VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
30. septembrī, 2016
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Personība
TĒMA: Valsts pārvalde
8
8

Ināra Mūrniece: Latvija ir superstipro sieviešu zeme

LV portālam: INĀRA MŪRNIECE, Saeimas priekšsēdētāja
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece: “Nedrīkst čīkstēt! Mūsu paaudzei lielākās grūtības gājušas secen. Grūti bija Vorkutas lēģeros.”

FOTO: Reinis Inkens, Saeimas administrācija

LV portāls piedāvā lasītājiem jaunu rubriku “Personība tuvplānā”, kurā darba nedēļas izskaņā, piektdienās, uzrunāsim amatpersonas, valsts pārvaldē strādājošos un citus sabiedrībā pazīstamus cilvēkus, aicinot ne tik daudz stāstīt par savu darbu un pienākumiem, cik par to, kas parasti paliek “aiz kadra” - aiz aizvērtajām darbavietas durvīm.
Pirmajā publikācijā aicinājām Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci, žurnālisti ar 16 gadu stāžu, tagad Nacionālās apvienības politiķi, izteikties gan par Saeimas atbalstīto likumu kvalitāti un Latvijas stiprajām sievietēm, gan par grāmatām, kuras ir vēlme pārlasīt vairākkārt.
īsumā
  • Politikā lepojos ar to, ka, strādājot pašreizējā amatā, pirmā ārvalstu vizīte, kurā nolēmu braukt, bija uz Ukrainu.
  • Top Analītiskais dienests, kura uzdevums būs būtisku likumprojektu vai situācijas padziļināta izpēte.
  • Šodien Latvija ir ne tikai stipro, bet patiesībā – superstipro sieviešu zeme.
  • Džona Kīna rakstītā Havela biogrāfija ir viena no saistošākajām grāmatām manā bibliotēkā.
  • Vismaz pāris reizes nedēļā cilvēkam jāatrod laiks kārtīgi izkustēties.

Kā uztverat pārmetumus pašreizējai Saeimai par likumu vājo kvalitāti?

Valsts prezidents aicina Saeimu pilnveidot likumu pieņemšanas procedūru. Savā vēstulē viņš neapgalvo, ka būtu sliktas kvalitātes likumi. Saeimā strādā pie tā, lai kopumā uzlabotu likumdošanas kvalitāti. Izveidota darba grupa, kas vērtē iespējas uzlabot Saeimas kārtības rulli. Top arī Analītiskais dienests, kura uzdevums būs būtisku likumprojektu vai situācijas padziļināta izpēte, vērtējot iespējamā likuma ietekmi ne tikai no politiskā, bet arī ekonomiskā un sociālā skatupunkta. Analītiskā dienesta izveide bija viena no manām prioritātēm, jau uzsākot darbu šajā amatā.

Ar kuru lēmumu, ko esat pieņēmusi, lepojaties?

Politikā lepojos ar to, ka, strādājot pašreizējā amatā, pirmā ārvalstu vizīte, kurā nolēmu braukt, bija uz Ukrainu. Uz valsti, kurā bija notikusi būtiska izvēle – tuvināties ar Eiropas Savienību un NATO, un kurai tādēļ nācās saskarties ar smagu Krievijas agresiju.

Runājot par personīgo dzīvi, esmu pieņēmusi aksiomu, ka enerģija rodas kustībā. Dažkārt, kad liekas – nemaz vairs fiziski nav spēka, cenšos sevi motivēt ar domu, ka ir jākustas, jo fiziskās kustības ir ļoti saistītas ar cilvēka pašsajūtu. Ceļos no dīvāna un auju sporta kurpes...

Vai Latvija ir stipro sieviešu zeme?

Šodien Latvija ir ne tikai stipro, bet patiesībā – superstipro sieviešu zeme. Gribētos sagaidīt laiku, kad Latvija būs gan stipro vīriešu, gan stipro sieviešu zeme.

Vai cilvēki ar taisnu mugurkaulu politikā netiek sabradāti?

Cilvēki ir tādi, kādi viņi ir. Gan politikā, gan citās dzīves jomās. Mēdz būt arī laiki, kad godīgie un taisnprātīgie cieš vairāk. Tā bija Latvijas okupācijas laikā. Bet, ja mums nebūtu cilvēku ar stingru mugurkaulu, tad neizveidotu neatkarīgu Latviju 1918. gadā un neatjaunotu Latvijas neatkarību. Ar lielu ticību idejai var virzīt lielas lietas.

Vai ir kādi notikumi, personības, kas jūs ir iedvesmojušas, visvairāk ietekmējušas jūsu dzīvi?

Ilgus gadus man nebija ne jausmas, cik stipru pamatu manī ir ielikusi mana omīte, cik daudz no viņas esmu mantojusi. Gan izskatā, gan raksturā. Tikai ar laiku esmu sapratusi, cik daudz viņa man nozīmēja.

Politikā mani fascinē Vāclava Havela personība. Džona Kīna rakstītā Havela biogrāfija ir viena no saistošākajām grāmatām manā bibliotēkā.

Ja vajadzētu apgūt jaunu profesiju, kura tā būtu?

Mani jaunībā saistīja dažādas profesijas, interesanta šķita gan medicīna, gan zinātne. Acīmredzot nebija nejaušība, ka izvēlējos žurnālistiku, jo tā sniedz iespējas uzzināt daudz interesanta par dažādām profesijām, rakstīt par tām un saprast, ko un kā cilvēki tajās dara. Bet, ja es būtu vīrietis, droši vien izvēlētos militāro karjeru.

Kam priekšroku dodat brīvajā laikā?

Brīvā laika diemžēl ir maz. Kad vien iespējams, lasu grāmatas. Labprāt aizeju uz labu teātra izrādi, operu, man patīk mūzika, turklāt dažādu žanru – sākot no klasikas, beidzot ar džezu. Vismaz pāris reizes nedēļā cilvēkam jāatrod laiks kārtīgi izkustēties. Staigāju, peldu. Šad tad, lai gan pēdējā laikā arvien retāk, izcepu arī pa kūkai.

Vai ir kāda grāmata, kuru pārlasāt vairāk nekā vienu reizi?

Ir virkne autoru, par kuriem varu teikt – man patīk viņu domu gājiens, skatpunkts, kā viņi raugās uz dzīvi. Piemēram, cenšos nopirkt visas britu rakstnieka Jana Makjuana grāmatas. Pēdējā no lasītajām ir "The Children Act", ko pirku ārzemēs. Patīk arī amerikāņu rakstnieka Džona Ērvinga darbi.

Savulaik jautāju Albertam Belam, kuru ļoti dziļi cienu, – kā tas rakstniekiem izdodas – vienlaikus radīt interesantu sižetu ar negaidītiem pavērsieniem, dzīvus raksturus, kuri mijiedarbojas, konfliktē, attīstās, un paralēli aizraujošam sižetam radīt vēl otru slāni, ko mēs saucam par zemtekstu, dziļi filozofisko jēgu. Alberts Bels toreiz ilgi klusēja un tad atbildēja: "Es nezinu. Es vienkārši rakstu." Tā ir ļoti liela meistarība un vienlaikus Dieva dāvana.

Bieži mēdzu pārlasīt grāmatas, kas man ir patikušas. Esmu atgriezusies arī pie Raiņa lugām.

Vai ir kāda vieta uz pasaules, kur sapņojat aizbraukt?

Gribētos tā sirsnīgāk apceļot Latgali. Ir vietas, kurās sapņoju atgriezties, – Barselona, Lisabona.

Kādas ir jūsu attiecības ar saldumiem?

Brīžiem vienaldzīgas, brīžiem kaislīgas.

Kāds ir jūsu dzīves moto?

Nedrīkst čīkstēt! Mūsu paaudzei lielākās grūtības gājušas secen. Grūti bija Vorkutas lēģeros.


"Personība tuvplānā" – LV portālā  katru piektdienu.  Amatpersonu, valsts pārvaldē strādājošo un sabiedrībā pazīstamu cilvēku atbildes uz jautājumiem  "aiz kadra" - par sevi un dzīvi Latvijā, kad darbavietas durvis ir aizvērušās.

Iesaki LV portālam savu personību sarunai "aiz kadra"! Sūti e-pastu uz adresi portals@lv.lv!

Labs saturs
8
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI