TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
10. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Eiropas judikatūras identifikators ECLI

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tiesu administrācijas sagatavotā prezentācija

Judikatūras piekļuvei ir nozīmīga loma tiesiskuma nodrošināšanā. Sākot ar 2017.gada 1. septembri, uzlabojot pieeju judikatūrai, Latvijā tiesu nolēmumiem automātiski tiek piešķirti ECLI kodi – Eiropas judikatūras identifikatori.
īsumā
  • ECLI ir vienots kods, ko automātiski piešķirt anonimizētam jebkuras valsts vai Eiropas Savienības tiesas nolēmumam, nodrošinot standartizētu un unikālu tiesu nolēmumu identifikāciju Eiropas līmenī.
  • Eiropas judikatūras identifikators ECLI Latvijas Tiesu informatīvajā sistēmā ir ieviests 2017. gada septembrī.

Judikatūra sekmē tiesu nolēmumu taisnīguma uzraudzību, tiesu caurspīdīgumu, kā arī ļauj sabiedrību informēt par tiesību normu nepārtrauktu attīstību. Papildus Latvijas tiesu judikatūras pieejamībai ērta starpvalstu piekļuve Eiropas tiesu un citu ES dalībvalstu judikatūrai ir vērtīgs ieguvums, īpaši jau juridisko profesiju pārstāvjiem. Eiropas judikatūras identifikators ECLI Latvijas Tiesu informatīvajā sistēmā ir iestrādāts Eiropas Komisijas nacionālo vai starptautisko e-tiesiskuma projektu programmas "Tiesiskums (2014-2020)" ietvaros.  Kopumā šī projekta ieviešana ir prasījusi pusotru gadu.

Kas ir ECLI

ECLI ir vienots kods, ko var piešķirt anonimizētam jebkuras valsts vai Eiropas Savienības tiesas nolēmumam, nodrošinot standartizētu un unikālu tiesu nolēmumu identifikāciju Eiropas līmenī. Kā norāda Tiesu administrācija, identifikatora mērķis ir veicināt vienotu nolēmumu uzskaiti un uzlabot judikatūras pieejamību starp valstīm.

Neraugoties uz to, ka ECLI ieviešana katrā dalībvalstī ir brīvprātīga, to var uzskatīt par rezultātu politiskam pieprasījumam nodrošināt piekļuvi Eiropas Savienības Tiesas un Eiropas Savienības dalībvalstu judikatūrai.

Kā ECLI darbojas

Ir izstrādāta vienota meklētājprogramma, kas ļauj atrast visus anonimizētos nolēmumus, kam piešķirts ECLI ne tikai valsts, bet arī pārrobežu datubāzēs. Tātad ar ECLI meklētājprogrammas palīdzību var atrast visus tiesu nolēmumus, kas pieņemti jebkurā valstī vai tiesā, kā arī veikt meklēšanu jebkurā datu sniedzējā, ja vien šiem nolēmumiem ir piešķirts ECLI.

Latvijā tiesas spriedumi ir pieejami tīmekļa vietnē https://manas.tiesas.lv. Meklēto spriedumu tagad var atrast, anonimizētu nolēmumu meklētājā ierakstot spriedumam piešķirto ECLI kodu. 

Latvijas tiesu nolēmumi, kuriem piešķirts ECLI, būs pieejami  arī Eiropas e-tiesiskuma portāla https://e-justice.europa.eu ECLI meklētājā.

Identifikatoru ir viegli atpazīt un lasīt: ECLI : valsts kods : tiesas abreviatūra : nolēmuma gads: nolēmuma datums: lietas numurs : nolēmuma izveides secības numurs : nolēmuma veids.

Kā ELCI var palīdzēt tiesām
 

  • Ērti pārlūkojama Latvijas tiesu, ES tiesas un citu ārvalstu tiesu  judikatūra.
  • Identifikators – viegli atpazīstams un lasāms, nodrošina labāku judikatūras materiālu meklēšanu.
  • Atvieglota iespēja pievienot atsauces uz konkrētiem, unikāliem nolēmumu numuriem.
  • Tiesnesim atvieglota ES tiesību normu piemērošana un īstenošana.

Bez tam, kā norāda projekta ieviesēja – Tiesu administrācija, ES ietvaros tādējādi tiek uzlabota Eiropas Savienības tiesību piemērošana un arī sapratne starp Eiropas Savienības dalībvalstu juridiskajām institūcijām, kā arī uzlabota judikatūras pieejamība sabiedrībai kopumā.

Papildus kā ieguvums minama arī statistikas datu ieguves iespēja, izmantojot ECLI kodu, pēc kura atlasīt tiesas nolēmumus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI