SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. decembrī, 2017
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Drošība
1
1
1
1

Turpmāk skolās un augstskolās būs obligāta civilās aizsardzības apmācība

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sākot no 3. klases un turpinot 6., 9. un 12. klasē, kā arī pēc tam augstskolā tiks īstenota profesionāli sagatavota civilās aizsardzības apmācību programma par konkrētām tēmām atbilstoši bērnu vecuma grupām.

FOTO: Ieva Makare, LETA

Šodien, 20. decembrī, stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi, kuri paredz minimālās prasības izglītības iestādēm par obligātā civilās aizsardzības kursa saturu un nodarbināto apmācību civilās aizsardzības jautājumos paaugstinātas bīstamības objektos. Tas nozīmē, ka turpmāk augstskolās un koledžās būs atsevišķs civilās aizsardzības kurss un vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi zināšanas par civilo aizsardzību apgūs mācību saturā integrētos tematos. Savukārt paaugstinātas bīstamības objektos nodarbinātie ar parakstu apliecinās, ka ir apguvuši apmācību civilās aizsardzības jautājumos.

īsumā
  • MK noteikumi paredz minimālās prasības izglītības iestādēm par obligātā civilās aizsardzības kursa saturu un nodarbināto apmācību civilās aizsardzības jautājumos paaugstinātas bīstamības objektos.
  • Vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs neparedz atsevišķu civilās aizsardzības priekšmetu. Mācību vielas temati ir integrējami vispārējās izglītības mācību saturā.
  • Studējošajiem ir precizētas un papildinātas civilās aizsardzības kursa tēmas.
  • Augstākās izglītības iestādēm ir tiesības papildināt obligātā civilās aizsardzības kursa saturu, palielinot kursa apjomu atkarībā no studējošo specialitātes.
  • VUGD amatpersonu pieredze liecina, ka paaugstinātas bīstamības objektos nodarbinātie vāji pārzina šo objektu civilās aizsardzības plānā noteiktos pasākumus un to izpildes kārtību.
  • Turpmāk paaugstinātas bīstamības objektos nodarbinātajiem MK noteikumi nosaka apmācību regularitāti civilās aizsardzības jomā.

Jaunie Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 716 "Minimālās prasības obligātā civilās aizsardzības kursa saturam un nodarbināto civilās aizsardzības apmācības saturam" paredz līdzīgu regulējumu, kāds bija ietverts nu jau spēku zaudējušajos MK noteikumos Nr. 612 "Minimālās prasības obligātā civilās aizsardzības kursa saturam un nodarbināto civilās aizsardzības apmācības saturam", precizējot atsevišķas apmācības tēmas gan studējošajiem, gan vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu izglītojamiem, gan paaugstinātas bīstamības objektā nodarbinātajiem.

Vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs

Ievērojot Valsts izglītības satura centra vadītās darba grupas "Cilvēkdrošības mācību kurss" secināto, jaunie MK noteikumi vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs neparedz atsevišķu priekšmetu, bet nosaka, ka mācību vielas temati ir integrējami vispārējās izglītības mācību saturā.

Turpmāk vispārējās un profesionālās izglītības iestādei (izņemot koledžu) ir jānodrošina, ka izglītojamais mācību procesā apgūst noteikto civilās aizsardzības kursa saturu:

  • zināšanas par ikdienā iespējamām bīstamām situācijām;
  • rīcību dažādu apdraudējumu gadījumos;
  • drošu uzvedību mājās, transportā, uz ielas, kā arī uzturoties dabā, izglītības iestādē, citā publiskā vietā, elektroniskajā vidē u. c.;
  • zināšanas par vidi ietekmējošiem faktoriem un vides ietekmi uz indivīdu un sabiedrību;
  • zināšanas par drošību valstī;
  • zināšanas par iespējamām katastrofām un to sekām, kā arī rīcību katastrofu gadījumos;
  • pirmās palīdzības sniegšanas prasmes dzīvībai kritiskās situācijās.

Augstākās izglītības iestādēs

Jauno MK noteikumu 8. punkts paredz, ka augstākās izglītības iestādēs obligātais civilās aizsardzības kurss ir jāievieš līdz 2019. gada 1. janvārim (tas ir vienīgais pārejas noteikums).

Apmācības kursa tēmas studējošajiem ir precizētas un papildinātas, ņemot vērā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonu pieredzi un pasniedzēju izteiktos priekšlikumus, kā arī piedāvātos seminārus un vieslekcijas atsevišķās augstskolās. Jānorāda, ka jaunie noteikumi paredz augstākās izglītības iestādēs obligātā civilās aizsardzības kursa apjomu, ne mazāku kā 1 kredītpunkts, kas nozīmē, ka augstskolās un koledžās studiju programmā ir jābūt atsevišķam studiju kursam "Civilā aizsardzība".

Augstākās izglītības iestādēm vienlaikus ir tiesības papildināt obligātā civilās aizsardzības kursa saturu, palielinot kursa apjomu atkarībā no studējošo specialitātes, piemēram, medicīnu studējošajiem, Valsts policijas iestādēs studējošajiem, VUGD iestādēs studējošajiem u. tml.

Sākot ar 2019. gadu, augstākās izglītības iestādēm ir jānodrošina, ka studējošie apgūst obligātā civilās aizsardzības kursa saturu:

  • zināšanas par civilās aizsardzības sistēmas struktūru, tiesisko regulējumu, organizāciju un vadību;
  • zināšanas par valsts, pašvaldību, juridisko un fizisko personu uzdevumiem, tiesībām un pienākumiem civilās aizsardzības jomā;
  • zināšanas par paaugstinātas bīstamības objektiem, to īpašnieka vai tiesiskā valdītāja pienākumiem un tiesībām;
  • zināšanas par pašvaldību civilās aizsardzības komisijām;
  • zināšanas par civilās aizsardzības pasākumu plānošanu;
  • zināšanas par apdraudējuma riska novērtēšanu;
  • zināšanas par bīstamām vielām, to klasifikāciju un prasībām to glabāšanai un pārvadājumiem;
  • zināšanas par starptautiskās palīdzības lūgšanu un sniegšanu;
  • zināšanas par individuālajiem aizsardzības līdzekļiem katastrofas gadījumā;
  • zināšanas par īpašajiem tiesiskajiem režīmiem;
  • pirmās palīdzības sniegšanas prasmes dzīvībai kritiskās situācijās, kā arī palīdzības izsaukšanu.

Paaugstinātas bīstamības objektos

VUGD amatpersonu pieredze liecina, ka paaugstinātas bīstamības objektos nodarbinātie dažkārt nepārzina šo objektu civilās aizsardzības plānā noteiktos pasākumus un to izpildes kārtību. Līdz ar to jaunajos MK noteikumos ir ietverts regulējums, kas nosaka apmācību regularitāti civilās aizsardzības jomā. Savukārt atbildīgs ir paaugstinātas bīstamības objekta īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, kurš arī nodrošina nodarbināto apmācību šajā jomā.

Jānorāda, ka jaunais regulējums paredz, ka minēto objektu nodarbinātie ar parakstu apliecina, ka ir apguvuši apmācību civilās aizsardzības jautājumos, turklāt darba devējam šīs apmācības ir jāorganizē ne retāk kā reizi gadā. Savukārt apmācības procesā personai, kas nodarbināta paaugstinātas bīstamības objektā, ir jāapgūst:

  • zināšanas par objekta civilās aizsardzības plānu;
  • zināšanas par valstī iespējamām katastrofām un to sekām;
  • zināšanas par valsts agrīnās brīdināšanas sistēmu;
  • zināšanas par iestādēm, kas nodrošina katastrofu pārvaldīšanu;
  • zināšanas par civilās aizsardzības sistēmu;
  • pirmās palīdzības sniegšanas prasmes dzīvībai kritiskās situācijās, kā arī palīdzības izsaukšana.

Prasību uzturēja 8 gadus

VUGD jau pirms apmēram 8 gadiem ierosināja ieviest skolās obligāto civilās aizsardzības apmācību kursu. "Visās skolās, sākot no 3. klases un turpinot 6., 9. un 12. klasē, kā arī pēc tam augstskolā tiks īstenota profesionāli sagatavota apmācību programma ar konkrētām tēmām atbilstoši bērnu vecuma grupām," skaidro VUGD priekšnieka vietnieks ģenerālis Kristaps Eklons, norādot, ka drīz par civilo aizsardzību bērni zinās vairāk nekā pieaugušie.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI