SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. februārī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība

E-nosūtījumus ieviesīs pakāpeniski šogad

Stājas spēkā 28.02.2018.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Zane Bitere, LETA

No 1. marta e-veselības sistēmā bija paredzēts vēl viens ārstniecībai lietderīgs pakalpojums – ārsta elektroniski izrakstīts nosūtījums. Līdzīgi kā iepriekš ar elektroniskajām darbnespējas lapām un receptēm, kurām noliktajā termiņā nebija gatavi daudzi ārsti, tāpēc ieviešana tika pārcelta, nosakot brīvprātīgas lietošanas iespēju, arī e-nosūtījuma funkcijai ieviešanas termiņš pagarināts līdz nākamā gada 1. janvārim, kad tā kļūs obligāta, trim slimnīcām termiņš ir agrāk – 31. augustā.

No šā gada 1. janvāra Latvijā valsts e-veselības sistēmas lietošana ir obligāta darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu izrakstīšanai.

Elektroniska nosūtījuma pie ārsta jeb e-nosūtījuma lietošana būs obligāta no 2019.gada 1. janvāra. Šogad medicīnisko dokumentu – nosūtījumu – ārstniecības iestāde pacientam turpinās izsniegt papīra formā, bet, ja tas paredzēts iesniegšanai SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca", VSIA "Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca" vai VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca", papīra formā nosūtījumu izsniegs līdz 2018. gada 31. augustam. To paredz 27. februārī valdībā pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 134 "Noteikumi par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu", kas stājas spēkā šodien, 28. februārī.

Lai jauno e-veselības funkcionalitāšu ieviešana norisinātos iespējami viegli gan pacientiem, gan ārstniecības iestādēm, Veselības ministrija (VM) noteikumos par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu paredz papildu funkcionalitātes – e-nosūtījuma – pakāpenisku ieviešanu šā gada laikā.

VM informē, ka pakāpenisko e-nosūtījuma ieviešanu plānots ieviest trīs nosacītos posmos. Pirmajā posmā plānots aktīvi iesaistīt ģimenes ārstus, pacientiem izrakstot e-nosūtījumus. Vienlaikus ģimenes ārsti būs aicināti sniegt viedokli un priekšlikumus iespējamiem e-nosūtījuma uzlabojumiem.

Otrajā posmā e-nosūtījumu apstrādē tiks iesaistīti ārstniecības iestāžu klientu un pacientu reģistratori, savukārt trešajā posmā – ārsti speciālisti.

Ārsti ir aicināti e-nosūtījumu aktīvi izmantot jau tagad. Tāpat sadarbībā ar iesaistītajām pusēm tiks precizēta kārtība izņēmuma gadījumiem, kuros nosūtījumu aprite var notikt papīra formātā.

Vēl līdz šī gada 31. decembrim ārsti nosūtījumu pacientiem izsniegs papīra formātā, nodrošinot pakāpenisku elektronisko nosūtījumu ieviešanu. Savukārt nosūtījumu pacientam uz Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu, Paula Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu vai Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu papīra formātā izsniegs līdz šā gada 31. augustam. Tas samazinās papīra dokumentācijas apjomu veselības aprūpē un padarīs veselības aprūpes būtisku posmu caurskatāmāku, uzsver Veselības ministrija.

Papildus ar ārstniecības iestāžu klientu un pacientu reģistratoriem tiks paplašināts to personu loks, kas varēs strādāt e-veselības sistēmā, dodot viņiem tiesības darbam tieši ar e-nosūtījumu.

Saeimas komisiju kopsēdē 21. februārī, izskatot e-veselības ieviešanas gaitu, Ministru prezidents Māris Kučinskis, kas pilda arī veselības ministra pienākumus, informēja deputātus, ka ir paredzēts pagarināt termiņu e-nosūtījumu ieviešanai, lai neizveidotos līdzīga stresa situācija, kāda bija šā gada sākumā ar e-darbnespējas lapām un e-receptēm. Lai saprastu un novērtētu, vai viss darbojas atbilstoši, e-nosūtījumu ieviešanu vispirms aprobēs atsevišķas slimnīcas.

Ārstniecības likuma 78. pantā noteikts: lai nodrošinātu veselības aprūpes organizēšanu un atvieglotu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, veselības nozares datus uzkrāj vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā. MK noteikumi Nr. 134 ir spēkā kopš 2014. gada 1. aprīļa.

Viens no E-veselības projekta mērķiem ir arī izveidot elektronisko nosūtījumu informācijas sistēmu, lai palielinātu ārstu darba produktivitāti, uzlabotu informācijas apriti un informācijas pieejamību ārstniecības procesa laikā, nodrošinot precīzu uzskaiti un statistiku par nosūtījumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI