SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. janvārī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
9
9

Noteikta jaunā patentmaksa saimnieciskajai darbībai – Rīgā 100 eiro, citviet – 50 eiro

Stājas spēkā 31.01.2018.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Šodien, 31. janvārī, stājas spēkā jaunie patentmaksas noteikumi, kas ir īpašs nodokļu režīms saimnieciskās darbības veicējiem noteiktās profesijās. Vairs nav maksājuma atšķirību starp profesijām, bet tikai starp saimniecisko darbību galvaspilsētā un pārējās pašvaldībās, kur patentmaksa mēnesī ir divreiz mazāka. Patentmaksa ir paredzēta likumā, un, tāpat kā iepriekš vairākām grupām, tā ir ļoti maza.

Ar 2017. gada 28. jūlijā Saeimā pieņemtajiem grozījumiem likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", kas ir spēkā kopš šā gada 1. janvāra, paredzēts jauns patentmaksas apmērs – no 50 līdz 100 eiro mēnesī, kā arī personu loks, kam piemēro samazināto patentmaksu.

Sākot ar 2018. gada 1. janvāri, samazināto patentmaksu 9 eiro pusgadā vai 17 eiro gadā var maksāt arī personas, kurām piešķirta 1. vai 2. grupas invaliditāte, ne tikai pensijas vecuma iedzīvotāji, kā bija iepriekš.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 28 "Kārtība, kādā piemērojama patentmaksa un tās apmēri fiziskās personas saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā" nosaka vienotu maksājuma apmēru – Rīgā 100 eiro mēnesī, ārpus Rīgas – 50 eiro (iepriekš dažādām profesijām maksājums atšķīrās no 43 līdz 100 eiro).

Noteikumu 1. pielikumā ir jauns profesiju un saimnieciskās darbības veidu saraksts, kas nav tik detalizēts kā iepriekšējais. Piemēram, iepriekš bija gan grupa "Ādas un tekstilizstrādājumu amatniecība" (šūto izstrādājumu izgatavotājs, tamborētājs, adītājs u. c.), gan vēl vienā grupā apģērbu un apavu izgatavošana un labošana (cepurnieks, kostīmu meistars, drēbnieks, kurpnieks u. c.). Tagad visi satilpināti vienā grupā – "Ādas un tekstilizstrādājumu amatniecība, kā arī apģērbu un apavu izgatavošana un labošana" ar lakonisku paskaidrojumu: tekstila, ādas un tām radniecīgu materiālu mākslas priekšmetu izgatavotājs (piemēram, šuvējs, drēbnieks, piegriezējs).

Jaunajos noteikumos vienā grupā apvienoti privātie mājsaimniecības pakalpojumi un mājas aprūpes pakalpojumi:

  1. skursteņslauķis;
  2. mājkalpotājs, apkopējs un palīgs mājas darbos (piemēram, logu mazgātājs, zāles pļaušanas un krūmu griešanas pakalpojumu sniedzējs);
  3. auklis, guvernants, aprūpētājs, skolēnu pavadonis, privātskolotājs;
  4. fizioterapijas speciālists (piemēram, fizioterapeits masieris).

Patentmaksas regulējums ir noteikts likuma "Par iedzīvotāju nodokli" 11.10 pantā. Tas ir vienots fiksēts maksājums, kas ietver iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas par fiziskās personas saimniecisko darbību.

Nodokļu maksātājs var izvēlēties maksāt patentmaksu, ja ieņēmumi pirmstaksācijas gadā nepārsniedz 15 000 eiro. Likumā ir vēl citi ierobežojumi.

Samazināto patentmaksu nepiemēro fotografēšanas, videoieraksta un audioieraksta pakalpojumiem un skaistumkopšanas pakalpojumiem. Noteikumu izstrādātāja Ekonomikas ministrija anotācijā norāda: "Darba tirgus analīze liecina, ka šajās profesijās ir liels skaits strādājošo, turklāt vidējā izpeļņa ir lielāka nekā citās patentmaksu profesijās. Līdz ar to nav pamata piemērot šīm grupām samazināto patentmaksu."

VID informē: iesniegums par patentmaksu vai samazināto patentmaksu jāiesniedz un apmaksa attiecīgajā valsts budžeta kontā (Ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa: konta Nr. LV61TREL1060000710000) par to jāveic ne vēlāk kā septiņas darbdienas pirms konkrētā perioda (kalendāra mēneša vai kalendāra gada), kad paredzēts sākt patentmaksas vai samazinātās patentmaksas piemērošanu.

Iesniegumu par reģistrāciju patentmaksas vai samazinātās patentmaksas veikšanai var iesniegt:

  • izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu;
  • sūtot uz e-pasta adresi vid@vid.gov.lv, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu;
  • nosūtot pa pastu uz adresi: Valsts ieņēmumu dienestam, Talejas iela 1, Rīga, LV-1978;
  • iesniegt klātienē jebkurā Valsts ieņēmumu dienesta klientu apkalpošanas centrā.

Iesnieguma veidlapa "Iesniegums Valsts ieņēmumu dienestam par reģistrāciju patentmaksas vai samazinātās patentmaksas veikšanai" pieejama VID tīmekļvietnē www.vid.gov.lv sadaļā "Nodokļi/Iedzīvotāju ienākuma nodoklis/Veidlapas un iesniegumi".  

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI