SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Sandra Kušķe
SIA “Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs”
28. februārī, 2018
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
5
5

Akreditācija kā instruments valsts politikas un uzņēmējdarbības atbalstam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Akreditācija ir starptautiski atzīts apliecinājums, ka akreditētās atbilstības novērtēšanas institūcijas, kas piedāvā testēšanu, kalibrēšanu, laboratoriskos izmeklējumus, sertifikācijas, inspekcijas un verifikācijas pakalpojumus, ir tehniski kompetentas un neatkarīgas savos lēmumos, lai apliecinātu, ka preces un pakalpojumi atbilst nacionālajos un starptautiskajos standartos noteiktajām prasībām.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Kā vieni no uzņēmējdarbības produktivitātes veicināšanas instrumentiem jau daudzus gadus tiek izmantoti dažāda veida atbilstības novērtēšanas apliecinājumi – sertifikāti, testēšanas pārskati, inspicēšanas ziņojumi vai cita līdzīga nosaukuma apliecinājumi. Ja agrāk atbilstības novērtēšanas institūcijas savu izsniegto rezultātu starptautisko atzīšanu nodrošināja ar atpazīstamību, tad pašreiz akreditācija tiek uzskatīta par vienu no priekšnoteikumiem rezultātu starptautiskajai atzīšanai.
īsumā
  • Prasības pēc akreditācijas ir noteiktas ārējos normatīvajos aktos, tostarp Eiropas Savienības regulās, direktīvās un Ministru kabineta noteikumos.
  • Akreditācija un atbilstības novērtēšana palīdz uzņēmējiem uzlabot produktivitāti, samazinot resursu patēriņu, defektu skaitu, palielinot uzticamību produktiem un pakalpojumiem.
  • Latvijā kopš LATAK izveidošanas akreditēto institūciju skaits katru gadu audzis un šobrīd ir 302.

SIA "Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs" (LATAK) ir nacionālā akreditācijas institūcija, kas vienīgā Latvijā sniedz akreditācijas pakalpojumus. Tās funkcijas ir noteiktas likuma "Par atbilstības novērtēšanu" 14. pantā un cita starpā ir:

  • novērtēt un akreditēt atbilstības novērtēšanas institūcijas, kā arī uzraudzīt šo institūciju darbību, ievērojot Latvijas nacionālos standartus, normatīvos aktus, Eiropas vai starptautiskos standartus, kā arī savstarpējos atzīšanas līgumos ar starptautiskajām akreditācijas organizācijām noteiktās prasības;
  • sadarboties ar citu valstu nacionālajām akreditācijas institūcijām;
  • pārstāvēt Latviju starptautiskajās akreditācijas organizācijās;
  • izveidot un uzturēt akreditēto atbilstības novērtēšanas institūciju sarakstu savā mājaslapā.

LATAK valdes locekle Olga Veilande atzīst, ka "akreditācijas pamatloma ir nodrošināt Latvijas akreditācijas sistēmas darbības atbilstību starptautiskām prasībām, tādējādi nodrošinot akreditēto institūciju un laboratoriju izsniegto sertifikātu un pārskatu starptautisku atzīšanu. Uzņēmumiem tas nozīmē atvieglotu jaunu ārvalstu tirgu apgūšanu. Savukārt patērētāji, izvēloties pārbaudītu preci, var uzticēties marķējumā norādītajai informācijai, kas apliecina tās kvalitāti un/vai atbilstību. Jāatzīmē, ka pēdējo divdesmit gadu laikā būtiski palielinājies pieprasījums pēc akreditācijas un atbilstības novērtēšanas".

No 1.marta SIA "Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs" saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 27.februāra sēdes lēmumu tiek pārveidots par valsts aģentūru un pildīs nacionālās akreditācijas institūcijas funkcijas un nodrošinās akreditācijas pakalpojumu sniegšanu atbilstības novērtēšanas institūcijām.

Kas ir akreditācija?

Akreditācija ir starptautiski atzīts apliecinājums, ka akreditētās atbilstības novērtēšanas institūcijas, kas piedāvā testēšanu, kalibrēšanu, laboratoriskos izmeklējumus, sertifikācijas, inspekcijas un verifikācijas pakalpojumus, ir tehniski kompetentas un neatkarīgas savos lēmumos, lai apliecinātu, ka preces un pakalpojumi atbilst nacionālajos un starptautiskajos standartos noteiktajām prasībām. Akreditācija ir instruments, ko var izmantot, lai nodrošinātu uzticamību produktiem un pakalpojumiem, veicinātu vides aizsardzību un sabiedrības drošumu. Tādējādi akreditācija veicina trīs būtiskus aspektus: drošumu, konkurētspēju un eksportspēju.

"Patērētāji, izvēloties pārbaudītu preci, var uzticēties marķējumā norādītajai informācijai, kas apliecina tās kvalitāti un/vai atbilstību."

Prasības pēc akreditācijas ir noteiktas ārējos normatīvajos aktos, tostarp Eiropas Savienības regulās, direktīvās un Ministru kabineta (MK) noteikumos, tā ir reglamentētā joma. Tāpat pastāv arī nereglamentētā joma, kur prasība pēc akreditācijas nav noteikta ārējā normatīvajā regulējumā, vienlaikus atbilstības novērtēšanas institūcijai ir iespējas brīvprātīgi akreditēties vai uzņēmējam sertificēt savas preces, tādējādi apliecinot savu preču/pakalpojumu kvalitāti un atbilstību.

Akreditācija un atbilstības novērtēšana palīdz uzņēmējiem uzlabot produktivitāti, samazinot resursu patēriņu, defektu skaitu, palielinot uzticamību produktiem un pakalpojumiem, kā arī veicinot savstarpējo sadarbību ar citām iesaistītajām pusēm, tostarp ar valsts pārvaldi un biznesa partneriem. Ja uzņēmējs organizē procesus atbilstoši standartu prasībām, nodarbina sertificētu personālu, darbā ievieš energoefektivitātes pasākumus, sertificē savus pakalpojumus vai produktus atbilstoši starptautisko un nacionālo standartu prasībām, uzlabojas uzņēmēja konkurētspēja un eksportspēja, jo standartu prasības ir zināmas esošajiem un potenciālajiem biznesa partneriem, kā arī klientiem.

Darbojas 26 paziņotās institūcijas

Konkurētspējas paaugstināšana uzlabo arī uzņēmumu eksportspēju un palīdz iekarot jaunus tirgus ārpus Latvijas, jo LATAK ir Eiropas Akreditācijas kooperācijas pilntiesīgs biedrs un Daudzpusējās atzīšanas līguma (turpmāk – EA MLA) parakstītājs 7 jomās: testēšanas, medicīnas un kalibrēšanas laboratoriju, produktu sertifikācijas institūciju, personu sertifikācijas, pārvaldības sistēmu sertifikācijas, inspicēšanas institūciju un siltumnīcefekta gāzu (SEG) ziņojumu un tonnkilometru ziņojumu verificētāju akreditācijā.

Eiropas Savienībā jomās, kur produktu un pakalpojumu prasības un tirgus apriti nosaka direktīvas un regulas vai tā saucamās "jaunās pieejas direktīvas", kur paredzēts arī CE marķējums, atbilstības novērtēšanā vairumā gadījumu jāiesaista paziņotās institūcijas. Pēc institūciju novērtēšanas nacionālajām dalībvalstīm tās ir jāpaziņo Eiropas Komisijai

un citām dalībvalstīm. Latvijā kā paziņoto institūciju vērtēšanas un kompetences apliecināšanas līdzeklis tiek piemērota akreditācija. Pēc akreditācijas iegūšanas Ekonomikas ministrijas izveidota paziņošanas komisija pieņem lēmumu par paziņošanu (notifikāciju). Šobrīd Latvijā darbojas 26 paziņotās institūcijas.

EA MLA parakstītāja statuss nodrošina atbilstības novērtēšanas rezultātu savstarpējo atzīšanu Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs, Turcijā un citās valstīs bez nepieciešamības veikt papildu pārbaudi valstī, uz kuru tiek eksportēta prece vai pakalpojums, tādējādi samazinās ražošanas izmaksas un tiek ietaupīts laiks. Tiek gūti labumi no principa "akreditēts vienreiz – atzīts visur".

Latvijā kopš LATAK izveidošanas akreditēto institūciju skaits katru gadu audzis un šobrīd ir 302 akreditētas institūcijas.  

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI