SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
02. februārī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes

Labvēlīgāki aizdevumu atbalsta nosacījumi uzņēmējdarbības uzsācējiem

Stājas spēkā 02.02.2018.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 2. februārī, stājas spēkā grozījumi noteikumos par mikroaizdevumiem un starta aizdevumiem, kas paplašina potenciālo atbalsta saņēmēju loku, kā arī pagarina izsniegto aizdevumu atmaksas termiņu, nosakot labvēlīgākus to izmantošanas nosacījumus.

Tā kā Eiropas Savienības (ES) fondu 2014.–2020. gada plānošanas perioda regulējums nenosaka kritērijus jaunuzņēmumu darbības laikam, kā arī, ņemot vērā nozares vispārpieņemto praksi un Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā noteikto, turpmāk "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" starta aizdevumu saimnieciskās darbības uzsākšanai varēs saņemt uzņēmumi līdz piecu gadu vecumam, nevis līdz trīs gadu vecumam, kā tas bija noteikts iepriekš.

Līdz ar grozījumiem mainīti arī kritēriji attiecībā uz uzņēmumu juridisko formu. Līdz šim spēkā esošie Ministru kabineta (MK) noteikumi ierobežoja pieteikšanos aizdevumam, ja persona nav reģistrējusies Latvijas Uzņēmumu reģistrā kā komersants, piemēram, kā sabiedrība ar ierobežotu atbildību vai individuālais komersants. Līdz ar to minētais regulējums ierobežoja potenciālo aizdevuma saņēmēju loku un izvirzīja papildu administratīvo prasību reģistrēties kā komersantam. Ar šiem MK noteikumu grozījumiem tiek paplašināts starta aizdevuma saņēmēju loks, un turpmāk neviens no iespējamiem pretendentiem vairs netiks ierobežots, balstoties uz tā juridisko nodibinājuma formu. Aizdevuma pretendenti varēs būt personas, kuras veic saimniecisko darbību un tiek reģistrētas Valsts ieņēmumu dienestā.

Līdz šim, īstenojot atbalsta programmu, bija gadījumi, kad aizdevuma pretendents bija dalībnieks komersantā, kas ilgstoši nav veicis saimniecisko darbību. Lai atvieglotu šīs mērķa grupas pieteikšanos atbalstam, MK noteikumi precizēti, nosakot, ka fiziskai personai, saimnieciskās darbības veicējam vecumā līdz pieciem gadiem, vai pieredzējušam saimnieciskās darbības veicējam, kurš atbalstu vēlas saņemt saimnieciskās darbības uzsākšanai citā darbības jomā, nav būtiska līdzdalība citā komersantā pieteikuma iesniegšanas brīdī (nevis pēdējā gada laikā, kā tas bija noteikts līdz šim).

Līdz šim starta aizdevumu atmaksas termiņš nevarēja pārsniegt astoņus gadus. Taču maksimālais starta aizdevuma apjoms ir 150 000 eiro, un tā atmaksa astoņu gadu laikā rada būtisku iespaidu uz aizdevuma saņēmēja naudas plūsmu, īpaši pirmajos darbības gados, kā arī gadījumos, ja aizdevuma mērķis ir investīcijas industriālā nekustamajā īpašumā. Aizdevuma saņēmējiem pirmajos darbības gados aizdevuma pamatsummas maksājumi veido proporcionāli lielu daļu no darbības izmaksām, attiecīgi arī komersantiem nav pietiekamu apgrozāmo līdzekļu saimnieciskās darbības attīstīšanai.

Līdz ar grozījumiem MK noteikumos maksimālais aizdevuma termiņš tiek pagarināts līdz desmit gadiem, bet tādām darbībām kā nekustamā īpašuma iegāde, būvniecība vai rekonstrukcija – līdz 15 gadiem, lai saimnieciskās darbības pirmajos gados būtu iespējami mazāki pamatsummas maksājumi.

MK noteikumi Nr. 57 "Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 31. maija noteikumos Nr. 328 "Noteikumi par mikroaizdevumiem un starta aizdevumiem"" apstiprināti šā gada 23. janvāra Ministru kabineta sēdē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI