SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
07. martā, 2018
10
10

Viesabonēšanas režīms Eiropā “viesabonē kā mājās”

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Kopš pagājušā gada 15. jūnija Eiropas Savienībā mobilo sakaru jomā darbojas princips “viesabonē kā mājās”, un tā ietekmē krietni mainījušies Latvijas iedzīvotāju paradumi.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) dati liecina, ka, salīdzinot laika posmu no pagājušā gada 1. aprīļa līdz 30. jūnijam ar periodu no 1. jūlija līdz 30. septembrim, viesabonēšanā veikto zvanu minūtes Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs (EEZ) ir gandrīz dubultojušās – no 27,3 miljoniem minūšu līdz 50,2 miljoniem minūšu.

Savukārt viesabonēšanā saņemtie zvani ES un EEZ ir palielinājušies no 24,16 miljoniem minūšu līdz 35,45 miljoniem minūšu.

Krietni vairāk cilvēki sūtījuši arī īsziņas. Ja no aprīļa sākuma līdz jūnija beigām pērn nosūtīti 7,4 miljoni īsziņu, tad laika posmā no jūlija sākuma līdz septembra beigām – jau 12,3 miljoni.

Viesabonēšanā izmantoto datu pārraide palielinājusies trīskārtīgi: no 111,6 miljoniem gigabaitu (GB) līdz 342,5 miljoniem GB.

Latvijā pērn septembra beigās bija 2,47 miljoni mobilo sakaru galalietotāju, no kuriem viesabonēšana ir pieejama 1,88 miljoniem, bet tarifa plānu, kuram nav viesabonēšanas, izvēlējušies 586 019 lietotāji.

LV portāls publikācijā "Viesabonēšana un godīgas lietošanas principi" jau skaidroja, ka mobilo sakaru lietotājiem no 2017. gada 15. jūnija pilnībā tika atcelta tā sauktā viesabonēšanas maksa (maksa par zvanīšanu ārpus savas valsts). ES Parlamenta un Padomes Regula 2015/2120 paredz, ka, lietojot mobilos sakarus (zvani, īsziņas un datu pārraide) ceļojuma, komandējuma vai atpūtas brauciena laikā citā ES vai EEZ valstī, par viesabonēšanu papildus nekas nav jāpiemaksā, visā ES ir vienota tarifu zona.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI