SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Izglītība
4
4

Noteikts sociālais atbalsts slēgto skolu pirmspensijas vecuma pedagogiem

Stājas spēkā 20.04.2018.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sociālais atbalsts Izglītības likumā ir paredzēts pedagogiem, kuriem līdz pensijas vecuma sasniegšanai ir mazāk nekā trīs gadi un kopējais pedagoga darba stāžs valsts un pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno vispārējās izglītības programmas, ir vismaz 25 gadi, tai skaitā pēdējie pieci gadi pirms izglītības iestādes likvidācijas vai reorganizācijas nostrādāti pašvaldības izglītības iestādē, kas īsteno vispārējās pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmas.

FOTO: Zane Bitere, LETA

Šodien, 20. aprīlī, stājas spēkā noteikumi par atbalstu vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības pirmspensijas vecuma pedagogiem, kuriem pašvaldības vispārējās izglītības iestādes reorganizācijas vai slēgšanas gadījumā būs grūtības atrast darbu. Šie pedagogi sešus mēnešus varēs saņemt sociālo atbalstu vidējās izpeļņas apmērā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 216 "Kārtība, kādā piešķir un administrē valsts sociālo atbalstu pedagogiem" paredz, ka valsts sociālo atbalstu saņems pedagogi, kuriem līdz pensionēšanās vecuma sasniegšanai ir mazāk nekā trīs gadi.

Pedagoga kopējam darba stāžam valsts un pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno vispārējās izglītības programmas, ir jābūt vismaz 25 gadiem, no kuriem pēdējie pieci gadi nostrādāti pašvaldības vispārējās pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības iestādē, kura tiek slēgta vai reorganizēta.

Sociālā atbalsta izmaksas finansēs no Izglītības un zinātnes ministrijas šim mērķim izveidotas valsts budžeta apakšprogrammas, informē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Sociālā atbalsta izmaksu un tās pārtraukšanu administrēs reorganizētās vai slēgtās izglītības iestādes dibinātājs – pašvaldība, savukārt sociālā atbalsta saņēmēju valsts pensiju un bezdarba gadījumu apdrošināšanai reģistrēs Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

MK noteikumiem ir četri pielikumi, tajā skaitā iesniegums pašvaldībai sociālā atbalsta piešķiršanai.

Pēc IZM datiem, 2018. gadā plānots reorganizēt vai slēgt aptuveni 42 vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestādes. Potenciāli sociālā atbalsta saņemšanai varētu kvalificēties aptuveni 77 pedagogi. Vidēji šāds pretendentu skaits varētu būt arī 2019. un 2020. gadā.

Sociālā atbalsta sniegšanu pirmspensijas vecuma vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības pedagogiem, kuriem pašvaldības vispārējās izglītības iestādes reorganizācijas vai likvidācijas gadījumā būs grūtības atrast  darbu, paredz 2017. gada 22. novembrī pieņemtie Izglītības likuma grozījumi, kas stājās spēkā 2018. gada 1. janvārī.

Likuma 52. panta otrā daļa nosaka: pašvaldības dibinātās vispārējās izglītības iestādes vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības pedagogam, kuram līdz pensijas vecuma sasniegšanai atbilstoši likumam "Par valsts pensijām" ir mazāk nekā trīs gadi un kopējais pedagoga darba stāžs valsts un pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno vispārējās izglītības programmas, ir vismaz 25 gadi, tai skaitā pēdējie pieci gadi pirms izglītības iestādes likvidācijas vai reorganizācijas nostrādāti pašvaldības izglītības iestādē, kas īsteno vispārējās pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmas, un kurš izglītības iestādes reorganizācijas vai likvidācijas gadījumā zaudē darbu un turpmāk negūst ienākumus no algota darba, komercdarbības vai saimnieciskās darbības, neatkarīgi no viņa mantiskā stāvokļa ir tiesības saņemt valsts sociālo atbalstu līdz sešu mēnešu vidējās izpeļņas apmēram Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI