SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Tieslietas

Papildināta kārtība drošības naudas iemaksai administratīvajās lietās

Stājas spēkā 13.10.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grozījumi papildina kārtību, kādā administratīvajā lietā iemaksā, atmaksā un atlīdzina valsts nodevu un iemaksā un atmaksā drošības naudu.

FOTO: Freepik

Turpmāk administratīvajās lietās drošības nauda ir jāmaksā ne tikai par blakus sūdzību, bet arī par lūgumu pagaidu aizsardzībai, kā arī par pieteikumu lietas jaunai izskatīšanai sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem. To paredz no šodienas, 13. oktobra, spēkā esošie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kuri izdoti saskaņā ar Administratīvā procesa likumu.

Grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 85 papildina kārtību, kādā administratīvajā lietā iemaksā, atmaksā un atlīdzina valsts nodevu un iemaksā un atmaksā drošības naudu.

Augstākās tiesas judikatūrā ir atzīts, ka, lemjot par personas atbrīvošanu no drošības naudas samaksas, vienlaikus ar personas mantisko stāvokli ir izvērtējams arī tas, cik labticīgi persona izmanto likumā noteiktās tiesības iesniegt sūdzību. Proti, drošības naudas pamatmērķis ir mazināt nepamatotu sūdzību iesniegšanu, kuru var sasniegt, ja persona pirms sūdzības iesniegšanas rūpīgi apdomā, vai iesniedzamā sūdzība būs pamatota. Līdz ar to drošības naudu atmaksā vienīgi gadījumā, ja sūdzība izrādās pamatota.

Administratīvā procesa likums (APL) paredz, ka drošības nauda ir jāmaksā par:

  • kasācijas sūdzību;
  • blakus sūdzību;
  • lūgumu par pagaidu aizsardzību;
  • pieteikumu par lietas jaunu izskatīšanu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem.

Tādējādi bija nepieciešams grozīt arī MK noteikumus Nr. 85 "Kārtība, kādā administratīvajā lietā iemaksā, atmaksā un atlīdzina valsts nodevu un iemaksā un atmaksā drošības naudu".

No šodienas minētie MK noteikumi arī nosaka, ka drošības nauda administratīvajās lietās ir jāmaksā par:

  • lūgumu pagaidu aizsardzībai;
  • pieteikumu lietas jaunai izskatīšanai sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem.

Drošības nauda ir jāiemaksā Augstākās tiesas norādītajā kontā, ja attiecīgo lēmumu pieņem Augstākā tiesa, vai Tiesu administrācijas norādītajā kontā, ja attiecīgo lēmumu pieņem rajona tiesa vai apgabaltiesa.

Atbilstoši APL noteiktajam gan par lūgumu par pagaidu aizsardzību, gan par pieteikumu par lietas jaunu izskatīšanu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem ir jāmaksā drošības nauda 15 eiro apmērā.

Tāpat MK noteikumi ir papildināti ar 7.1 punktu, kas turpmāk ļaus Augstākajai tiesai vai Tiesu administrācijai valsts nodevu vai drošības naudu pārskaitīt atbilstošajā kontā, ja privātpersona, veicot iemaksu, būs kļūdījusies. Lai šādos gadījumos efektivizētu procesa virzību, lēmumu rezolūcijas veidā pieņems tas tiesnesis, kurš konstatējis, ka valsts nodeva vai drošības nauda ir iemaksāta nepareizajā kontā.

Jāvērš uzmanība, ka noteikumi paredz arī pienākumu atbildētājam atlīdzināt valsts nodevu mēneša laikā pēc pieteicēja iesnieguma saņemšanas iestādē.

Grozījumi MK noteikumos Nr. 85 ietekmēs administratīvajā procesā iesaistītās privātpersonas, administratīvās tiesas, Augstāko tiesu un Tiesu administrāciju, kas veic personu iesniegumu par drošības naudas atmaksu apstrādi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI