VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
25. novembrī, 2016
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Personība
TĒMA: Veselība
2
2

Anda Čakša: Šis ir saspringtākais laiks manā mūžā

LV portālam: ANDA ČAKŠA, veselības ministre
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības ministre Anda Čakša: “Es nenogurstoši atkārtoju - labas veselības pamatā ir veselīgs uzturs, aktīvs dzīvesveids un labs miegs.”

FOTO no A.Čakšas privātā arhīva

Diplomēta ārste, strādājusi gan par pediatru un psihoterapeiti, gan vadījusi Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu, bijusi padomniece iepriekšējam veselības ministram. Savu tagadējo dzīves posmu Anda Čakša vērtē kā saspringtāko laiku mūžā, kad ir stingri jāvadās pēc plāna, lai atpūstos. Ja būtu jāsāk vēlreiz viss no jauna, viņa izvēlētos to pašu ceļu, bet dzīves skatījumā lielā mērā ietekmējusies no teologa Jura Rubeņa filozofijas.
īsumā
  • Pašreizējā darba ikdiena - tas ir ļoti aktīvs sprints, kurā vairs nav laika juteklībai.
  • Veselības jomā dzēšam ugunsgrēkus un cīnāmies ar sekām.
  • Ja man būtu jāsāk viss vēlreiz no jauna, es viennozīmīgi ietu to pašu ceļu un mācītos par ārstu.
  • Vajag mācēt saudzēt sevi tad, kad jūti - "katliņš" kāpj pāri malām.
  • Man patīk tas miers un loģiskais dzīves skatījums, caur kuru Juris Rubenis vēro pasauli.

Kā kļūšana par veselības ministri šogad jūnija vidū ir mainījusi jūsu ikdienu?

Jāteic, ka arī mans iepriekšējais darbs, vadot slimnīcu, nav bijis nekas ļoti vienkāršs. Arī tur režīms bija diezgan saspringts. Tomēr nenoliedzami mana šī brīža ikdiena laikam ir saspringtākais laiks manā mūžā. Citkārt cilvēkiem ir jāvadās ļoti stingri pēc plāna darba dienas laikā, un man šobrīd nākas stingri vadīties pēc plāna, lai kaut nedaudz atpūstos. Tas ir ļoti aktīvs sprints, kurā vairs nav laika juteklībai.

Reformu veicējiem nav viegla dzīve. Vai arī jūs "sit" no visām pusēm vai ir arī kāds, kas atbalsta?

Ja man nebūtu cilvēku, kas atbalsta, šis darbs psiholoģiski nebūtu iespējams. Tāpēc es esmu pateicīga tiem, kas saprot, ka šim dzīves posmam ir arī ēnas puses. Šādas situācijas nereti atver cilvēkos snaudošos dēmonus, kurus kādā brīdī var kļūt grūti iedzīt atpakaļ būrī.  Un to es atgādinu gan sev, gan "sitējiem". Jo tiltus sadedzināt ir ļoti viegli, grūti ir iekāpt otra kurpēs.

Pērn slimības pabalstos (par darbnespējas lapu B) valsts  izmaksājusi 117 miljonus eiro, kas ir par 32,1 miljonu vairāk nekā 2015. gadā. Kāpēc Latvijas sabiedrība paliek arvien slimāka?

Tāpēc, ka veselības jomā dzēšam ugunsgrēkus un cīnāmies ar sekām. Gan sistēmā, gan attiecībā pret savu veselību. Labu māju var uzbūvēt tikai uz stipriem pamatiem, bet, ja tie ir sašķobījušies, tad nekas labs tur sanākt nevar. To pašu var attiecināt uz veselību – ja par sevi rūpēties sākam tikai tad, kad trauksmes zvani sit augstu vilni, tikt atpakaļ pie labas veselības ir grūtāk. Turklāt nevienam nav noslēpums, ka smagu un retu slimību ārstēšanā valstij līdzekļu nepietiek, tas liedz šiem cilvēkiem pēc iespējas ātrāk atgriezties darba tirgū, un viņi turpina būt par slogu sociālajam budžetam. Tāpēc es nenogurstoši atkārtoju – veselīgs uzturs, aktīvs dzīvesveids un labs miegs ir visa pamatā.

Pensionēšanās vecumu pagarina gan Latvijā, gan citviet pasaulē, bet līdz cik gadiem cilvēks vispār ir spējīgs intensīvi un produktīvi strādāt?

Tas ir ļoti atkarīgs no tā, cik kvalitatīvi cilvēks ir vadījis savu mūžu.  Dažreiz dažās profesijās redzam izdegšanas sindromu jau labākajos gados. Es gribētu teikt, ka Latvijā cilvēkiem ir pietiekami daudz rūpju un raižu, lai mēs nevarētu sagaidīt augstu produktivitāti mūža garumā, tāpēc vajag mācēt saudzēt sevi tad, kad jūti - "katliņš" kāpj pāri malām.

Vai ir ēdiens, no kura tā neveselīguma dēļ esat atteikusies pilnībā?

Es piederu pie tiem cilvēkiem, kas uzskata, ka drastiski aizliegumi nav īstais veids ceļā uz labāka rezultāta sasniegšanu, taču manās mājās nav čipšu, dēlam netiek servēti cīsiņi un ar saldinātiem dzērieniem es esmu uz "jūs", kā arī izvairos no rauga.

Kāds ir jūsu dzīves moto?

Tu vienmēr vari iemācīties un pieredzēt kaut ko jaunu!

Kam priekšroku dodat brīvajā laikā?

Jāteic, ka ministres amatā esot, brīvais laiks ir ļoti reta parādība, tāpēc es katru iespēju izmantoju sportiskām aktivitātēm vai vismaz laika pavadīšanai brīvā dabā, jo tas palīdz saglabāt līdzsvaru un prāta mundrumu.

Ja vajadzētu apgūt jaunu profesiju, kura tā būtu?

Ja man būtu jāsāk viss vēlreiz no jauna, es viennozīmīgi ietu to pašu ceļu un mācītos par ārstu, taču, ja zināmu apsvērumu dēļ tas nebūtu iespējams, ļoti iespējams, tā būtu kāda radoša profesija, piemēram, kaut kas saistīts ar modi.

Vai ir kādu notikumi, personības, kas jūs iedvesmojušas, visvairāk ietekmējušas jūsu dzīvi?

Manu dzīves skatījumu lielā mērā ir ietekmējusi Jura Rubeņa filozofija. Man patīk tas miers un loģiskais dzīves skatījums, caur kuru viņš vēro pasauli.  Bet vispār es cenšos no katra cilvēka iemācīties to labāko, kas viņā ir, tie ir daudzi mazi, vērtīgi krikumiņi, kas veido lielo bildi.

Par ko bērnībā vēlējāties kļūt, par ko sapņojāt?

Bērnībā es gribēju būt skolotāja, bērnudārza audzinātāja, jo man gribējās strādāt ar bērniem. Jāteic, ka mani plāni mainījās tikai nedaudz, jo kļuvu par bērnu ārsti.

Strādājāt arī kā psihoterapeite. Vai tas palīdz labāk saprasties ar citiem?

Tas labāk palīdz saprast sevi, un tad ir vieglāk saprast citus.

Ar kuru lēmumu, ko esat pieņēmusi, lepojaties?

Tie parasti nav populāri lēmumi. Es lepojos tad, ja esmu varējusi izdarīt kādu grūtu izvēli, kas nav bijis patīkami, jau sākotnēji bija redzams, ka tas būs grūti, bet mana iekšējā sajūta ir tāda, ka tas ir bijis pareizi. 


"Personība tuvplānā" – LV portālā  katru piektdienu.  Amatpersonu, valsts pārvaldē strādājošo un sabiedrībā pazīstamu cilvēku atbildes uz jautājumiem  "aiz kadra" - par sevi un dzīvi Latvijā, kad darbavietas durvis ir aizvērušās.

Iesaki LV portālam savu personību sarunai "aiz kadra"! Sūti e-pastu uz adresi portals@lv.lv!

Labs saturs
2
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI