SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
02. martā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Augstskolas saņems finansējumu par pedagoģijas studiju absolventiem, kas strādā skolā

Stājas spēkā 02.03.2018.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līdz ar grozījumiem ievieš jaunu otrā pīlāra jeb snieguma finansējuma formulu, kas paredz papildu finansējumu atkarībā no tā, cik absolventu uzsākuši darba gaitas vai turpina strādāt izglītības iestādē nākamajā mācību gadā pēc augstskolas absolvēšanas.

FOTO: Freepik

Šodien stājas spēkā grozījumi MK noteikumos, kas paredz – tās augstskolas, kuru pedagoģijas studiju programmu absolventi turpinās vai būs uzsākuši pedagoģisko darbu izglītības iestādēs, turpmāk saņems snieguma finansējumu par rezultātiem pedagogu sagatavošanā.

Šobrīd no vidēji 1000 pedagoģijas studiju programmu absolventiem tikai 350–400 uzsāk darbu skolā. Tas nozīmē, ka jauno pedagogu sagatavošanai pieejamie ierobežotie resursi netiek izmantoti efektīvi un ir nepieciešams uzlabot jauno pedagogu iesaisti darbā izglītības iestādēs.

Līdz ar to MK noteikumos Nr. 994 "Kārtība, kādā augstskolas un koledžas tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem" noteikta kārtība, kādā augstskolām tiek piešķirts snieguma finansējums par tās absolvējušo pedagogu pedagoģiskā darba uzsākšanu pirmsskolas, vispārējās, profesionālās (izņemot augstāko izglītības pakāpi), profesionālās tālākizglītības un pilnveides, profesionālās ievirzes un bērnu un jauniešu interešu izglītības iestādēs.

Augstskolām šis finansējums tiks piešķirts, pamatojoties uz aprēķinu, kurā ņemts vērā, cik konkrētās augstskolas absolventu (pedagogu) ir uzsākuši darbu izglītības iestādēs – salīdzinājumā ar pārējām augstskolām, kuras tos gatavo. Kā skaidro IZM, lai gan svarīgs faktors, kurš ietekmē topošo pedagogu nokļūšanu darba tirgū, ir atalgojums, augstskolām ir lielas iespējas ar to rīcībā esošajiem instrumentiem ietekmēt to sagatavoto absolventu nokļūšanu darba tirgū – gan ar īstenoto studiju programmu saturu, gan pasākumiem, kuri samazina studējošo atbirumu, kā arī ar uzlabojumiem topošo studējošo atlases procesa laikā. Finansējumu pārdalīs pakāpeniski, 2018. gadā piešķirs 78 137 eiro, 2019. gadā – 156 275 eiro, 2020. gadā – 234 412 eiro, 2021. gadā un turpmāk – 312 550 eiro.

Noteikumu grozījumu anotācijā norādīts, ka šādi augstskolas būs finansiāli stimulētas rūpīgāk atlasīt topošos studējošos pēc motivācijas un piemērotības, kā arī nodrošināt aktīvāku to pedagogu, kuri ir sagatavoti atbilstoši kompetencēs balstītas izglītības satura un izglītības darba tirgus prasībām, iesaisti darbā skolās.

2018. gadā finansējumu piešķirs, pamatojoties uz ministrijas izdotu rīkojumu, bet turpmākajos gados šo finansējumu piešķirs, pamatojoties uz noslēgtajiem līgumiem ar augstskolām. Savukārt informāciju par absolventiem iegūs no Valsts izglītības informācijas sistēmas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI