SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
01. decembrī, 2017
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Juridiskām personām jāatklāj patiesie labuma guvēji

Stājas spēkā 01.12.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika; Avots: Uzņēmumu reģistrs

No šodienas, 1. decembra, stājas spēkā likuma norma, kas nosaka, ka visām Uzņēmumu reģistrā reģistrētām juridiskajām personām jāatklāj patiesie labuma guvēji – faktiskie juridiskās personas īpašnieki vai kontrolētāji.
īsumā
  • Pienākums atklāt patiesos labuma guvējus noteikts gan juridiskām personām, kas jau reģistrētas kādā no UR reģistriem, gan jaunajiem subjektiem, kurus reģistrēs pēc 1. decembra.
  • Par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu valsts institūcijai, tostarp UR, persona var tikt saukta pie atbildības Krimināllikumā noteiktajā kārtībā.
  • No 2018. gada 1. aprīļa informācija par patiesā labuma guvējiem būs pieejama ikvienai personai tiešsaistes formā.

Patiesā labuma guvēju atklāšanu nosaka grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, kuri stājās spēkā 9. novembrī un kuru mērķis ir ierobežot noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu un nodrošināt pareizas, aktuālas informācijas pieejamību par juridisko personu patiesajiem labuma guvējiem.

Ja sniegs nepatiesas ziņas, var saukt pie atbildības

Pienākums atklāt patiesos labuma guvējus noteikts gan juridiskām personām, kas jau reģistrētas kādā no Uzņēmumu reģistra (UR) reģistriem, gan jaunajiem subjektiem, kurus reģistrēs pēc 1. decembra. Pilns subjektu saraksts, uz ko prasība attiecināma, – SIA, AS, biedrībām, reliģiskajām organizācijām u. c. juridiskām personām – pieejams šeit.

UR sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Ivdra atgādina, ka juridiskai personai patiesais labuma guvējs vienmēr ir fiziska persona un tieši juridiskajai personai ir pienākums nekavējoties atklāt šo informāciju UR. "Sniegt informāciju UR par patiesā labuma guvēju ir pašu juridisko personu  interesēs, jo personas, kuras nebūs to darījušas vai iesniegs nepatiesas ziņas, var saskarties ar problēmām veikt darījumus un saņemt pakalpojumus, piemēram, kredītiestādēs vai pie zvērinātiem notāriem vai revidentiem. Vienlaikus svarīgi atcerēties, ka par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu valsts institūcijai, tostarp UR, persona var tikt saukta pie atbildības Krimināllikumā noteiktajā kārtībā."

Kas ir patiesā labuma guvēji?

Grozījumi nosaka, ka juridiskās personas patiesā labuma guvēji ir fiziska persona, kurai:

  • juridiskajā personā tiešas vai netiešas līdzdalības veidā pieder vairāk nekā 25 procenti no juridiskās personas kapitāldaļām vai  balsstiesīgajām  akcijām vai
  • kura to tiešā vai netiešā veidā kontrolē.

Kāda informācija juridiskajai personai jāatklāj un jāiesniedz UR par patiesā labuma guvēju – fizisko personu?

Juridiskajai personai jānorāda fiziskās personas:

  • vārds, uzvārds;
  • personas kods (ja tāda nav – dzimšanas datums, mēnesis, gads, personu apliecinoša dokumenta numurs undatums, valsts un iestāde, kas dokumentu izdevusi); 
  • valstspiederība;
  • pastāvīgās dzīvesvietas valsts;
  • veids, kā tiek īstenota kontrole pār juridisko personu (tai skaitā norādot dalībnieka (akcionāra), biedra vai īpašnieka, ar kura starpniecību kontrole tiek īstenota, vārdu, uzvārdu, personas kodu (ja personai nav personas koda, – dzimšanas datumu, mēnesi un gadu), bet juridiskajai personai – nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi).

Kādos gadījumos informāciju var neiesniegt?

Informāciju par patiesā labuma guvēju var neiesniegt, ja:

  • ja informācija par juridiskās personas patiesā labuma guvēju jau ir iesniegta UR citu normatīvajos aktos noteikto pienākumu ietvaros un veids, kādā tiek īstenota kontrole pār juridisko personu, izriet no attiecīgā juridiskās personas dalībnieka, biedra, īpašnieka, dibinātāja vai valdes locekļa statusa;
  • patiesā labuma guvējs ir akcionārs tādā akciju sabiedrībā, kuras akcijas ir iekļautas regulētajā tirgū, un veids, kā tiek īstenota kontrole pār juridisko personu, izriet tikai no akcionāra statusa.

Tām juridiskajām personām, uz kurām neattiecas iepriekš norādītie izņēmumi, informācija par patiesā labuma guvēju jāsniedz līdz 2018. gada 1. martam.

"Juridiskai personai patiesais labuma guvējs vienmēr ir fiziska persona."

Līdz 2018. gada 1. februārim komersantiem, kas UR jau iesnieguši informāciju par patiesā labuma guvējiem atbilstoši spēku zaudējušā Komerclikuma 17.1. panta prasībām, informācija par patiesā labuma guvējiem ir jāatjauno atbilstoši grozījumos Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā noteiktajam informācijas apjomam. Iepriekš iesniegtās informācijas reģistrāciju UR nodrošinās, nepieņemot atsevišķu lēmumu, līdz 2018. gada 1. janvārim un pēc tam, nosūtot minētajiem komersantiem informatīvas vēstules, lūgs precizēt reģistrēto informāciju, skaidro UR Juridiskās nodaļas vadītājas vietniece Laima Letiņa.

Pienākums līdz 1. martam

Līdz 2018. gada 1. martam visām juridiskajām personām, kuras ir reģistrētas UR vestajos reģistros vai par kuru reģistrāciju tiks iesniegts pieteikums līdz 2017. gada 1. decembrim, ir pienākums iesniegt pieteikumu par to patiesā labuma guvējiem, norādot grozījumos Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā noteikto informāciju.

Jebkurā gadījumā informācija par juridiskas personas patiesā labumu guvējiem būs jānorāda, reģistrējot jaunu juridisko personu, piesakot izmaiņas kapitālsabiedrības dalībnieku sastāvā vai valdē.

Informācija – tiešsaistes formā par maksu

No 2018. gada 1. aprīļa informācija par patiesā labuma guvējiem būs pieejama ikvienai personai tiešsaistes formā par maksu. UR Juridiskās nodaļas vadītājas vietniece L. Letiņa precizē, ka maksu noteiks Ministru kabineta noteikumos, kuri šobrīd vēl ir izstrādes stadijā. Informācija par patiesajiem labuma guvējiem tiks ietverta kopējā izziņā/informācijas kopumā no UR par juridisko personu un atsevišķi nebūs jāiegādājas.

Vairāk informācijas par izmaiņām saistībā ar grozījumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI