TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
13. decembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
2
5
2
5

Kā veidojas parāda piedziņas summa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zvērināta tiesu izpildītāja Iveta Kruka: "Tikai gadījumā, ja persona nesamaksā parādu labprātīgi, tā izpilde tiek nodota tiesu izpildītājam, lai parāda piedziņa tiktu veikta piespiedu kārtā."

Ja parāda piedziņa ir nodota piespiedu izpildei tiesu izpildītājam, parādniekam ir jārēķinās ar to, ka bez pamatparāda viņam būs jāsedz arī parāda atgūšanas procesā radušies sprieduma izpildes izdevumi. To, kā veidojas parāda piedziņas summa, kas ir sprieduma izpildes izdevumi, un par to, var parādnieks var vienoties par ikmēneša summas maksāšanu, LV portālam skaidro zvērināta tiesu izpildītāja Iveta Kruka.

Jebkura parāda – kā lielas, tā mazas summas – samaksai saskaņā ar likumu tiek dots noteikts termiņš. Šajā laikā personai ir ne vien tiesības, bet arī pienākums samaksāt no viņas piespriestās summas. Ja parāds tiek samaksāts tam paredzētajā termiņā labprātīgi, nekādi papildu izdevumi personai nerodas un tiesu izpildītāja iesaiste parāda atgūšanas procesā nav nepieciešama. Tikai gadījumā, ja persona nesamaksā parādu labprātīgi, tā izpilde tiek nodota tiesu izpildītājam, lai parāda piedziņa tiktu veikta piespiedu kārtā.

Parādniekam jāsedz arī sprieduma izpildes izdevumi

Tāpat kā tiesvedības laikā pusēm rodas tiesāšanās izdevumi, arī sprieduma izpildes stadijā rodas izdevumi, un tos sauc par sprieduma izpildes izdevumiem. Sprieduma izpildes izdevumus veido:

  • valsts nodeva;
  • tiesu izpildītāja amata atlīdzība;
  • izpildu darbību veikšanai nepieciešamie izdevumi.

Valsts nodevas apmēru noteic Civilprocesa likums, bet amata atlīdzības apmēru – MK noteikumi Nr. 451 "Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm".

Savukārt izpildu darbību veikšanai nepieciešamie izdevumi ir, piemēram, pasta izdevumi, kas sedzami attiecīgā pakalpojuma sniedzējam atbilstoši tā izcenojumiem.

Pēc nolēmuma piespiedu izpildes uzsākšanas radušos sprieduma izpildes izdevumus nav iespējams atcelt, un parādniekam ir pienākums tos segt. Tikai gadījumā, ja pēc izpildu lietas ievešanas tiesu izpildītājs konstatē, ka parādnieks ir izpildījis savas saistības pirms izpildu dokumenta iesniegšanas, sprieduma izpildes izdevumus sedz piedzinējs.

Parādnieks var vienoties par ikmēneša summas maksāšanu

Nereti parādniekam rodas jautājums, vai viņš ir tiesīgs veikt ikmēneša maksājumus parāda apmaksai. Parādniekam šādas tiesības ir, un tam nav vajadzīga vienošanās ar tiesu izpildītāju. Tomēr, ja parādnieks vēlas, lai tiktu atliktas izpildu darbības, ja parāds tiks maksāts pa daļām, šāda kārtība ir jāsaskaņo ar piedzinēju.

Piespiedu izpildes procesam noilguma nav

Ja parāda piedziņa ir nodota tiesu izpildītāja lietvedībā, piespiedu izpildes procesam nav noilguma. Tas, ka konkrētajā brīdī no parādnieka neko nav iespējams piedzīt, nenozīmē, ka nākotnē viņa mantiskais stāvoklis nevar uzlaboties un parāda atgūšana nebūs iespējama.

Izņēmums ir administratīvo pārkāpumu lietās piemēroto naudas sodu piedziņa – šīs kategorijas izpildu lietām noilgums ir 5 gadi. Ja 5 gadu laikā no dienas, kad attiecīgais lēmums iesniegts piespiedu izpildei, naudas sodu piedzīt nav izdevies, tiesu izpildītājs pieņem lēmumu par izpildu lietas izbeigšanu.

Lai pārliecinātos par parāda slēgšanu, jāvēršas pie izpildītāja

Pēc tam, kad izpildu lietā ir atgūts piedzenamais parāds un sprieduma izpildes izdevumi, tiesu izpildītājs piedziņas lietu pabeidz. Lai par to pārliecinātos, persona var vērsties pie tiesu izpildītāja, kurš veicis parāda piedziņu, un lūgt sniegt apstiprinājumu tam, ka parādsaistības ir pilnībā nokārtotas un piedziņas lieta pabeigta.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI