SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. augustā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: E-vide
2
2

Vēlreiz atlikta e-darbnespējas lapas un e-receptes obligāta lietošana

Stājas spēkā 30.08.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

www.freeimages.lv

Darbs ar e-receptēm un e-darbnespējas lapām veselības informācijas sistēmā (E-veselība) obligāts būs no 2018. gada 1. janvāra, nevis no šā gada 1. septembra, kā iepriekš bija noteikts Ministru kabineta noteikumos.

Šodien, 30. augustā, stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 134 par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu, paredzot, ka ārstniecības personas un farmaceiti obligātā kārtā datu ievadi veselības informācijas sistēmā uzsāks ar 2018. gada 1. janvāri, nevis, kā līdz šim bija noteikts, ar 2017. gada 1. septembri. Tātad par četriem mēnešiem atlikts pienākums strādāt  E-veselībā. Joprojām šī iespēja ir brīvprātīga.

Veselības ministrijas (VM) informācijā par grozījumiem norādīts, ka ar tiem tiek samazināti darbnespējas lapā norādītie pārejošas darbnespējas cēloņi, kas ievadāmi E-veselības sistēmā, izslēdzot tādus cēloņus kā rehabilitācija, protezēšana un ortozēšana, kā arī karantīna, saglabājot tikai tos darbnespējas cēloņus, kas rada tiesības personai saņemt kādu sociālo pabalstu vai saistīti ar citu atšķirīgu normatīvajos aktos noteiktu regulējumu attiecībā uz turpmāku rīcību (tādi gadījumi kā arodslimība, nelaimes gadījums darbā vai ceļu satiksmes negadījums).

Grozījumi arī paredz, ka E-veselības informācijas sistēmā nebūs jānorāda pārejošas darbnespējas cēlonis – slimības diagnoze, tādā veidā samazinot personas sensitīvo datu apstrādi.

Atbilstoši spēkā esošajai kārtībai ārstniecības personām ir pienākums aizpildīt informāciju par pacientu E-veselībā. Lai nodrošinātu sistēmas funkcionēšanu pacientu veselības aprūpes interesēs, tajā tiks iekļauta virkne medicīnisko dokumentu, kuru informāciju sistēmā automātiski ievadīs veselības pamatdatos, piemēram, alerģijas, diagnosticētās slimības, implanti un protēzes, veiktās ķirurģiskās operācijas u. c. Līdz brīdim, kamēr šos pamatdatus par pacientu varēs ievadīt automātiski, ārstniecības iestādes aktuālos datus par pacientu pašas ievadīs pamatdatos. Tādējādi būs pieejama vispusīgāka informācija par pacientu, uzlabojot pacientu veselības aprūpes kvalitāti, norāda VM.

Noteikumu grozījumi paredz prasību norādīt pamatojumu, ja darbnespējas lapas reģistrēšanas datums veselības informācijas sistēmā nesakrīt ar darbnespējas perioda pirmo dienu, par kuru izsniegta darbnespējas lapa.

Vienlaikus 30. augustā stājas spēkā grozījumi noteikumos Nr. 152 (Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība), kā arī noteikumos Nr. 175 (Recepšu veidlapu izgatavošanas un uzglabāšanas, kā arī recepšu izrakstīšanas un uzglabāšanas noteikumi).  Recepšu noteikumos norma par tiesībām aptiekām ievadīt informāciju par izrakstītajām un izsniegtajām zālēm, kas izrakstītas uz parastās receptes veidlapas, stāsies spēkā 2017. gada 1. septembrī, savukārt prasība parastās receptes veidlapā nenorādīt diagnozi stāsies spēkā 2017. gada 1. oktobrī, lai nodrošinātu visu nepieciešamo izmaiņu veikšanu arī e-veselības sistēmā, norādīts tiesību akta projekta anotācijā.

LV portāls jau ir rakstījis (arī skaidrojumos  E-darbnespējas lapa un iespēja pieprasīt VSAA pabalstu elektroniski; E-darbnespējas lapu brīvprātība beidzas šomēnes, bet sagaidāms jauns pagarinājums) par ērtībām pacientiem, kuru ārsts strādā E-veselības sistēmā. Ja ārsts darbnespējas lapu B ir reģistrējis E-veselības sistēmā un to noslēdzis, lai saņemtu slimības vai maternitātes pabalstu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā ir jāiesniedz tikai iesniegums. To var izdarīt attālināti, tas ir, neapmeklējot VSAA, bet  aizpildot iesniegumu portālā www.latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu "E-iesniegums VSAA pakalpojumiem".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI