SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. martā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Mājoklis
4
4

Paplašina mājokļu garantiju programmas atbalsta saņēmēju loku

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 1. martā, stājas spēkā jauni noteikumi, kas paplašina mājokļu garantiju programmas atbalsta saņēmēju loku, – valsts atbalstu varēs saņemt arī jaunie speciālisti vecumā līdz 35 gadiem, kuriem apgādībā nav bērnu, un ģimenes ar bērniem līdz 23 gadu vecumam (ieskaitot).

Līdz šim mājokļu atbalsta programmas ietvaros valsts sniedza palīdzību mājokļa iegādei vai būvniecībai tikai personām, kuru apgādībā ir nepilngadīgi bērni.

Garantijas apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē. Persona, kuras apgādībā ir viens bērns, var saņemt "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" garantiju 10% apmērā no aizdevuma summas (maksimālais apmērs – 10 tūkstoši eiro), ar diviem bērniem – 15% apmērā (līdz 15 tūkstošiem eiro), ar trīs vai vairāk bērniem – 20% apmērā (līdz 20 tūkstošiem eiro). Par garantiju ir noteikta vienreizēja maksa 2,5% apmērā no garantijas summas.

Aizņēmējs var saņemt tikai vienu galvojumu. To piešķir, ja darījuma summa mājokļa iegādei un/vai būvniecības un remonta izmaksām nepārsniedz 200 000 eiro.

LV portāls publikācijā "Mājoklis ar valsts atbalstu – arī jaunajiem speciālistiem" jau skaidroja, ka jaunajiem speciālistiem garantijas apmērs ir līdz 20% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 50 000 eiro. Šai mērķa grupai garantijas izsniegs uz tirgus nosacījumiem, attiecīgi – bez valsts budžeta finansējuma. Garantijas izsniegs uz 10 gadiem. Komisijas maksa par garantiju būs ikgadēja un būs 4,8% apmērā no garantijas atlikuma, attiecīgi maksa par garantijas izmantošanu ik gadu samazināsies.

Līdzšinējie MK noteikumi Nr. 443 "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai", kas pieņemti 2014. gada 9. augustā,  zaudē spēku 1. martā, bet spēkā stājas MK noteikumi Nr. 95 "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai".

Savukārt MK noteikumi Nr. 96 "Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 27. oktobra noteikumos Nr. 1250 "Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā"", kas arī stājas spēkā 1. martā,  nosaka, ka arī turpmāk samazinātā valsts nodevas likme par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā 0,5% apmērā tiks attiecināta uz ģimenēm ar bērniem, taču to nevarēs izmantot jaunie speciālisti.

Tāpat personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens bērns, joprojām būs atbrīvotas no valsts nodevas par ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, taču tādas tiesības nebūs jaunajiem speciālistiem, kas ieguvuši vidējo profesionālo vai augstāko izglītību un nepārsniedz 35 gadu vecumu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI