TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
27. septembrī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Tiesāšanās
TĒMA: Tiesu sistēma
2
13
2
13

Kas var pārstāvēt personu tiesā?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ne katrs ir gatavs tiesā būt galvenais runātājs. Likums ir paredzējis iespēju personai savā vietā nozīmēt pārstāvi. Pārstāvība noder gan gadījumos, kad dalībnieks uz tiesu pats nevar ierasties, gan arī tad, ja viņš nepaļaujas uz savām juridiskajām zināšanām un vēlas saņemt advokāta palīdzību.

Pārstāvim ir tiesības pārstāvamā vārdā izpildīt visas procesuālās darbības, izņemot tās, kuru izpildīšanai nepieciešams īpašs pilnvarojums.

Kriminālprocesā persona sevi var aizstāvēt pati, izņemot obligātās aizstāvības gadījumus personām, kuras sava vecuma vai psihisko īpašību dēļ nespēj pašas sevi aizstāvēt. Persona var izvēlēties, ka to pārstāv zvērināts advokāts vai advokāta palīgs.

Civilprocesā persona sevi var pārstāvēt pati vai arī brīvi izvēlēties par pārstāvi pilnvarot citu personu vai advokātu.

Piemēram, par fiziskas personas pārstāvi civilprocesā var būt jebkura fiziskā persona, kas ir sasniegusi 18 gadu vecumu un kurai nav citu Civilprocesa likuma 84. pantā noteikto ierobežojumu, lai vestu attiecīgo lietu.

Fizisko personu pārstāvību noformē ar notariāli apliecinātu pilnvaru.

Juridiskas personas pārstāvību noformē ar rakstveida pilnvaru vai dokumentiem, kas apliecina amatpersonas tiesības bez īpaša pilnvarojuma pārstāvēt juridisko personu. Līdzīgi, ja advokāts uzstājas kā puses pilnvarots pārstāvis, arī šo pilnvarojumu apliecina ar rakstveida pilnvaru.

Jāņem vērā, ka, iesniedzot kasācijas sūdzību civilprocesā, to var izdarīt tikai pats procesa dalībnieks – fiziska persona vai juridiskas personas gadījumā tās pārstāvis vai zvērināts advokāts.

Administratīvajā procesā persona tiesā var sevi pārstāvēt gan pati, gan ar advokāta un jebkura cita pārstāvja starpniecību.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI