DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Amatpersonas runa
TĒMA: Veselība

Ministru prezidenta Māra Kučinska aicinājums Latvijā strādājošajiem ģimenes ārstiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Makare/ LETA

“Latvijas mediķi, šoreiz es vēršos pie katra no jums. Vienmēr esmu augstu vērtējis jūsu darbu un viedokli, jūs darāt ļoti nozīmīgu un smagu darbu, esmu ieklausījies un iedziļinājies nozares problēmās, saprotu, ka darāmo darbu ir daudz, kā arī nozarē netrūkst samilzušu problēmu. Tāpēc, lai pārietu no vārdiem uz darbiem, valdība ir uzsākusi nopietnu darbu, lai sakārtotu veselības jomu”, pauž Ministru prezidents Māris Kučinskis.

"Nacionālās trīspusējās sadarbības padome šonedēļ vienojās par atbalstu jaunajam nodokļu reformas modelim, kas sevī ietver daudzus nozīmīgus jauninājumus, tostarp būtiski lielāku un ilgtermiņā garantētu finansējuma palielinājumu veselības aprūpes sistēmai.

Lai to panāktu, gan politiķi, gan Latvijas Darba devēju konfederācija, gan arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (kurā ietilpst arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība) vienojās par nepopulāru lēmumu – palielināt sociālās iemaksas par vienu procentpunktu. Šī trīspusējā vienošanās nodrošinās, ka nākamgad veselības aprūpei tiks atvēlēts par 200 miljoniem eiro vairāk, no kuriem 80 miljoni eiro paredzēti tieši algu palielināšanai. Jāņem vērā, ka Latvija ir demokrātiska valsts, kurā lēmējvara pieder tautas ievēlētajai Saeimai. Tāpēc, lai veselības aprūpes sistēmā tiešām ieplūstu minētie līdzekļi, vēl ir jābūt pozitīvam Saeimas balsojumam, un manu pārliecību par to vairo fakts, ka pašreiz visas koalīcijas partijas ir paudušas apņemšanos šo reformas modeli atbalstīt.

Kā redzams, šobrīd jau ir sperti nepieciešamie soļi, lai risinātu jautājumus, kas, jāatzīst, diemžēl ir tikuši atstāti novārtā pēdējos 25 gadus. Izdarīts ir daudz, lai no nākamā gada situācija veselības aprūpē, ar to saprotot arī tajā strādājošo atalgojumu, uzlabotos. Vienlaikus gan valdībai, gan politiķiem ir jāizdara savs mājasdarbs – jānodrošina, lai katra veselības aprūpes sistēmai atvēlētā centa izlietojums būtu caurskatāms. Respektīvi, gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem ir jābūt skaidrībai, kur paliek viņu samaksātā nauda. Bet to nevar nodrošināt, pilnvērtīgi nestrādājot ar e-veselības sistēmu.

Lai panāktu, ka veselības aprūpes sistēma uzlabojas, ka mediķi saņem pienācīgu atalgojumu, ka iedzīvotājiem tiek nodrošināta kvalitatīva veselības aprūpe, ir jābūt dialogam. Šobrīd ir panāktas svarīgas vienošanās, kas vēl jānodrošina likuma spēks, ko plānots nodrošināt Saeimā līdz 22. jūlijam. Panāktās vienošanās ir trauslas, jo tās ietver nepopulārus lēmumus, tāpēc aicinu jūs, mediķus, būt atsaucīgus un sniegt priekšlikumus, kā veselības aprūpi vajadzētu pilnveidot, lai tā būtu kvalitatīva un pieejama katram godprātīgam nodokļu maksātājam.

Tādēļ es aicinu Latvijā strādājošos ģimenes ārstus atbalstīt to soli, ko jau līdz šim ir spēruši sociālie partneri un nākt pretī sabiedrībai, izprotot šobrīd valstī notiekošos procesus! Gan darba devēji, gan darba ņēmēji no nākamā gada par veselības aprūpi ir gatavi maksāt vairāk, saprotot situāciju nozarē. Lūdzu, veselības aprūpes nozari izprast šīs vienošanās!

Paldies visiem mediķiem, kas ir pauduši atbalstu uzsāktajām reformām un nāk talkā ar saviem padomiem, to ļoti novērtēju, tādēļ darīšu visu, kas ir manos spēkos, lai sakārtotu veselības jomu, man ir laba ministru komanda, kas tic, ka kopīgiem spēkiem mēs varam panākt uzlabojumus valstī, tāpēc aicinu arī katru no mediķiem uz konstruktīvu sadarbību!"

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI