DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ukrainas prezidenta Petro Porošenko un Latvijas Republikas prezidenta Raimonda Vējoņa kopīgais paziņojums par godu 25. gadadienai kopš Ukrainas un Latvijas Republikas diplomātisko attiecību nodibināšanas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2017. gada 12. februārī Latvija un Ukraina atzīmēja 25. gadadienu kopš divpusējo diplomātisko attiecību nodibināšanas. Draudzīgās attiecības starp mūsu valstīm balstās uz kopīgām vēsturiskām tradīcijām, kā arī uzticību Eiropas vērtībām un starptautisko tiesību normām. Šobrīd Ukrainas un Latvijas attiecības turpina veiksmīgi attīstīties savstarpējas cieņas, uzticības un atbalsta gaisotnē. Mūsu centieni ir vērsti ne tikai uz savstarpēji izdevīgas divpusējās sadarbības paplašināšanu daudzās abpusēju interešu jomās, bet arī uz Eiropas drošības stiprināšanu un mūsdienu izaicinājumu pārvarēšanu, ar kuriem sastopas starptautiskā sabiedrība.

Mūsu valstis stingri nosoda Krievijas agresiju pret Ukrainu, kuras rezultātā notika nelikumīga pagaidu Ukrainas teritorijas daļas - Krimas Autonomās Republikas un Sevastopoles pilsētas - okupācija. Ukraina augstu vērtē Latvijas politisko atbalstu un praktisko palīdzību cīņā pret Krievijas agresiju un cīņā par Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes atjaunošanu atbilstoši tās starptautiski atzītajām robežām.

 Saglabājoties pašreizējai politiskajai un diplomātiskajai situācijai Donbasā, ko izraisīja Krievijas agresija pret Ukrainu, abas valstis apstiprina nepieciešamību pēc Krievijas Federācijas saistību atbilstoši starptautiskajām tiesībām beznosacījumu izpildes un šo tiesību vispārēji atzītu principu ievērošanas atjaunošanas. Saistībā ar to Latvija un Ukraina aicina starptautisko sabiedrību stiprināt tās solidaritāti ar Ukrainu, kā arī uzsver, ka pret Krieviju ieviestās sankcijas tās agresijas dēļ pret Ukrainu būtu jāsaglabā līdz pilnīgai Minskas līgumu izpildei un Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes atjaunošanai vai pat tās nostiprināšanai agresīvu darbību un spriedzes eskalācijas gadījumā no Krievijas puses.

Latvija apsveic un turpina aktīvi atbalstīt Ukrainas virzību uz Eiropas un Eiroatlantisko integrāciju. Sekmīga Asociācijas nolīguma starp Ukrainu un ES izpilde ir svarīgs kopīgs uzdevums. Ukraina uzrāda panākumus šajā procesā un ir apņēmusies turpināt reformu īstenošanu. Tajā pašā laikā valstij ir nepieciešama papildu palīdzība no starptautiskās sabiedrības, jo sevišķi Eiropas valstu kopienas puses iekšējo pārmaiņu īstenošanā. Ukraina ir dziļi pateicīga Latvijai par nozīmīgu atbalstu un praktisko palīdzību reformu īstenošanas gaitā.

Mēs pozitīvi vērtējam Asociācijas nolīguma starp Ukrainu un Eiropas Savienību īstenošanas efektivitāti, kurš piedāvā ievērojamas priekšrocības gan Ukrainai, gan ES. Nolīgums ir arī labs pamats labvēlīgākas uzņēmējdarbības vides attīstībai Ukrainā, lai piesaistītu ārvalstu investīcijas. Tādēļ mēs ceram uz netraucētu tā ratifikācijas procesa pabeigšanu. Latvija atbalsta arī ātru lēmumu pieņemšanu par bezvīzu režīma noteikšanu Ukrainas pilsoņiem ceļošanai uz Šengenas līguma dalībvalstīm.

Latvija un Ukraina turpinās aktīvu darbību ievērojamā divpusējās sadarbības potenciāla izmantošanā ekonomikā, zinātnē un tehnoloģijās, izglītībā, kultūrā un humānās palīdzības jomā, kā arī daudzās citās savstarpējo interešu jomās, lai stiprinātu saikni starp pilsētām un reģioniem, lai attīstītu cilvēku savstarpējos personiskos kontaktus un nodrošinātu ukraiņu kopienas intereses Latvijā un latviešu kopienas intereses Ukrainā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI