_VM_200217.pdf). Kā farmācijas preparāta Rigvir pārstāve, D.Baltiņa ir ieinteresēta gūt kompānijai peļņu no preparāta pārdošanas un tas var ietekmēt viņas pieņemtos lēmumus un sniegtās rekomendācijas VM, nodarot kaitējumu sabiedrības veselībai. Turklāt, izmantojot savu amata statusu, Valsts galvenā onkoloģe vairakkārt publiski reklamējusi Rigvir. Veselības inspekcija jau ierosinājusi administratīvo lietu par recepšu zāļu reklamēšanas aizlieguma pārkāpumu saistībā ar portālā Kasjauns.lv 25.12.2016. (http://jauns.lv/raksts/veseliba/3398- tracis-ap-rigvir-un-viltus-ceribas-populara-onkologe-baltina-atklati-par-veza-arstesanu- latvija)       ievietoto reklāmu, kurā bija redzama Valsts galvenā onkoloģe un minēts viņas amats.

Jums kā Veselības ministrei ir pienākums nodrošināt, ka persona, par kuras objektivitāti var pastāvēt pamatotas šaubas, nepiedalās un nekādā veidā neietekmē veselības nozares lēmumu pieņemšanu, kas skar šīs personas personīgās vai finanšu intereses. Delna aicina Jūs atcelt lēmumu par profesores D.Baltiņas norīkošanu par Valsts galveno onkologu.

Delna lūdz Jūs sniegt atbildes uz sekojošiem jautājumiem, likumā noteiktajā kārtībā:

  1. Kā VM risina iespējamu interešu konfliktu, kurā iesaistīta Valsts galvenā onkoloģe?

  2. Kā Jūs nodrošināsiet objektivitāti 3.oktobra tikšanās laikā ar Rigvir kritiķiem un atbalstītājiem, ja zināms, ka Jūsu konsultante ieinteresēta gūt peļņu no preparāta Rigvir pārdošanas?
  3. Vai Veselības ministrija ir uzdevusi veikt pārbaudes saistībā ar mediķu celto trauksmi par preparāta Rigvir efektivitāti? Salīdzinājumam Francijā 2007.gadā trauksmes cēlēja, ārste Irēna Fračone (Irene Frachon), informēja veselības nozares atbildīgās institūcijas par plaši izplatīta medikamenta Mediator iespējamiem nāvējošiem blakus simptomiem. Valsts iestādes panāca, ka šo zāļu izplatīšana tiek apturēta. Šobrīd apstiprināti vismaz 500 nāves gadījumi pēc medikamenta lietošanas (http://www.globaltimes.cn/content/906526.shtml).
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI