SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
04. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
8
8

Finanšu prasmes var apgūt un pārbaudīt

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

NVA piedāvātās interaktīvās elektroniskās apmācības mērķis ir veicināt Latvijas iedzīvotāju izpratni un atbildību par ģimenes budžeta veidošanu un personisko finanšu pārvaldīšanu, nodokļu nozīmi un to ietekmi uz sociālo garantiju saņemšanas iespējām.

FOTO: Freepik

Neatņemama darba algas daļa ir sociālās iemaksas. Tās kļūst par finansiālo nodrošinājumu situācijās, kad tiek zaudēts darbs vai piemeklē slimība. Ilgtermiņā tās ir mūsu katra rūpes par uzkrājumu savai pensijai. Šie ir tikai daži no jautājumiem, kuros zināšanas piedāvā Nodarbinātības valsts aģentūras finanšu pratības apmācību modulis. Tas pamatā ir domāts bezdarbniekiem, pieejams jebkuram internetā.
īsumā
  • NVA tiešsaistes pakalpojums – apmācības modulis "Mana nauda šodien un rīt. Finanšu pratība" – sniedz zināšanas par valsts un sociālo budžetu, sociālās apdrošināšanas sistēmas darbību, nodokļu nozīmi un to ietekmi uz sociālo garantiju saņemšanas iespējām.
  • E-apmācības rīks pieejams NVA tīmekļvietnē (http://e-apmaciba.nva.gov.lv). Tā ir iespēja apgūt finanšu pratību attālināti, bez nepieciešamības klātienē apmeklēt NVA.
  • E-apmācības modulī iekļautas četras nodaļas: Nauda un darījumi; Privāto finanšu plānošana; Finanšu un ekonomiskā vide; Valsts un sociālais budžets, sociālās apdrošināšanas sistēmas darbība valstī. Visās nodaļās ietverta plaša skaidrojoša informācija.

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta "Atbalsts bezdarbnieku izglītībai" ietvaros ir izstrādājusi tiešsaistes pakalpojumu – interaktīvo elektroniskās apmācības moduli "Mana nauda šodien un rīt. Finanšu pratība". Tas sniedz pamatzināšanas par valsts un sociālo budžetu, sociālās apdrošināšanas sistēmas darbību, nodokļu nozīmi un to ietekmi uz sociālo garantiju saņemšanas iespējām, tostarp uz bezdarbnieka pabalsta un vecuma pensijas apmēru.

Zināt, kā par sevi parūpēties

2016. gadā 30 procentiem strādājošo sociālās iemaksas samaksātas no summām, kas mazākas par minimālo algu. Tie ir 300 000 nodarbināto, tātad ļoti liels skaits cilvēku, kuriem ir sagaidāms ļoti pieticīgs sociālais nodrošinājums.

Pētījumi apliecina, ka cilvēkiem ar zemāku izglītības līmeni ir arī mazākas finanšu prasmes. Savukārt pētījumi par ēnu ekonomiku liecina – jo lielāks atalgojums, jo mazāks ēnu ekonomikas īpatsvars. Tātad zinoši un izglītoti cilvēki saprot nomaksāto nodokļu jēgu, ir spējīgi par sevi pastāvēt: viņi parasti noslēdz [darba] līgumus, uzrādot visus ienākumus.  Savukārt ēnu ekonomikai vairāk pakļauti ir cilvēki mazkvalificētos darbos un ar maziem ieņēmumiem, norāda labklājības ministrs Jānis Reirs.

Kā piemērus ministrs min dažas situācijas. Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem, pērn mazākais piešķirtais bezdarbnieka pabalsts bija 6 centi dienā. Tātad nepilni divi eiro mēnesī, mazākais slimības pabalsts – 1,8 centi dienā, attiecīgi – 54 centi mēnesī.

Nezinot, kā veidojas sociālā apdrošināšana, kādi ir no darbinieka algas veiktie maksājumi, persona ar skarbo realitāti sastopas, iestājoties apdrošināšanas riska gadījumam. Tāpēc projekts izstrādāts visneaizsargātākajiem cilvēkiem – bezdarbniekiem. Nodarbinātības valsts aģentūrā, izmantojot finanšu pratības moduli, darba meklētāji iepazīsies arī ar valsts sociālās apdrošināšanas jautājumiem, sociālo iemaksu sasaisti ar sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, lai rastos sapratne, ka tā nav nekāda labvēlība, ja darba devējs pasaka – nemaksāsim nodokļus, bet tu dabūsi labu atalgojumu.

"Sociālās iemaksas ir neatņemama algas sastāvdaļa. Tā ir apdrošināšana, kura tiek izmaksāta īstermiņā bezdarba, slimības gadījumā, ilgtermiņā tas ir pensijas uzkrājums," uzsver J. Reirs, piebilstot, ka finanšu pratības apmācība radīs izpratni, ka vienošanās ar darba devēju par nodokļu nemaksāšanu ir nevis "iezāģēšana" valstij, bet gan pašam sev.

Zināt par savu naudu šodien un rīt

Elektroniskās apmācības moduļa mācību saturā iekļauts gan teorētiskais skaidrojums, gan audio un video materiāli un dialoga simulācijas, kā arī pašpārbaudes (testa) iespējas.

Jaunais elastīgas e-apmācības rīks pieejams NVA mājaslapā (nva.gov.lv) sadaļā  "Elektroniskie pakalpojumi" (http://e-apmaciba.nva.gov.lv), tātad modulis pieejams ne tikai NVA klientiem, bet ikvienam interesentam, autorizējoties caur portālu "Latvija.lv".

Apmācības mērķis ir veicināt Latvijas iedzīvotāju izpratni un atbildību par ģimenes budžeta veidošanu un personisko finanšu pārvaldīšanu, nodokļu nozīmi un to ietekmi uz sociālo garantiju saņemšanas iespējām.

E- modulī iekļautas četras nodaļas:

  1. Nauda un darījumi (informācija par tiešsaistes maksājumu drošību u. c.).
  2. Privāto finanšu plānošana (ienākumi un nodokļu nomaksa, kredītu būtība, iespēja izvērtēt piedāvājumus u. c.).
  3. Finanšu un ekonomiskā vide (nodokļu ietekme uz sociālajām garantijām u. c.).
  4. Valsts un sociālais budžets, sociālās apdrošināšanas sistēmas darbība valstī (pabalstu pieprasīšanas kārtība u. c.).

Piemēram, nodaļā "Privāto finanšu plānošana" ir skaidrota kredīta galvotāja atbildība, tostarp divi gadījumi, kas ļauj kreditoram vērst piedziņu pret galvotāju uzreiz:

  • ja pats parādnieks nav atrodams, piemēram, izplatīta ir situācija, kad konkrēta persona, kura nespēj samaksāt parādu, dodas uz ārzemēm cerībā izvairīties no parādsaistību kārtošanas;
  • parādniekam – fiziskai vai juridiskai personai – tiek pasludināta maksātnespēja.

Savukārt nodaļā "Finanšu un ekonomiskā vide" ir skaidrojums, kā persona var kontrolēt nodokļu nomaksu. Proti, darbinieks var katru mēnesi sekot darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) un pārliecināties par to, ka nodokļi par viņu tiek maksāti. Tam jāizmanto Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēma (VID EDS).

Kā tas izdarāms? Pēc autentifikācijas VID EDS sistēmā kreisajā pusē jānoklikšķina uz norādes "Pārskati". Pēc tam jāizvēlas sadaļa "Darba devēju aprēķinātās VSAOI un ieturētais IIN taksācijas gada laikā" un tiešsaistē jāpieprasa "Pārskats par darba devēja aprēķinātām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām; ieturēto iedzīvotāju ienākuma nodokli".

Modulī ir pārbaudes tests, apmācību beidzot, pēc kura rezultāta var pārliecināties, kādā līmenī ir personiskā finanšu pratība.

NVA direktore Evita Simsone uzskata, ka iespēja elastīgā formā elektroniskajā vidē apgūt un pilnveidot savai labklājībai nepieciešamās zināšanas īpaši nozīmīga ir personām ar ierobežotām pārvietošanās spējām, nelabvēlīgākā situācijā esošiem bezdarbniekiem un darba meklētajiem. Jaunais elektroniskās apmācības modulis daudziem NVA klientiem, tostarp gados jauniem cilvēkiem un jaunajām ģimenēm, var kalpot ne tikai kā nozīmīgu zināšanu kopums darba gaitās, bet arī ģimenes budžeta plānošanā.

Situāciju darba tirgū maina arī jaunās nodarbinātības formas, jo izzūd klasiskās darba attiecības (darba ņēmējs–darba devējs ar noteiktu darba vietu, noteiktu darba laiku).

"Eiropas Savienības stratēģijā 2020" dalībvalstis ir aicinātas aktīvāk atbalstīt pašnodarbinātību kā vienu no nodarbinātības iespējām. Taču tas ir arī ļoti sarežģīti attiecībā uz sociālo garantiju jautājumiem. Līdz ar to arī sociālās drošības jautājumi kļūs vēl aktuālāki un arvien lielāka nozīme būs ikviena indivīda finanšu pratībai, uzsver E. Simsone. "Modulis ir kā pirmais solis, lai finanšu pratība būtu kā neatņemama mūžizglītības sastāvdaļa, cilvēki tiktu izglītoti līdztekus citām prasmēm. Tas ir svarīgi – būt zinošiem nodokļu jautājumos un finanšu pratībā kopumā."

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI