SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
19. aprīlī, 2018
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Valsts pārvalde
2
19
2
19

Kas vēlētājiem jāzina līdz 13. Saeimas vēlēšanām?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Līdz 13. Saeimas vēlēšanām ir palicis mazāk nekā pusgads. Līdz ar to Centrālā vēlēšanu komisija jau tagad atgādina vēlētājiem par svarīgākajiem notikumiem katrā mēnesī. Kad vēlētāji ārvalstīs varēs pieteikties balsošanai pa pastu, kad sāksies priekšvēlēšanu aģitācijas periods un kad vēlēšanu iecirkņos būs iespēja nodot savu balsi glabāšanā – LV portāla infografikā.
īsumā
  • Šogad 13. Saeimas vēlēšanas notiks 6. oktobrī.
  • Aprīlī un maijā notiks darbs pie vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs izveides.
  • Vasarā CVK noteiks Saeimas vēlēšanu apgabalos ievēlējamo deputātu skaitu, sāksies 120 dienu priekšvēlēšanu aģitācijas periods, notiks deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana, kā arī pašvaldību vēlēšanu komisijām būs jāizveido vēlēšanu iecirkņu komisijas.
  • No 24. septembra līdz 5. oktobrim vēlētāji, kuriem nav derīgas pases, bet ir derīga personas apliecība (eID), varēs saņemt vēlētāja apliecību.
  • No 3. līdz 5. oktobrim daļā Latvijas vēlēšanu iecirkņu būs iespēja nodot balsi glabāšanā.
  • Balsot varēs jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs no pulksten 7.00 līdz 20.00 pēc vietējā laika.

Saeimas vēlēšanu kārtība ir noteikta Satversmē, Saeimas vēlēšanu likumā, kā arī citos normatīvajos aktos. Saskaņā ar tiem Saeimu ievēlē uz četriem gadiem un Saeimas vēlēšanas notiek oktobra pirmajā sestdienā, proti, šogad 13. Saeimas vēlēšanas notiks 6. oktobrī.

Balsošana pa pastu no ārvalstīm

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sniegto informāciju aprīlī un maijā notiks darbs pie vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs izveides. Proti, jau 17.aprīlī CVK apstiprināja diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību sarakstu, kuros tiks izveidoti vēlēšanu iecirkņi balsošanai pa pastu. Vēlētāju ārvalstīs pieteikšanās balsošanai pa pastu sāksies 5.maijā.

CVK vērš uzmanību, ka pasta balsošanai personām būs jāpiesakās personīgi vai ar trešās personas starpniecību, iesniedzot iesniegumu un uzrādot pasi, jebkurā no pārstāvniecībām, kas organizēs šādas balsošanas iespēju.

Pieci vēlēšanu apgabali

Vasarā CVK noteiks Saeimas vēlēšanu apgabalos ievēlējamo deputātu skaitu, sāksies 120 dienu priekšvēlēšanu aģitācijas periods, notiks deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana, kā arī pašvaldību vēlēšanu komisijām būs jāizveido vēlēšanu iecirkņu komisijas.

Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali – Rīga, Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale. "Vēlētājus ārvalstīs iekļauj Rīgas vēlēšanu apgabalā," uzsver CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Tāpat CVK pārstāve norāda, ka priekšvēlēšanu aģitācijas periods sāksies 9. jūnijā. Aģitācijas kārtību nosaka Priekšvēlēšanu aģitācijas likums, un to uzrauga Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Tiesības kandidēt

13. Saeimas vēlēšanās var kandidēt tikai tās partijas, kuras dibinātas ne vēlāk kā vienu gadu pirms vēlēšanām, t.i., 2017. gada 5. oktobrī. Šis nosacījums attiecas arī uz visām partiju apvienībā iekļautajām partijām. "Tāpat partijā un partiju apvienībā, kas vēlas piedalīties Saeimas vēlēšanās, jābūt ne mazāk kā 500 biedriem," skaidro K. Bērziņa.

Savukārt tiesības kandidēt Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir vecāki par 21 gadu, ja uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajiem ierobežojumiem. Proti, Saeimas vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un Saeimā nevar ievēlēt personas, kuras, piemēram, izcieš sodu brīvības atņemšanas vietā vai kuras ir sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu.

Vēlētāju apliecības

"No 24. septembra līdz 5. oktobrim vēlētāji, kuriem nav derīgas pases, bet ir derīga personas apliecība (eID), varēs saņemt vēlētāja apliecību," informē CVK, norādot, ka vēlētāja apliecību izsniegs bez maksas tajā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajā nodaļā, kurā ir izdota personas apliecība.

Savukārt vēlētājiem ārvalstīs, kuri būs pieteikušies balsošanai pa pastu, septembrī izsūtīs vēlēšanu materiālus, tāpat tos nogādās arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) balsošanas organizēšanai karavīriem un zemessargiem, kuri pilda dienesta pienākumus starptautiskajās operācijās.

Nodot balsi glabāšanā

Kā informē CVK, jau no 1. oktobra dažas stundas dienā būs atvērti vēlēšanu iecirkņi. Tajos varēs iepazīties ar kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem un balsošanas kārtību. Tāpat šajās dienās vēlēšanu iecirkņos Latvijā varēs pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā tie vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot iecirknī, kā arī tie vēlētāji, kas atradīsies ieslodzījuma vietās.

No 3. līdz 5. oktobrim daļā Latvijas vēlēšanu iecirkņu būs iespēja nodot balsi glabāšanā. "Šie iecirkņi tiks veidoti republikas pilsētās un novados ar vismaz 7500 balsstiesīgo, savukārt pašvaldībās, kurās vēlētāju skaits ir lielāks par 20 000, balss nodošanas glabāšanā iecirkņi tiks veidoti ar aprēķinu, lai uz pilniem 20 000 vēlētāju būtu vismaz viens šāds iecirknis," skaidro K. Bērziņa.

6. oktobris – 13. Saeimas vēlēšanu diena

Saskaņā ar CVK sniegto informāciju balsot varēs jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs no pulksten 7.00 līdz 20.00 pēc vietējā laika. Savukārt, lai nobalsotu, vēlētājam ir nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa pase vai derīga Latvijas pilsoņa personas apliecība kopā ar vēlētāja apliecību.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI