DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes

LTRK aicina nekavējoties ieviest e-veselības sistēmu, lai medicīnas budžets būtu izsekojams

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas lielākā uzņēmēju organizācija Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) atbalsta Veselības ministrijas centienus nodrošināt pēc iespējas plašāku un ātrāku e-veselības ieviešanu, jo uzskata, ka tikai tas palīdzēs izsekot budžeta tēriņiem medicīnas jomā, pakalpojumu pieprasījumam un patiesajām izmaksām. Uzņēmēju biedrība aicina arī ārstus būt atbildīgiem pret valsts finansējumu, sākot lietot izstrādāto sistēmu.

LTRK uzskata, ka primāri un nekavējoties ir jākoncentrējas uz e-veselības sistēmas ieviešanu darbībā, atbalstot Veselības ministrijas centienus nodrošināt pēc iespējas plašāku un ātrāku sistēmas ieviešanu nozares lietotājiem, ģimenes ārstiem, farmācijas uzņēmumiem, pacientiem un veselības aprūpes iestādēm. "Mēs uzskatām, ka e-veselības sistēmas ieviešana uzlabos kopējo darbaspēka veselības stāvokli, veicinot iedzīvotāja kontroli par savu veselību, sniedzot iedzīvotājam pieeju saviem veselības datiem, kā arī efektīvāku veselības veicināšanas lēmumu pieņemšanu, palielinot pieejamību informācijai par veselības veicināšanas pasākumiem, sabiedrībā popularizējot veselīgu dzīves veidu," saka LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

Uzņēmēju organizācija ir pārliecināta, ka tiks paaugstināta veselības aprūpe un veselības aprūpes iestāžu darba efektivitāte, nodrošinot ārstiem ātru pieeju pie nepieciešamajiem pacienta veselības datiem. Pats svarīgākais e-veselības ieviešanas faktors LTRK uzskatā ir paaugstinātā iedzīvotāju veselības datu ticamība un drošība. Bez šādas caurspīdīgas un kontrolējamas sistēmas, nav iespējams veikt nekāda veida kvalitatīvu datu analīzi par ģimenes ārstu noslodzi, darbnespējas lapu izsniegšanu, to pamatotību, un no šo faktoru izrietošā lielāka finansējuma piešķiršanu nozarei.

LTRK uzskata, ka mehānisms, lai efektīgāk atgrieztu darbaspēku darba tirgū ir rodams, veidojot nozares budžeta pārdali starp Veselības ministriju un Labklājības ministriju. Veselības ministrijai ir maksimāli jānodrošina e-veselības ieviešana un jāveido tāda ārstniecības speciālistu politika, kas ir vērsta uz darbaspēka atgriešanu darba tirgū pēc iespējas ātrāk, nevis ilgstošu darbnespējas lapu izdošanu. Darba vidē atgriezto darbinieku darbnespējas lapu apmaksas budžeta sadaļa proporcionāli pāriet no Labklājības ministrijas budžeta uz Veselības ministrijai atvēlēto budžeta sadaļu.

2017.gadā no kopējiem budžeta līdzekļiem darbnespējas lapu pabalstu apmaksai atvēlēti 155,8 miljoni eiro. Statistiski ik mēnesi no aptuveni 800 000 darbinieku Latvijā darbnespējas lapas tiek izdotas 15 700 personām. LTRK uzskata, ka e-veselības sistēmas ieviešana ļaus ievērojami samazināt negodprātīgo slimotāju skaitu, veicinās kopējo sabiedrības veselības uzlabošanos un informētību par to, kā arī ļaus pārdalīt ievērojamus budžeta līdzekļus no Veselības ministrijas darbnespējas pabalstu budžeta Veselības ministrijai nepieciešamajos līdzekļos, tādējādi rodot līdzekļus medicīnas darbinieku atalgojumam un citām nozares vajadzībām.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI