SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
12. janvārī, 2018
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
4
4

E-recepte kompensējamām un citām zālēm

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika; Avots: Nacionālais veselības dienests

No 2018. gada 1. janvāra Latvijā valsts E-veselības sistēmas lietošana ir obligāta, izrakstot darbnespējas lapas un valsts kompensējamās zāles. Ārsts var izrakstīt e-recepti arī citiem medikamentiem, parasto zāļu recepšu izrakstīšana elektroniski pašreiz ir brīvprātīga. Kas jāzina pacientam – LV portāls vēlreiz skaidro situācijas un iespējas, pamatojoties uz Nacionālā veselības dienesta (NVD) sniegto informāciju, kā arī izpētot izrakstīto e-recepti e-veselības portālā “eveseliba.gov.lv” iedzīvotāja profila sadaļā “Receptes”.
īsumā
  • No 2018. gada 1.janvāra receptes valsts kompensējamo zāļu saņemšanai izraksta elektroniski. 
  • E-receptei ir identifikācijas numurs (ID), tas ir unikāls receptes numurs, kas var būt nepieciešams, ja e-receptes zāles pērk nevis pats pacients, bet viņam tās iegādājas cits cilvēks.
  • E-recepte nemaina kompensējamo zāļu iegādes kārtību. Tāpat kā līdz šim, kad receptes tika izrakstītas uz papīra veidlapām (rozā krāsā), arī tagad kompensējamo medikamentu izsniegšana pa daļām ir aizliegta.
  • Izmantojot parasto e-recepti, pacients var iegādāties medikamentus pa daļām vienā vai vairākās aptiekās, jo farmaceits E-veselības sistēmā redzēs atlikušo medikamentu daudzumu.
  • Ja e-recepti nav iespējams izrakstīt tehnisku iemeslu dēļ (piemēram, interneta vai elektrības traucējumu gadījumā), ārsts ir tiesīgs to izrakstīt papīra formā.

E-recepte pacientam

Procesā ir trīs iesaistītās puses: pacients, ārsts un farmaceits.

Ārsts – izraksta e-recepti, kurā ir identifikācijas numurs (ID), izrakstīšanas datums, derīguma termiņš, zāļu nosaukums, lietošanas norādījumi, daži pacienta personas dati, kā arī informācija par ārstu. Savu e-recepti var redzēt e-veselības portālā "eveseliba.gov.lv". E-receptes identifikācijas numurs ir unikāls receptes numurs.

Kā nopirkt zāles?

Ja pacients pats dodas uz aptieku, lai iegādātos zāles, kas izrakstītas e-receptē, pietiek, ja aptiekā uzrāda savu personu apliecinošu dokumentu – pasi vai personas apliecību.

Ja e-receptes zāles pērk cits cilvēks. Sasirgušais var palūgt nopirkt zāles kaimiņam, ģimenes loceklim vai kādam citam palīdzīgam cilvēkam. Ir taču gadījies arī ar papīra recepti, ka tā jāiedod citam cilvēkam, ja pats pēc zālēm netiec. Tagad, kad ir e-recepte, zāļu pircējam aptiekā:

  • jāuzrāda e-receptes ID numurs (tas ir pieejams ārstam un pacientam);
  • jānosauc pacienta vārds un uzvārds;
  • jāuzrāda savs personas dokuments (lai farmaceits atzīmētu sistēmā zāļu saņēmēju).

Ir vēl viena iespēja. Pacients var arī deleģēt e-veselības portālā citu cilvēku savu e-recepšu zāļu iegādei. Tādā gadījumā deleģētajam cilvēkam (pircējam) aptiekā jāuzrāda tikai savs personu apliecinošs dokuments un jānosauc pacienta vārds, uzvārds.

Kā skaidro NVD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga, e-receptes ID numuru nepieciešams zināt, jo cita persona nedrīkst nosaukt pacienta personas kodu vai uzrādīt pacienta (cita cilvēka) personu apliecinošu dokumentu.

ID numuru iespējams izdrukāt no E-veselības portāla, nokopēt un nosūtīt e-pastā vai īsziņā, uzrādīt kā attēlu telefonā vai citā ārstam, pacientam ērtā veidā.

Kā pārliecinājās LV portāls, pētot bērnam izrakstītas e-receptes informāciju, konkrētās receptes ID sastāv no 17 cipariem, tā ka atcerēties to nevarēs.

Situāciju ar e-recepti nepilngadīgam bērnam LV portāls lūdza NVD paskaidrot detalizētāk, jo šajā gadījumā var rasties neskaidrības. Vai bērnam e-receptes zāles var nopirkt tikai vecāki (arī aizbildņi)? Vai šajā gadījumā nav jāzina e-receptes ID? Kurš vecāks var nopirkt zāles?

Situācija no prakses. Ārste izrakstījusi e-recepti bērnam. Daktere bērna mammai pajautājusi un ierakstījusi mammas personas kodu. Ja mamma pēc zālēm netiks, vai bērna tētis varēs nopirkt zāles?

NVD pārstāve skaidro: standarta situācijā, ja ir nepieciešams iegādāties e-receptes zāles savam nepilngadīgajam bērnam,

  • jāuzrāda savs personu apliecinošs dokuments;
  • jānosauc bērna vārds, uzvārds.

Tas attiecas gan uz bērna māti, gan uz bērna tēvu.

Konkrētajā situācijā, ja ārsts, izrakstot e-recepti, ir norādījis māti kā saņēmēju e-receptes sadaļā, tad tikai māte ir tiesīga saņemt bērnam izrakstītās zāles, uzrādot savu personu apliecinošu dokumentu un nosaucot bērna vārdu un uzvārdu.

Savukārt, ja nepilngadīga bērna e-receptes zāles vēlas iegādāties, piemēram, vecmāmiņa vai kaimiņš, tad darbojas tāda pati kārtība, kā iegādājoties zāles citam cilvēkam. Lai iegādātos citam cilvēkam izrakstītas e-receptes zāles, aptiekā:

  • jāuzrāda e-receptes ID numurs;
  • jānosauc pacienta vārds, uzvārds;​
  • jāuzrāda savs personu apliecinošs dokuments (lai farmaceits atzīmētu sistēmā zāļu saņēmēju).

Vai e-receptes medikamentus var iegādāties pa daļām?

Izmantojot parasto e-recepti (zilā krāsā), pacients var iegādāties medikamentus pa daļām vienā vai vairākās aptiekās, jo farmaceits E-veselības sistēmā redzēs atlikušo medikamentu daudzumu.

Savukārt kompensējamo zāļu e-recepti (rozā krāsā) var izmantot tāpat kā līdz šim – iegādājoties visus medikamentus vienā reizē, jo kompensējamo medikamentu izsniegšana pa daļām ir aizliegta.

E. Štālberga uzsver, ka e-recepte nemaina kompensējamo zāļu iegādes kārtību, jo šis nosacījums iepriekš attiecās arī uz kompensējamo zāļu receptēm, kas tika izrakstītas papīra formā.

Līdz šim gadam izrakstīta papīra recepte – joprojām derīga

Līdz 2018. gada 1. janvārim papīra formā izrakstītās kompensējamo zāļu receptes varēs izmantot līdz to derīguma termiņa beigām – tās aptiekā elektronizēs farmaceits, norādīts NVD informācijā.

Kādus medikamentus joprojām izraksta uz papīra veidlapām?

Pēc 2018. gada 1. janvāra uz papīra recepšu veidlapām turpina izrakstīt: individuāli kompensējamās zāles; valsts kompensējamās M saraksta zāles; medicīniskās ierīces; ja zāļu iegādi pacientam kompensē apdrošināšanas sabiedrība; ja pacients izmantos recepti kādā no ES dalībvalstīm, Islandē, Norvēģijā, Lihtenšteinā vai Šveicē; personai, kura nav reģistrēta Iedzīvotāju reģistrā.

Tātad šajos gadījumos recepti izraksta tikai papīra formā.

Savukārt, ja e-recepti nav iespējams izrakstīt tehnisku iemeslu dēļ (piemēram, interneta vai elektrības traucējumu gadījumā), ārsts ir tiesīgs to izrakstīt papīra formā.

Kur tas viss ir? E-veselības portālā: https://www.eveseliba.gov.lv/

Katrs iedzīvotājs sevi var atrast e-veselības portālā "eveseliba.gov.lv". Sākumlapā kreisajā malā augšā ir izvēlnes poga Pieslēgties, pēc tam izvēlne Iedzīvotājam. Autorizēties, lai piekļūtu savam profilam, var, piemēram, izmantojot savu internetbanku.

Savu e-recepti var apskatīt sava profila sadaļā "Receptes". Piedāvātajā sarakstā jāatrod ārsts, kas izrakstījis recepti (vārds un uzvārds), e-receptē tad arī parādās informācija par pacientu un par medikamentu.

Kā jau teikts, var arī deleģēt e-veselības portālā citu cilvēku savu zāļu iegādei. Tādā gadījumā deleģētajam cilvēkam (pircējam) aptiekā būs jāuzrāda tikai savs personu apliecinošs dokuments un jānosauc pacienta vārds, uzvārds. Kā šī deleģēšana portālā notiek praktiski?

Personiskā profila personas datu sadaļā ir rinda "Tiesību deleģējumi". Lai norādītu cilvēku, kas pirks zāles, jāzina viņa vārds un uzvārds, personas kods, jānorāda periods, kurā šīs tiesības piešķir, kā arī jānorāda pamatojums. LV portāls ierakstīja personu, kā arī pamatojumu: e-receptes saņemšana. Sistēma apstiprināja deleģējumu. Lai pārbaudītu, vai deleģējums ir spēkā, bija jāklikšķina uz "Atlasīt" un jānorāda šī deleģējuma termiņa beigu datums. Deleģējuma datus var gan anulēt, gan labot.

Kā apgūstam e-veselību?

Latvijas e-veselības gads sākās trauksmaini un ar sūdzībām par to, ka dažādu misēkļu dēļ e-recepti bijis ilgi jāgaida, ka e-veselības sistēma strādājusi ar pārtraukumiem.

Tomēr jau 2. janvārī saskaņā ar NVD datiem bija izrakstīts vairāk nekā 18 000 e-recepšu (iepriekš dienā izrakstītas vidēji 6400 e-receptes) un vairāk nekā 5000 e-darbnespējas lapu, iepriekš dienā atvērts vidēji ap 700 e-darbnespējas lapām.

NVD apkopotā informācija par E-veselības sistēmas lietotājiem (ārstniecības personām un farmaceitiem), kuri izmanto sistēmu tās obligātās lietošanas sākumā, liecina, ka uz 4. janvāri e-darbnespējas lapu vismaz vienu reizi bija izrakstījušas vairāk nekā 3200 ārstniecības personas, savukārt e-recepti – vairāk nekā 3500 ārstniecības personas. Vairāk nekā 750 aptiekās apmeklētājam vismaz reizi bija izsniegti e-receptes medikamenti (95% no visām aptiekām).

Kur zvanīt, kam rakstīt un jautāt

Ja iedzīvotājiem un speciālistiem ir jautājumi, ja nepieciešama palīdzība E-veselības sistēmas lietošanā, tostarp tehnisku sarežģījumu gadījumā, Nacionālais veselības dienests aicina iedzīvotājus un speciālistus sazināties ar E-veselības lietotāju atbalsta dienestu.

E-veselības lietotāju atbalsta tālruņi:

  • 67803301 (tālrunis ārstniecības personām un farmaceitiem);
  • 67803300 (tālrunis iedzīvotājiem).

Lietotāju atbalsta dienests darbojas katru dienu no plkst. 8.00 līdz 20.00.

Uz LV portāla jautāto, vai NVD atbalsta dienests konsultē tikai attālināti, vai arī mēdz aizbraukt pie kāda ārsta uz vietas, lai palīdzētu novērst tehniskas problēmas, E. Štālberga pastāstīja, ka E-veselības sistēmas lietotāju atbalsta dienests sniedz telefoniskas konsultācijas – katru dienu no plkst.8.00 līdz 20.00. Interesējošos jautājumus var uzdot, arī rakstot uz dienesta e-pasta adresi atbalsts@eveseliba.gov.lv.

Ja ārstniecības iestādei vai aptiekai ir jautājumi par E-veselības sistēmas lietošanu, uz kuriem nav saņemts pietiekami detalizēts skaidrojums atbalsta dienestā, NVD aicina sazināties ar atbilstošo NVD teritoriālo nodaļu, kas sniegs nepieciešamo atbalstu. Līdz šim organizēti arī teritoriālo nodaļu speciālistu izbraukumi uz ģimenes ārstu praksēm, ārstniecības iestādēm un aptiekām klātienes konsultāciju sniegšanai.

NVD Rīgas nodaļa
Cēsu iela 31 k-3 (6. ieeja, 2. stāvs), tālr. 67201282, e-pasts: riga@vmnvd.gov.lv

NVD Zemgales nodaļa
Zemgales prospekts 3, Jelgava, tālr. 63027249, e-pasts: zemgale@vmnvd.gov.lv

NVD Kurzemes nodaļa
Pilsētas laukums 4, 3. stāvs, Kuldīga, tālr. 63323471, e-pasts: kurzeme@vmnvd.gov.lv

NVD Latgales nodaļa
Saules iela 5, Daugavpils, tālr. 65422236, e-pasts: latgale@vmnvd.gov.lv

NVD Vidzemes nodaļa
Pils iela 6, Smiltene, LV-4729, tālr. 64772301, fakss 64707013, e-pasts: vidzeme@vmnvd.gov.lv

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI