SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. martā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses

Komersantiem izdevīgāki portfeļgarantiju saņemšanas nosacījumi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Lai veicinātu finansējuma pieejamību komersantiem, šodien, 9. martā, stājas spēkā grozījumi atbalsta programmā portfeļgarantijām sīko (mikro), mazo un vidējo komersantu kreditēšanas veicināšanai.

Ministru kabinets (MK) 6. martā akceptēja grozījumus pērn septembrī pieņemtajos noteikumos Nr. 537 "Noteikumi par portfeļgarantijām sīko (mikro), mazo un vidējo komersantu kreditēšanas veicināšanai". Līdz šim bija noteikts, ka darījuma garantijas maksimālais apmērs ir 70%, bet kopējie zaudējumi no garantētā finanšu pakalpojumu portfeļa nevar pārsniegt 20%, skaidrots likumprojekta anotācijā. Vienlaikus MK noteikumos bija arī noteikts, ka garantiju var piešķirt aizdevumiem apgrozāmo līdzekļu finansēšanai, kur termiņš ir no 12 mēnešiem līdz pieciem gadiem un nav pagarināms.

Jaunie MK noteikumi Nr. 145 "Grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 5. septembra noteikumos Nr. 537 "Noteikumi par portfeļgarantijām sīko (mikro), mazo un vidējo komersantu kreditēšanas veicināšanai"" nosaka, ka garantijas apmērs turpmāk var būt līdz 80%, bet, lai nemainītos kredītiestāžu maksimāli izmaksātā finanšu pakalpojumu summa, ierobežotās garantijas likme no 20% samazināta uz 17,5%.

Ekonomikas ministrija skaidro, ka turpmāk būs atļauta arī apgrozāmo līdzekļu aizdevumu termiņa pagarināšana. Kad kredītiestādes aizdevumus izsniegs uz vienu vai diviem gadiem,  būs iespēja katru gadu izvērtēt un šo termiņu pagarināt, ļaujot komersantiem izveidot stabilu naudas plūsmu. Vienlaikus netiek mainīts nosacījums par maksimālo piecu gadu termiņu aizdevumiem apgrozāmo līdzekļu finansēšanai.

Ņemot vērā garantijas likmes izmaiņas, grozīts arī nosacījums attiecībā uz kredītiestādes risku – katrā darījumā tam jābūt vismaz 20% iepriekšējo 30% vietā.

LV portāls publikācijā "Jauns atbalsta instruments mazajiem uzņēmējiem – portfeļgarantijas" jau rakstīja, ka sīko, mazo un vidējo komersantu kreditēšanas veicināšanai būs pieejams jauns finanšu atbalsta instruments – portfeļgarantijas, kas ir valsts atbalsts garantiju veidā par kredītiestādes izsniegtiem aizdevumiem investīciju veikšanai, apgrozāmo līdzekļu finansēšanai, kā arī finanšu līzingam.

Atbalsta programmu ieviesīs akciju sabiedrība "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum"). Kā norāda "Altum", šā gada 9. februārī izsludināta atklāta atlase kredītiestādēm mazo un vidējo uzņēmumu portfeļgarantiju ieviešanai bankās. Atlases procesā tiks izraudzītas četras bankas vai līzinga kompānijas, kuras uzņēmumiem varēs piešķirt aizdevumu ar valsts garantiju bez tiešas "Altum" iesaistes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI