SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
22. augustā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Satiksme
2
2

Izmaiņas Autoceļu lietošanas nodevas likumā

Stājas spēkā 22.08.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai novērstu neskaidrības Autoceļu lietošanas nodevas likuma piemērošanā, šodien stājas spēkā jauni grozījumi.

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Lai novērstu neskaidrības Autoceļu lietošanas nodevas likuma piemērošanā, šodien stājas spēkā jauni grozījumi. Lai arī pēdējie grozījumi minētajā likumā stājās spēkā šī gada 1. janvārī, tie likuma piemērotājiem ir radījuši tikai neskaidrības par to, kāda nodevas likme ir jāmaksā par kravas transportlīdzekļu sastāvu, ja velkošā transportlīdzekļa pilna masa nepārsniedz 3500 kg. Turpmāk likumā ir paredzēti arī atbrīvojumi no nodevas maksāšanas par operatīvajiem transportlīdzekļiem.

Tā kā likuma piemērotājiem, interpretējot Autoceļu lietošanas nodevas likuma 2. pantu, ir radušās neskaidrības, kāda nodevas likme ir jāmaksā par kravas transportlīdzekļu sastāvu, ja velkošā transportlīdzekļa pilna masa nepārsniedz 3500 kg, minēto pantu bija nepieciešams izteikt jaunā redakcijā, lai nepārprotami būtu skaidrs, ka gadījumā, ja:

  • velkošā transportlīdzekļa pilna masa ir līdz 3000 kg un transportlīdzekļu sastāva pilna masa ir lielāka par 3000 kg un mazāka vai vienāda ar 3500 kg, autoceļu lietošanas nodeva nav jāmaksā;
  • velkošā transportlīdzekļa pilna masa ir līdz 3000 kg un transportlīdzekļu sastāva pilna masa pārsniedz 3500 kg, autoceļu lietošanas nodeva nav jāmaksā;
  • velkošā transportlīdzekļa pilna masa ir lielāka par 3000 kg, mazāka vai vienāda ar 3500 kg un transportlīdzekļu sastāva pilna masa pārsniedz 3500 kg, autoceļu lietošanas nodeva jāmaksā tikai par velkošo transportlīdzekli, nevis par transportlīdzekļu sastāva pilnu masu.

Likumprojekta anotācijā tiek skaidrots, ka līdz šim nodeva bija maksājama tikai par tādu kravas transportlīdzekļu un to sastāvu lietošanu, kuri paredzēti vai tiek izmantoti kravu autopārvadājumiem. Tas nozīmē, ka nodeva netika maksāta par kravas transportlīdzekļiem, kas ir reģistrēti transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā kā kravas speciālie transportlīdzekļi, piemēram, kravas darbnīca, kravas laboratorija u. tml. Taču jāvērš uzmanība, ka grozījumi attiecībā uz pienākumu maksāt nodevu arī par transportlīdzekļiem, kas nav paredzēti kravu autopārvadājumiem, piemērojami tikai no 2018. gada 1. janvāra.

Savukārt līdz šim Autoceļu lietošanas nodevas likuma 6. pants noteica, ka nodeva nav jāmaksā par Iekšlietu ministrijas (IeM) padotībā esošo iestāžu un šo iestāžu padotībā esošo izglītības iestāžu transportlīdzekļiem, Aizsardzības ministrijas (AM) padotībā esošo institūciju un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) transportlīdzekļiem, kā arī par pašvaldību policijas iestāžu transportlīdzekļiem. Ņemot vērā, ka operatīvajiem kravas transportlīdzekļiem ne vienmēr ir noteikts speciālā kravas transportlīdzekļa statuss, no šodienas minētais pants ir papildināts, proti, tas paredz, ka no nodevas samaksas ir atbrīvoti arī visi operatīvie transportlīdzekļi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI