SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi

Aizdevumus energoefektivitātei varēs saņemt arī ESKO uzņēmumi

Stājas spēkā 11.10.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien stājas spēkā noteikumi, kas nosaka, ka turpmāk “Attīstības finanšu institūcijas “Altum”” aizdevumus energoefektivitātes pasākumu īstenošanai varēs saņemt ne tikai sīkie (mikro), mazie un vidējie uzņēmumi, bet arī energoservisa pakalpojuma sniedzēji jeb ESKO un nelauksaimnieku kompānijas.

Līdz ar programmas noteikumu izmaiņām tiek pavērta iespēja plašākai ESKO kompāniju attīstībai Latvijā, tādējādi straujāk veicinot uzņēmumu energoefektivitāti. Kā LV portāls jau rakstīja publikācijā Arī energoservisa kompānijas varēs saņemt atbalstu daudzdzīvokļu ēku renovācijai,  ESKO koncepts ir populārs visā Eiropā, bet Latvijā šis komercdarbības veids ir maz zināms.

ESKO investīcijas varēs veikt gan uzņēmumu infrastruktūrā, gan daudzdzīvokļu mājās. Daudzdzīvokļu māju gadījumā vienā projektā varēs apvienot atbalstu ESKO darbībai un granta atbalstu daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem.

"Attīstības finanšu institūcijā "Altum"" ("Altum") aizdevumus uzņēmumu energoefektivitātei varēs saņemt arī nelauksaimnieku uzņēmumi energoefektivitātes paaugstināšanai, kā arī atjaunojamo energoresursu izmantošanai un oglekļa dioksīda emisiju samazināšanai savos uzņēmumos. Piemēram, iegādāties jaunas un energoefektīvas iekārtas, padarīt efektīvāku ražošanas procesu, atjaunot apgaismojumu un siltumapgādi, kondicionēšanas sistēmas.

Būtiski, ka uzņēmumu energoefektivitātes programmā varēs pieteikties arī valsts kapitālsabiedrības un valsts uzņēmumi.

"Altum" energoefektivitātes aizdevumu piešķiršanas nosacījumi:

  • aizdevuma apmērs: līdz 2,85 miljoniem eiro vienam saimnieciskās darbības veicējam;
  • minimālais saimnieciskās darbības veicēja līdzfinansējums, kas nav saistīts ar jebkādu komercdarbības atbalstu, 10% apmērā;
  • aizdevuma termiņš līdz 20 gadiem (no finansējuma, kas piesaistīts, emitējot parādzīmes "Nasdaq Riga" biržā, – līdz 5 gadiem);
  • iespējams piesaistīt garantijas līdz 80% no aizdevuma summas.

Lai "Altum" varētu turpināt nodrošināt ilgtermiņa investīciju aizdevumus maziem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī finansēt ESKO un saimnieciskās darbības veicēju energoefektivitātes pasākumus ar enerģijas ietaupījumu zem 25%, noteikumi paredz līdz šim noteiktā valsts aizdevuma apmēra palielināšanu par 10 miljoniem eiro.

Noteikumus Nr. 595 "Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 15. septembra noteikumos Nr. 1065 "Noteikumi par aizdevumiem sīko (mikro), mazo un vidējo saimnieciskās darbības veicēju un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību attīstības veicināšanai"" Ministru kabinets atbalstīja septembra beigās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI