SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
21. februārī, 2018
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
3
3

“ABLV Bank” klienti VSAA maksājumu saņemšanai var paziņot par citur atvērtu kontu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija pieņēmusi lēmumu “ABLV Bank” uz laiku noteikt maksājumu ierobežojumus, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos. Ko šis lakoniskais paziņojums nozīmē klientiem, kuri bankā saņem valsts regulāros dienišķos maksājumus, tostarp pensiju un pabalstus?
īsumā
  • "ABLV Bank" ir aptuveni 300 Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras klientu konti, no tiem vairākums – pabalstu saņēmējiem.
  • Pagaidu ierobežojumi noteikti klientu debeta operācijām – apturēta naudas plūsma no klientu kontiem uz ārpusi.
  • Ņemot vērā bankas "ABLV Bank" lūgumu un banku uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atbalstošo viedokli, Latvijas Bankas padome ir pieņēmusi lēmumu par aizdevuma piešķiršanu "ABLV Bank" 97,5 miljonu eiro apmērā pret drošu, augsti likvīdu vērtspapīru ķīlu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) 18. februārī ārkārtas padomes sēdē, izpildot Eiropas Centrālās bankas (ECB) instrukciju, nolēma akciju sabiedrībai "ABLV Bank" uz laiku noteikt maksājumu ierobežojumus, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā.

Paziņojumā par lēmumu FKTK norādījusi, ka bankai jānodrošina, ka tiek pārtraukta klientu maksājumu rīkojumu ievadīšana bankas sistēmā, kā arī banka neizpilda klientu debeta operācijas, kuru valutēšanas datums ir, sākot no 19.02.2018. plkst. 00.00.

"Šis ir Eiropas Centrālās bankas lēmums, un esam to pieņēmuši, balstoties ECB instrukcijā. Finanšu uzraudzības iestāžu pamatuzdevums ir stabilitāte kopumā sektorā, tas arī galvenokārt ir ņemts vērā, vienojoties par šādu lēmumu. Turpināsim veikt nepieciešamās uzraudzības darbības sadarbībā ar ECB un informēsim par notikumu attīstību," lēmumu paskaidroja FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

ECB norādījusi, ka šāds lēmums nepieciešams, lai dotu "ABLV Bank" pietiekamu laiku pasākumu veikšanai, kas stabilizētu radušos situāciju.

Bankā strādājot FKTK pilnvarnieku grupa, kas nodrošina nepieciešamo uzraudzības darbību veikšanu un informācijas apmaiņu.

Ierobežojumi ir spēkā līdz nākamajam FKTK lēmumam, norādīts paziņojumā.

Kāds ir liegums klienta naudai?

Protams, jebkurš bankas klients vispirms informāciju prasa savā kredītiestādē. Tomēr arī citus varētu interesēt lēmuma robežas, ņemot vērā finanšu sektora nedienām pievērsto sabiedrības uzmanību.

Ko nozīmē FKTK liegums veikt debeta operācijas klientu kontos? Vai tie ir naudas darījumi, kas samazina konta atlikumu, tātad izejošie maksājumi? Vai tas nozīmē, ka bankas klients nevar no konta šajā bankā veikt pārskaitījumus, ka bankas klients nevar izņemt noguldījumu, ja pienācis tā izmaksas termiņš? Un vai nevar arī izņemt savu naudu no bankomāta?

FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Upleja skaidro: tas nozīmē, ka naudas plūsma no klientu kontiem uz ārpusi ir apturēta. Bankas klienti nevar izņemt no bankas naudu, kuru nebija pieprasījuši līdz 19.02. plkst. 00.00. Aizliegums ir veikt debeta operācijas jebkurā valūtā. Tas attiecas arī uz internetbanku, bankomātiem un skaidru naudu.

Tātad bankas klients nevar no konta šajā bankā veikt pārskaitījumus. Bankas klients nevar izņemt noguldījumu, ja pienācis tā izmaksas termiņš, un nevar arī izņemt savu naudu no bankomāta, apstiprina FKTK pārstāve.

Līdz ar to, ja uz kontu bankā tiek pārskaitīta, piemēram, pensija, šo naudu cilvēks pagaidām nevar izņemt. Kā rīkoties, ja tā ir dienišķā summa, kas patiešām arī tūlītēji nepieciešama? Tāda nauda varētu būt ikmēneša pensija vai pabalsts.

"ABLV Bank" ir aptuveni 300 Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) klientu konti, no tiem vairākums – pabalstu saņēmējiem, LV portālu informēja VSAA preses sekretāre Iveta Daine. VSAA jau kopš pirmdienas (19.02.) ir pārtraukusi maksājumus uz šiem kontiem. Lai iespējami ātri varētu atjaunot VSAA maksājumus, cilvēki tiek aicināti atvērt jaunu kontu citā kredītiestādē un paziņot par to VSAA, norāda aģentūras pārstāve.

Par situāciju bankā

Publiskajā telpā ir daudz informācijas un komentāru pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN") paziņojuma par sankciju plāniem pret Latvijas "ABLV Bank" sakarā ar tās pārkāpumiem, kā arī spriedumi – neļaut tērēt valsts naudu bankas glābšanai.

"ABLV Bank" valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis 19. februāra rītā komentārā medijiem uzsvēra, ka banka no valsts budžeta savas situācijas stabilizēšanai neprasa un neprasīs ieguldīt nevienu centu. Runa ir par bankas īpašumā esošu augstas kvalitātes vērtspapīru pārdošanu, lai banka varētu stabilizēt situāciju un īsā laika posmā normalizēt darbību. Tāpēc "ABLV Bank" lūgusi Latvijas Bankas pretimnākšanu, nopērkot tās vērtspapīrus vai izsniedzot aizdevumu pret vērtspapīru ķīlu.

Latvijas Banka ir piešķīrusi aizdevumu, un tā pamatojumā LB mājaslapā paskaidrots: "Ņemot vērā bankas "ABLV Bank" lūgumu un banku uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atbalstošo viedokli, Latvijas Bankas padome ir pieņēmusi lēmumu par aizdevuma piešķiršanu "ABLV Bank" 97,5 miljonu eiro apmērā pret drošu, augsti likvīdu vērtspapīru ķīlu. Šajā finanšu tirgus darījumā nekādā veidā netiek izmantoti valsts budžeta līdzekļi. Īpaši jāuzsver, ka vērtspapīru ķīlas vērtība būtiski pārsniedz aizdevuma apjomu."

Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) 20. februārī publicētajā paziņojumā pauž, ka Latvijas Komercbanku asociācija redz nepieciešamību Eiropas Centrālajai bankai (ECB) aktīvāk iesaistīties diskusijā un skaidrot radušos situāciju. "Ņemot vērā, ka "ABLV Bank" biznesa modeļa izvērtēšana bijusi ECB kompetencē un pārraudzībā, kā arī respektējot ECB neatkarību, aicinām Saeimas deputātus uzrunāt ECB uzraudzības valdes priekšsēdētāju Danielu Nuī (Danièle Nouy), lūdzot pēc iespējas ātrāk apmeklēt Latviju un kopīgi ar Latvijas pusi meklēt labākos situācijas risinājumus un izprast radušās situācijas iemeslus," norādīts LKA paziņojumā.

Uzziņai

"ABLV Bank" pārskatā (konsolidētais un atsevišķais nerevidētais saīsinātais starpperiodu pārskats) par sešu mēnešu periodu, kas noslēdzās 2017. gada 30. jūnijā, bankas vadības ziņojumā par finanšu rezultātiem teikts:

"ABLV Bank" 2017. gada pirmā pusgada svarīgākie finanšu rādītāji norāda uz stabilu darbību saskaņā ar iepriekš apstiprināto plānu. AS "ABLV Bank" ir lielākā banka Latvijā ar vietējo kapitālu un otra lielākā banka pēc aktīviem.

  • Bankas peļņa 2017. gada pirmajā pusgadā bija EUR 26,3 miljoni.
  • Bankas pamatdarbības ienākumi – EUR 55,3 miljoni.
  • Bankas klientu noguldījumu apjoms pārskata perioda beigās bija EUR 2,81 miljards.
  • Emitēto parāda vērtspapīru apjoms sasniedza EUR 459,3 miljonus.
  • Bankas aktīvu apjoms 2017. gada 30. jūnijā bija EUR 3,72 miljardi.
  • Bankas kredītportfeļa apjoms jūnija beigās bija EUR 1,00 miljards.
  • Bankas kapitāls un rezerves – EUR 326,9 miljoni.
  • Bankas kopējais kapitāla rādītājs 2017. gada 30. jūnijā bija 21,96%, likviditātes rādītājs – 76,78%.

Kapitāla pietiekamības rādītājam normatīvajos aktos noteiktā minimālā prasība ir 8%, likviditātes rādītājam – 30%.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI