SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
01. septembrī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Būvniecība

Rīgā būvēm aizliedz zaļos aizsargtīklus, piemēros paaugstinātu NĪN

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Drīzumā objektus, kuru fasādes sedz zaļie aizsargtīkli, sāks vērtēt domes komisija, lai lemtu par paaugstinātas nodokļa likmes piemērošanu.

FOTO: Evija Trifanova, LETA

No 1. septembra Rīgā ir aizliegts uz namiem izmantot dažāda veida aizsargtīklus, tā saucamo zaļo sietu, kas apsedz sliktā tehniskā stāvoklī esošu fasādes daļu. Šādām mājām varētu arī tikt piemērots paaugstināts nekustamā īpašuma (NĪ) nodoklis.
īsumā
  • Īpašnieki aizsargtīklus izmanto ne tikai īslaicīgi – uz dažiem mēnešiem, lai novērstu konstatētos defektus būvju detaļās, visbiežāk balkonos, – daudzviet zaļie sieti stāv gadiem.
  • Paredzētais pārejas periods aizsargtīklu noņemšanai un būvdarbu uzsākšanai ir līdz šī gada 1. septembrim.
  • Drīzumā objektus, kurus sedz celtniecības siets, sāks vērtēt Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija, lai lemtu par paaugstināta NĪ nodokļa piemērošanu 3% apmērā no lielākās – būves vai būvei piekritīgās zemes – kadastrālās vērtības.

Grozījumi Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 146 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi" ir pieņemti jau pirms diviem gadiem. To 13. 3.1 apakšpunkts nosaka, ka būvju fasādes un citas ārējās konstrukcijas turpmāk nevarēs aizsegt ar dažāda veida aizsargtīkliem vai līdzīgiem risinājumiem, kas faktiski noslēpj vai aizsedz sliktā būvju vizuālā vai tehniskā stāvokļa pazīmes.

2015. gada septembrī pieņemto izmaiņu mērķis bija motivēt būvju īpašniekus pēc iespējas ātrāk veikt būvdarbus un sakārtot būves, un pārtraukt izmantot dažāda veida celtniecības sietus vai līdzīgus risinājumus, kas ne tikai degradē pilsētvidi, bet reāli vai potenciāli apdraud cilvēku drošību. Paredzētais pārejas periods aizsargtīklu noņemšanai un būvdarbu uzsākšanai ir līdz šī gada 1. septembrim.

Nosegts 161 nams

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas un Vidi degradējošu būvju komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs skaidro, ka īpašnieki aizsargtīklus izmanto ne tikai īslaicīgi – uz dažiem mēnešiem, lai novērstu konstatētos defektu būvju detaļās, visbiežāk balkonos, – daudzviet zaļie sieti stāv gadiem, kamēr nams aiz sieta gandrīz vai pārvēršas par graustu. Turklāt ir pierādījies, ka celtniecības sieti neko nedod situācijās, ja kāds elements no fasādes atdalās.

Rīgas domes Īpašuma departaments, veicot provizorisko apsekošanu, konstatējis, ka patlaban "zaļais siets" klāj 37 namus Vecrīgā, bet 124 ēkas – Centra rajonā. Lai pārliecinātos, kuriem namiem vēl arvien tiek izmantoti šādi aizsargtīkli, galvaspilsētas ēku apsekošana pēc 1. septembra turpināsies. Primāri tiks apsekota Vecrīga, Rīgas vēsturiskais centrs, bet visa apsekošanas teritorija ir pilsētas centrālā daļa – līdz Hanzas, A. Čaka un Avotu ielai un nedaudz aiz 13.janvāra ielas.

Paralēli apsekojumam līdz gada beigām tiks veikta sarakste ar īpašniekiem, kuru ēku fasādes "rotā" celtniecības sieti, lai mēģinātu saņemt atbildes, ko viņi darīs – vai līdz noteiktam datumam novērsīs defektus un namus sakārtos. Pašlaik departaments ir izsūtījis vairāk nekā 35 vēstules māju īpašniekiem.

Paaugstināts NĪ nodoklis

Drīzumā objektus, kurus sedz celtniecības siets, sāks vērtēt Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija, lai lemtu par paaugstināta NĪ nodokļa piemērošanu.

Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 148 "Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā"  10. punkts nosaka, ka būvei, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā piemēro NĪ nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās – būves vai būvei piekritīgās zemes –  kadastrālās vērtības.

Īpašniekiem problēmas ar finansējumu

Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis, vaicāts par jauno kārtību, atzina, ka labi tas nav, ka zaļie sieti ilgstoši sedz bojātas namu detaļas vai pašas ēkas. "Pieņemot šos noteikumus, ne tas balkoniņš paliks stiprāks, ne arī īpašniekam atradīsies finansējums. Tiesa, sods – paaugstināts NĪ nodoklis – atsevišķos gadījumos varētu palīdzēt sakārtot mājas."

Ģ. Beikmanis min, ka noteikumi vairāk mērķēti uz degradētiem īpašumiem, kuros dažreiz pat vēl mitinās īrnieki, un uz tādiem, kas gadiem stāv tukši un neapdzīvoti. "Jācer, ka stingrāki noteikumi ļaus šīs ēkas vai nu nojaukt, vai savest kārtībā."

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI