SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. novembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
1
1

“Zaļais koridors” turpmāk plašākam onkoloģisko pacientu lokam

Stājas spēkā 03.11.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Šodien, 3. novembrī, stājas spēkā noteikumi, kas paplašina pacientu loku, kuriem aizdomu gadījumā par onkoloģisku saslimšanu diagnostika un ārstēšana tiek uzsākta paātrinātā kārtībā ārpus pacientu kvotām (“zaļais koridors”). Vienlaikus tiek paplašināts arī ārstu speciālistu loks, kuri ir tiesīgi nosūtīt pacientu prioritārai onkoloģisko slimību diagnostikai. Tādējādi tiks atvieglots pacienta ceļš līdz izmeklējumu veikšanai un paātrinātas diagnozes noteikšanai.

Organizatoriski pasākumi "zaļā koridora" principa iedzīvināšanai izplatītāko onkoloģisko saslimšanu gadījumos tika uzsākti 2016. gada nogalē, kad tika noteikts ārstniecības iestādes pienākums nodrošināt valsts apmaksātus izmeklējumus 10 darbdienu laikā, ja tos pacientam nozīmējis veikt ģimenes ārsts saistībā ar medicīniski pamatotām aizdomām par ļaundabīgu audzēju, kā arī kārtība, kā ārstniecības iestāde nodrošina turpmākos precizējošos diagnostiskos izmeklējumus un sāk pacientu ar apstiprinātu onkoloģisko diagnozi aprūpi – ne vēlāk kā mēneša laikā pēc pirmā speciālista konsultācijas. "Zaļā koridora" princips līdz šim tika nodrošināts 11 izplatītākajām ļaundabīgo audzēju lokalizācijām – aizdomu gadījumā par krūts, priekšdziedzera, ādas (izņemot melanomu), resnās un taisnās zarnas, bronhu un plaušu, kuņģa, nieres, urīnpūšļa, aizkuņģa dziedzera, dzemdes ķermeņa un olnīcas vēzi.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 1529 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība" paplašina vēža lokalizāciju sarakstu, pievienojot: aknu, žultsceļu un žultspūšļa; ādas (melanomas); centrālās nervu sistēmas; lūpu, mutes dobuma; rīkles mutes daļas un vairogdziedzera vēža diagnozes.

Tāpat tiek paplašināts ārstu loks, kuri ir tiesīgi nosūtīt pacientu prioritārai onkoloģisko slimību diagnostikai. Turpmāk šādu nosūtījumu varēs izsniegt ne tikai ģimenes ārsti, bet arī ginekologi (savas kompetences ietvaros) un ārsti-speciālisti piecās specializētajās ārstniecības iestādēs – Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, Liepājas reģionālajā slimnīcā, Piejūras slimnīcā un Daugavpils reģionālajā slimnīcā.

Katru gadu vēzis pirmo reizi tiek diagnosticēts ap 11 tūkstošiem pacientu, bet kopējais pacientu skaits, kuri slimo ar onkoloģisku slimību, ir 74 tūkstoši. Onkoloģisko slimību gadījumā svarīga ir agrīna diagnostika un savlaicīgi uzsākta ārstēšana, tādēļ "zaļais koridors" jeb iespēja saņemt no valsts budžeta līdzekļiem apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus ātrākos termiņos ir būtisks uzlabojums veselības aprūpes organizēšanā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI