SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
09. novembrī, 2017
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi

Nodokļu reformas likumus VID skaidro semināros un informācijā mājaslapā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Avots: Finanšu ministrija

Saeimā jūlijā pieņemtās nodokļu reformas likumu izmaiņas stāsies spēkā pēc nepilniem diviem mēnešiem – 1. janvārī. Kopš septembra Valsts ieņēmumu dienests jaunās normas skaidro bezmaksas semināros. Šonedēļ Ministru kabinets pieņēma vairākus noteikumus konkrēto likumu jaunā regulējuma piemērošanai, līdz ar to skaidrība būs lielāka.
īsumā
  • VID kopš septembra organizē bezmaksas seminārus, kuros skaidro nodokļu reformas likumu normas.
  • Plaša, strukturēta informācija par izmaiņām likumos ar atbildēm uz biežāk uzdotajiem jautājumiem ir publicēta VID mājaslapā: gan fiziskām personām – darba ņēmējiem, saimnieciskās darbības veicējiem, pensijas saņēmējiem –, gan uzņēmējiem.
  • Valdība otrdienas, 7. novembra, sēdē pieņēma virkni MK noteikumu nodokļu reformas likumu grozījumu regulējuma piemērošanai, tostarp saistībā ar attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem, arī par reversā PVN piemērošanu šādai nodokļa maksāšanas kārtībai turpmāk pakļautajām jaunajām nozarēm.

Nodokļu reforma ietekmē divas lielas nodokļu maksātāju grupas. Uzņēmējiem ieviests jauns uzņēmumu ienākuma nodoklis, paredzot nodokļa maksājuma atlikšanu līdz brīdim, kad tiek sadalīta peļņa. Tādējādi nodokļu reforma noteikti dos priekšrocības uzņēmēju konkurētspējas veicināšanai. Savukārt ļoti lielam skaitam iedzīvotāju ar zemākiem algota darba ienākumiem (līdz 20 000 eiro gadā) ienākuma nodoklis samazināsies no 23% līdz 20% – uz galvenajām reformas ieguvēju grupām norāda Finanšu ministrijas (FM) Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne.

Iespēja uzzināt un saprast – VID semināros

Par grozījumiem nodokļu normatīvajos aktos Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopš septembra organizē  bezmaksas seminārus nodokļu maksātājiem, medijiem pastāstīja VID  Nodokļu pārvaldes direktora p.i. Ilze Jankova. Līdz šim ir notikuši 38 šādi semināri 22 Latvijas pilsētās. Tos ir apmeklējuši vairāk nekā 2000 nodokļu maksātāji.  Semināri plānoti arī novembrī un decembrī.

I. Jankova piebilst, ka VID vēlētos lielāku aktivitāti, jo speciālisti semināros skaidro normatīvo aktu izmaiņas ar piemēriem, atbild uz nodokļu maksātāju uzdotajiem jautājumiem. Šāda informācija varētu būt pirmais palīgs, lai likumos ieviestās izmaiņas piemērotu grāmatvedības ikdienas darbā.

Papildus VID mājaslapā ir izveidota īpaša sadaļa – "Kā mani ietekmēs nodokļu reforma?" (atrodama VID sākumlapā; piedāvājumā ir divas izvēlnes – privātpersonai un uzņēmējam).

Katrai mērķauditorijai ir detalizētas un konkretizētas norādes.

Privātpersonai:

  • Esmu autoratlīdzības saņēmējs.
  • Esmu darba ņēmējs.
  • Es veicu patentmaksu.
  • Esmu pensijas saņēmējs.
  • Es veicu saimniecisko darbību.

Atverot (uzklikšķinot interesējošo virsrakstu) var izlasīt skaidrojumu, kādi nodokļi, likmes un citas izmaiņas būs no nākamā gada.

Tāpat sava īpaša sadaļa ir uzņēmējiem. Tajā atsevišķi piedāvātas šādu nodokļu tēmas:

  • Esmu UIN maksātājs.
  • Esmu MUN maksātājs.
  • Esmu PVN maksātājs.
  • Esmu darba devējs.
  • Manam uzņēmumam pieder transportlīdzeklis.

Reformas nodokļu likumu skaidrojumiem ir pievienoti arī nodokļu maksātāju biežāk uzdotie jautājumi un VID atbildes.

Piemēram, viens no darba ņēmēja jautājumiem: Ar kuru gadu attaisnotajiem izdevumiem būs piemērojamas jaunā attaisnoto izdevumu norma un jaunie nosacījumi?

VID atbilde: Jaunā attaisnoto izdevumu norma un jaunie nosacījumi ir piemērojami no 2018. gada 1. janvāra attaisnotajiem izdevumiem par 2018. gadu.

Piemēram, viens no darba devēja jautājumiem: Cik liels nepaliekamais minimums būs darbiniekam, kurš iepriekš nekur nav strādājis?

VID atbilde: Ja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīcībā nav informācijas par maksātāja apliekamajiem ienākumiem vai maksātājam nav gūti ar nodokli apliekamie ienākumi, VID prognozētais mēneša neapliekamais minimums atbilst vienai divpadsmitajai daļai no Ministru kabineta noteikumos noteiktā maksimālā gada neapliekamā minimuma, dalot to ar divi.

VID mājaslapā nodokļu reformas likumu skaidrojošajā sadaļā ir ievietotas arī semināru prezentācijas, kā arī norāde uz iespēju konsultēties ar VID speciālistiem un kontaktinformācija saziņai.

Ja nodokļu maksātājs dodas uz semināru, semināra prezentāciju materiālus var izdrukāt, iepazīties ar likumu normu lakonisku pārskatu, tad, iespējams, jau pirms semināra rodas konkrēti jautājumi, klāsta I. Jankova.

VID mājaslapā tiks publicēti arī semināru videomateriāli, kas būs noderīgi tiem nodokļu maksātājiem, kuriem nav iespēju piedalīties semināros klātienē. 

MK noteikumi – gan izdoti no jauna, gan grozīti

FM Tiešo nodokļu departamenta direktore A. Kaļāne uzsver, ka Saeimā jūlijā pieņemtās ar nodokļu reformu saistītās izmaiņas likumos ir reformas viena daļa, otra daļa ir Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka, kā jaunās normas piemērojamas. Virkni noteikumu valdība pieņēma otrdienas, 7. novembra, sēdē.

Tā kā ir jauns uzņēmumu ienākuma nodokļa likums, no jauna tiek gatavoti arī attiecīgie MK noteikumi, tostarp par zemu nodokļu vai beznodokļu valstīm un teritorijām. Šos noteikumus valdība pieņēma 7. novembrī.

Saistībā ar grozījumiem likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir pieņemti grozījumi noteikumos par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem (no 2018. gada šiem izdevumiem mainās gada limits – no līdzšinējiem 215 eiro uz 600 eiro), kā arī grozījumi noteikumos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa paziņojumiem.

Būtiskas izmaiņas no nākamā gada paredzētas Pievienotās vērtības nodokļa likumā. MK ir apstiprināti arī grozījumi noteikumos, kas regulē PVN likuma normu piemērošanas kārtību un atsevišķas prasības PVN maksāšanai un administrēšanai.

FM Pievienotās vērtības nodokļa nodaļas vadītāja Sintija Ozola informēja, ka noteikumos ir ietvertas normas, kas izriet no grozījumiem likumā attiecībā uz reverso maksāšanas kārtību, kas turpmāk ir paredzēta vēl vairākām nozarēm – būvniecībā, metālizstrādājumiem un ar to piegādi saistītos pakalpojumos, sadzīves elektroniskajām iekārtām un sadzīves elektriskajai aparatūrai. Noteikumu pielikumos ir konkrēti uzskaitīts, kādām precēm jāpiemēro īpašā kārtība.

Budžetā PVN veido būtiskus ieņēmumus, taču negodīgie nodokļu maksātāji izmanto nelikumīgas shēmas šī nodokļa izkrāpšanai. Likumā reversā jeb apgrieztā PVN maksāšanas kārtība ieviesta kā pasākums pret krāpšanas shēmām, uzsvēra S. Ozola. Ieviest reverso PVN rosinājušas nozaru asociācijas, jo nozares ir ieinteresētas godīgas uzņēmējdarbības vides stiprināšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI