SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. martā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Papildināts un precizēts Profesiju klasifikators

Stājas spēkā 09.03.2018.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 9. martā, stājas spēkā grozījumi Profesiju klasifikatorā, kurā iekļautas arī dažas jaunas profesijas, svītrotas darba tirgū vairs nepieprasītās un veiktas citas korekcijas.

Ar grozījumiem Ministru kabineta 2017. gada 23. maija noteikumos Nr. 264 "Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām" iestrādāti priekšlikumi Profesiju klasifikatora aktualizēšanai – precizēti profesiju atsevišķo grupu apraksti un pamatuzdevumi, svītrotas profesijas, iekļautas jaunas profesijas un tām noteiktie pamatuzdevumi.

MK noteikumu 18. punkts paredz Profesiju klasifikatora aktualizēšanu, Labklājības ministrijai saņemot priekšlikumus no publisko tiesību subjektiem un privāto tiesību subjektiem, anotācijā norāda ministrija.

Piemēram, ar grozījumiem klasifikatorā ir iekļauta jauna profesija "Kultūras darba VADĪTĀJS" ar kodu 1431 19.

Vienlaikus papildināta noteikumu pielikuma 87. punkta (atsevišķās grupas "1431 Sporta, atpūtas un kultūras centru vadītāji" profesijas un atbilstoši pamatuzdevumi) ievaddaļa – aiz vārdiem "plānot, vadīt un koordinēt atpūtas, kultūras, mūzikas un sporta pasākumus" turpinot ar tekstu "izstrādāt un īstenot rīkoto pasākumu scenārijus; koordinēt kultūras norišu organizēšanu novadā, pilsētā un valstī; koordinēt nemateriālā kultūras mantojuma, tai skaitā Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas un attīstības procesu; koordinēt amatierkolektīvu darbību".

LM norāda, ka tas ir Daugavpils novada Kultūras pārvaldes priekšlikums ar pamatojumu (profesijas pienākumu aprakstu), Kultūras ministrijas atbalstu un informāciju, ka profesijai "kultūras darba vadītājs" ir plašāki pamatuzdevumi nekā profesijai "kultūras pasākumu vadītājs", turklāt ir speciāla studiju programma Liepājas Universitātē, kur iegūst kvalifikāciju "kultūras darba vadītājs".

Savukārt līdz šim klasifikatorā iekļautā profesija "Personas datu aizsardzības SPECIĀLISTS" (kods  2422 58) tagad aizstāta ar jaunu nosaukumu "Datu aizsardzības SPECIĀLISTS – 2421  12".

Profesiju klasifikatorā iekļautais termins "profesija" tiek lietots saskaņā ar Darba likuma 40. panta otrās daļas 5. punktā noteikto, kur termins "profesija" tiek skaidrots kā arods, amats, specialitāte.

Ministru kabineta 2010. gada 7. septembra noteikumu Nr. 827 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli" 8.4 punkts nosaka, ka darba devējs, reģistrējot katru darba ņēmēju Valsts ieņēmumu dienestā un sniedzot ziņas par darba ņēmējiem, vienlaikus norāda arī darba ņēmēja profesijas (aroda, amata, specialitātes) kodu atbilstoši Profesiju klasifikatoram.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI