SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. augustā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes

Atvieglota atsavinātu transportlīdzekļu reģistrācija

Stājas spēkā 01.08.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 1. augustā, stājas spēkā grozījumi, kas nosaka, ka turpmāk gadījumos, kad tiek realizēts normatīvajos aktos noteiktas personas (valsts iestādes, zvērināta tiesu izpildītāja, maksātnespējas procesa administratora) atsavināts transportlīdzeklis, tā jaunajam ieguvējam pirms attiecīgā transporta reģistrācijas vairs nebūs jāsamaksā personas, kurai tas konfiscēts, radītie parādi.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā veiktās izmaiņas nodrošinās, ka turpmāk gadījumos, kad tiks realizēts transportlīdzeklis, kas atzīts par noziedzīgi iegūtu un konfiscēts, nesamaksātais nodoklis par periodu līdz tiesas nolēmumam būs piedzenams no personas, kurai transportlīdzeklis, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, konfiscēts. Savukārt jaunajam īpašniekam nodoklis būs jāmaksā, sākot ar mēnesi, kad tiesas nolēmuma izpildes rezultātā transportlīdzeklis viņam pārdots, izņemot gadījumu, ja mēnesī, kurā tiek veikta transportlīdzekļa reģistrācija, ir arī notikusi šī transportlīdzekļa konfiskācija. Tad transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli jaunais īpašnieks maksās, sākot ar nākamo mēnesi pēc tā, kurā transportlīdzeklis reģistrēts.

Situācija, kad jaunajam īpašniekam jāapmaksā arī iepriekšējā iekrātais nodokļa parāds, veidojās, jo likuma 5. panta pirmā daļa paredz, ka transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli maksā valsts budžetā par kārtējo kalendāro gadu un par iepriekšējiem kalendārajiem gadiem, ja transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis par tiem nav maksāts. Savukārt 13. pants nosaka uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa maksāšanas kārtību, un saskaņā ar šī panta astoto daļu transportlīdzekļa īpašnieka maiņas reģistrāciju CSDD neveic, ja nav samaksāts nodoklis par iepriekšējo taksācijas periodu un par periodu līdz transportlīdzekļa īpašnieka maiņas reģistrācijai, ieskaitot mēnesi, kurā tā veikta. "Šāda pieeja nav taisnīga un neveicina izsolē piedāvāto transportlīdzekļu pārdošanu," uzsvērts Tieslietu ministrijas izstrādāto likuma grozījumu anotācijā.

Likumprojekts izskatīts vienlaikus ar likumprojektu "Noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas izpildes likums", kā arī grozījumiem Krimināllikumā, Kriminālprocesa likumā, Civilprocesa likumā, Latvijas Sodu izpildes kodeksā, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā un grozījumiem likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI