SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Izmaiņas Valsts robežas likumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līdz šim Valsts robežsardzes elektroniskajā informācijas sistēmā iekļāva ziņas tikai par valsts ārējās robežas šķērsojošajām trešo valstu valstspiederīgajām personām.

FOTO: Ivars Soikāns, LETA

Šodien, 16. aprīlī, stājas spēkā grozījumi Latvijas Republikas valsts robežas likumā. Turpmāk Valsts robežsardze reģistrēs un saglabās informāciju par visām Latvijas ārējo robežu šķērsojošajām personām, viņu ceļošanas dokumentiem un transportlīdzekļiem. Grozījumi paredz atbildību arī par robežsardzes tehnisko līdzekļu bojāšanu un dienesta suņu darba kavēšanu.

īsumā
  • Turpmāk Valsts robežsardze (VRS) reģistrēs un saglabās informāciju par visām Latvijas ārējo robežu šķērsojošajām personām, viņu ceļošanas dokumentiem un transportlīdzekļiem.
  • Grozījumi paredz atbildību arī par robežsardzes tehnisko līdzekļu bojāšanu un dienesta suņu darba kavēšanu.
  • Līdz šim VRS elektroniskajā informācijas sistēmā iekļāva ziņas tikai par valsts ārējās robežas (valsts robeža ar Krieviju un Baltkrieviju) šķērsojošajām trešo valstu valstspiederīgajām personām.
  • Viens no VRS darbības pamatelementiem ir analītiskais darbs ar konkrētu informācijas apjomu, uz kā pamata var izdarīt secinājumus par iespējamiem draudiem valsts drošībai, sabiedriskajai kārtībai un drošībai, kā arī preventīvajiem pasākumiem.

Līdz šim Valsts robežsardzes (VRS) elektroniskajā informācijas sistēmā iekļāva ziņas tikai par valsts ārējās robežas (valsts robeža ar Krieviju un Baltkrieviju) šķērsojošajām trešo valstu valstspiederīgajām personām, viņu ģimenes locekļiem, ceļošanas dokumentiem, kā arī valdījumā esošajiem transportlīdzekļiem un citiem dokumentiem.

Atbilstoši Latvijas Republikas valsts robežas likuma grozījumu anotācijai nepieciešamība VRS ļaut reģistrēt un saglabāt informāciju par visām valsts ārējās robežas šķērsojošajām personām ir pamatota ar sekojošo:

  • VRS pilnvarotas amatpersonas izmeklē noziedzīgus nodarījumus, kas saistīti ar valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu, personas nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai vai nelikumīgu uzturēšanos valstī, kā arī robežsarga kā valsts amatpersonas izdarītus noziedzīgus nodarījumus, kas nav saistīti ar vardarbību;
  • informācija par ārējo robežu šķērsojošajām personām, ievērojot riska analīzes sagatavošanas īpatnības, ir visefektīvākais instruments, lai sagatavotu riska analīzi, kas ļauj savlaicīgi veikt nepieciešamos pasākumus Latvijas iekšējās drošības, sabiedriskās kārtības un sabiedrības drošības nodrošināšanai;
  • pietiekami strauji mainoties ģeopolitiskai situācijai pasaulē, organizētās noziedzības pārstāvji ir maksimāli pievērsušies noziedzīgām darbībām, kas saistītas ar personu nelikumīgu pārvietošanu pāri ES robežai (personu nelikumīgā pārvietošanā pāri ārējai robežai iesaistās ne tikai trešo valstu, bet arī ES, tostarp Latvijas, pilsoņi);
  • lai pierādītu valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu, izmantojot viltotu ceļošanas dokumentu (gadījumos, kad persona aizturēta valsts iekšienē), informācija par ārējās robežas šķērsošanu, tostarp informācija par to, kādu dokumentu persona izmantoja ieceļojot Latvijā, ir būtisks pierādījums;
  • regulāra informācija par ārējās robežas šķērsošanas faktiem, laikiem un virzienu ir būtisks instruments arī operatīvās darbības uzdevumu sekmīgai veikšanai;
  • informācija par ārējās robežas šķērsošanu ir pierādījums gadījumos, kad tiek izmeklētas lietas par aizliegto priekšmetu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai ievešanai Latvijas teritorijā un tranzītam;
  • ārzemnieku ieceļošanas un uzturēšanās termiņa ievērošanas kontroli (imigrācijas kontroli) pilnvērtīgi var īstenot tikai tad, ja VRS rīcībā ir aktuālā informācija par personas ārējās robežšķērsošanas faktiem.

Viens no VRS darbības pamatelementiem ir analītiskais darbs ar konkrētu informācijas apjomu, uz kā pamata var izdarīt secinājumus par iespējamiem draudiem valsts drošībai, sabiedriskajai kārtībai un drošībai, kā arī preventīvajiem pasākumiem, norādīts grozījumu anotācijā. Līdz ar to ārējo robežu šķērsojošo personu reģistrēšana informācijas sistēmā ir piemērots līdzeklis mērķa sasniegšanai.

Tāpat grozījumi paredz administratīvo atbildību par robežpārbaudes un robežuzraudzības tehnisko līdzekļu bojāšanu, kā arī VRS dienesta suņu darba traucēšanu, proti, ir aizliegts uzbrukt, traucēt, kavēt vai atņemt iespēju dienesta sunim veikt tam uzdotās darbības. 

Vairāk par tehnisko līdzekļu bojāšanas, iznīcināšanas, pārveidošanas un pārvietošanas, kā arī VRS dienesta suņu traucēšanas un kavēšanas aizliegumiem LV portāla publikācijā "Noteiks atbildību par robežsardzes tehnisko līdzekļu bojāšanu un suņu darba kavēšanu".

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI