VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
27. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Tramvaja līnijas izbūvei cauri Lielajiem kapiem vajadzīga sabiedriskā apspriešana

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas domes iecere tramvaja līniju izbūvēt pa Senču ielu virzienā uz Skansti, šķērsojot arī Lielos kapus, izraisījusi plašas sabiedrības diskusijas un protestus.

FOTO: Zane Bitere/ LETA

Tramvaja līnijas izbūves iecerei Rīgas kultūrvēsturiskajā centrā Skanstes virzienā pa Senču ielu cauri Lielajiem kapiem ir nepieciešama publiskā apspriešana.
īsumā
  • Lielie kapi ir Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas nozīmīgākās saglabājamās kultūrvēsturiskās vērtības.
  • "Dārzu un parku arhitektūras ansamblis "Lielie kapi" ar memoriālajām celtnēm" ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis Nr. 6636.
  • Lai veicinātu institūciju sadarbību un lēmumu pieņemšanu attiecībā uz Rīgas vēsturiskā centra attīstību, tiek izveidota Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome.
  • Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā saglabājamo kultūrvēsturisko vērtību pārveidošana pieļaujama, ja nepieciešamā pārveidojuma veikšana ir vienīgais veids, kā nodrošināt pilsētas attīstību.
  • Pašvaldības pienākums ir savā darbībā iesaistīt sabiedrību – rīkot publisko apspriešanu.

Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģija 2030. gadam paredz, ka jābūvē tramvaja līniju pagarinājumi un jaunas līnijas uz Berģiem, Rumbulu, Kaivas ielu (Dreiliņi) un Skanstes apkaimi.

Lielie kapi ir Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas nozīmīgākās saglabājamās kultūrvēsturiskās vērtības1. Jāņem vērā, ka kultūrvēsturiskās vides būtiski pārveidojumi ir Rīgas vēsturiskā centra aizsardzības zonā – jauna apbūve, kas saistīta ar pilsētas teritorijas plānojumā norādītās dabas un apstādījumu teritorijas un vēsturisko ūdenstilpju samazināšanu2.  Vienlaikus "Dārzu un parku arhitektūras ansamblis "Lielie kapi" ar memoriālajām celtnēm" ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis Nr. 66363.

Tiesiskais regulējums nosaka4, ka Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā saglabājamo kultūrvēsturisko vērtību pārveidošana ir pieļaujama, ja nepieciešamā pārveidojuma veikšana ir vienīgais veids, kā nodrošināt pilsētas attīstību un ja pārveidojuma rezultātā nepazeminās Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas kultūrvēsturiskā vērtība.

Savukārt, lai veicinātu institūciju sadarbību un lēmumu pieņemšanu jautājumos, kas attiecas uz Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību, tiek izveidota Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome (turpmāk – Padome), kuras sastāvu un nolikumu apstiprina Ministru kabinets5. Līdz ar to jebkāda jauna infrastruktūras būvniecība, kas varētu skart Lielos kapus, veicama tikai pēc Padomes sniegta atzinuma ar Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas saskaņojumu (atļauju).

Pašvaldības pienākums ir savā darbībā iesaistīt sabiedrību6Publisko apspriešanu Rīgas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā7 obligāti jārīko par Rīgas pilsētas pašvaldības attīstības programmu un teritorijas plānojumu. Šīs apspriešanas īpašo kārtību nosaka Teritorijas attīstības plānošanas likums un Būvniecības likums. Savukārt pēc Rīgas pilsētas pašvaldības iedzīvotāju, Rīgas domes vai tās priekšsēdētāja iniciatīvas, pamatojoties uz Rīgas domes lēmumu, konsultatīvā nolūkā var organizēt publisko apspriešanu par Rīgas pilsētas pašvaldības autonomās kompetences jautājumiem8. Vienlaikus publiskās apspriešanas gaitā pašvaldībai savas pašvaldības iedzīvotājiem9 un plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem jāgarantē iepazīšanās ne vien ar apspriešanai nodoto dokumentu, bet arī visiem ar konkrēto dokumentu saistītajiem pašvaldības lēmumiem. Turklāt pašvaldībai ir pienākums apkopot paustos viedokļus un publicēt informatīvu ziņojumu (kopsavilkumu) par apspriešanas rezultātiem pašvaldības domes tīmekļa vietnē un vietējā laikrakstā vai bezmaksas izdevumā. Tāpat pašvaldībai ir pienākums publicēt domes pieņemto lēmumu, kurā izmantoti publiskās apspriešanas rezultāti pašvaldības domes tīmekļa vietnē un vietējā laikrakstā vai bezmaksas izdevumā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, secināms, ka tramvaja līnijas izbūves iecerei Rīgas kultūrvēsturiskajā centrā Skanstes virzienā pa Senču ielu cauri Lielajiem kapiem ir nepieciešama publiskā apspriešana.


1Saskaņā ar Ministru kabineta 2004. gada 8. marta noteikumu Nr. 127 "Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības noteikumi" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 127) 2.5.5. apakšpunktu. 

2Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 127 3.2. apakšpunktu.

3 Izriet no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas mājaslapas pieminekļu saraksta.

4Nosaka Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likuma 5. panta trešā daļa.

5Nosaka Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likuma 10. pants pirmā daļa.

6Noteikts likumā "Par pašvaldībām" un konkrētās pašvaldības nolikumā.

7Pamatojoties uz Rīgas domes 2011. gada 1. marta saistošo noteikumu Nr. 114 "Rīgas pilsētas pašvaldības nolikums" 156. punktu.

8Saskaņā ar Rīgas domes 2011. gada 1. marta saistošo noteikumu Nr. 114 "Rīgas pilsētas pašvaldības nolikums" 154. punktu.

9Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 61.2 pantu.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI