SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Ieviests stingrāks sods par necieņas izrādīšanu Brīvības piemineklim

Stājas spēkā 19.07.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Turpmāk par attiecīgo pārkāpumu paredzēts naudas sods līdz 700 eiro, tāpat kā par necieņas izrādīšanu valsts simboliem – Latvijas karogam, ģerbonim un himnai.

FOTO: Ieva Čīka/ LETA

Šodien stājas spēkā grozījumi, kas papildina Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu (LAPK) ar sodu par klajas necieņas izrādīšanu Brīvības piemineklim.

Līdz šim par Brīvības pieminekļa apgānīšanu tika piemērots administratīvais sods par sīko huligānismu, kura apmērs bija no 70 līdz 500 eiro. Turpmāk par attiecīgo pārkāpumu paredzēts naudas sods līdz 700 eiro, tāpat kā par necieņas izrādīšanu valsts simboliem – Latvijas karogam, ģerbonim un himnai.

Nav noslēpums, ka attiecīgo soda mēru parasti nākas piemērot par dabisko vajadzību nokārtošanu pie pieminekļa. Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) statistika rāda, ka ik gadu fiksēti vismaz daži šādi pārkāpumi, piemēram, 2015. gadā tādi bijuši trīs, 2016. gadā – divi. Vismaz 80% gadījumu neatļautās darbības veikuši ārzemnieki.

Policijas pārstāvji pieļaujot, ka viens no sodāmās rīcības iemesliem, kuru gan esot grūti pierādīt, varētu būt derības, piemēram, vecpuišu ballītē noslēgtas. "Ja derībās nolīgtā summa ir lielāka nekā sods, tad tādam vecpuisim varētu šķist ekonomiski izdevīgāk tikt pieķertam un samaksāt sodu," situāciju ieskicē RPP pārstāvis Toms Sadovskis. Likuma grozījumi ļaus par pārkāpumu piemērot lielāku sodu nekā līdz šim, un Rīgas Pašvaldības policija uz veiktajām likuma izmaiņām lūkojoties pozitīvi.

T. Sadovskis skaidro, ka līdz šim maksimālo sodu, par sīko huligānismu noteiktos 500 eiro, piemērot attiecīgajos gadījumos nav bijis iespējams, jo to var darīt tikai tad, ja pārkāpums bijis atkārtots. Viņš norāda: "Vidējais soda mērs, ko piemēro, ir 250 līdz 300 eiro. Atkarībā no pārkāpēja attieksmes pret izdarīto sods var būt arī maigāks vai smagāks, bet vairāk par 350 eiro par attiecīgo pārkāpumu nepiemēro.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI