SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
14. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Atkritumi
1
2
1
2

Ko der zināt par atkritumu šķirošanu?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pašvaldību administratīvajās teritorijās, kuras atrodas attiecīgajā atkritumu apsaimniekošanas reģionā, radītos sadzīves atkritumus apglabā tikai atkritumu apsaimniekošanas reģiona sadzīves atkritumu poligonā vai nodod tos attiecīgajās pārkraušanas stacijās.

Avots: VARAM

Baterijas, akumulatori, šķīdinātāji, bīstamus komponentus saturoši elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumi ir klasificēti kā bīstamie atkritumi. Tos ir aizliegts sajaukt kopā ar sadzīves atkritumiem, kā arī to apsaimniekošanai un apglabāšanai ir noteiktas stingrākas prasības, jo bīstamajiem atkritumiem piemīt īpašības, kuras negatīvi ietekmē cilvēka veselību, kā arī izraisa vides piesārņojumu. Kāpēc un kā jāšķiro un kur atkritumus likt, skaidro LV portāls.
īsumā
  • Bīstamos atkritumus ir aizliegts sajaukt ar sadzīves atkritumiem.
  • Gadījumā, ja bīstamos sadzīves atkritumus izmet kopā ar pārējiem sadzīves atkritumiem, ir jānodrošina šo atkritumu atdalīšana no sadzīves atkritumu masas.
  • Iedzīvotājiem ir iespējas izmantot šķiroto atkritumu savākšanas laukumus liela izmēra un arī sadzīvē radušos bīstamo atkritumu nodošanai.
  • Iegādājoties jaunu iekārtu, tās ražotājam jānodrošina mājsaimniecības elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu pieņemšana izveidotajā savākšanas sistēmā bez maksas.
  • Pašvaldībām prasības lielizmēra atkritumu apsaimniekošanai ir jānosaka savos saistošajos noteikumos.
  • Bateriju nodošanas punkti ir viegli pieejami, jo atrodas daudzos pārtikas, kā arī nepārtikas veikalos.
  • Speciālā kartē ir iespēja atrast sev tuvākos sadzīves atkritumu šķirošanas punktus un laukumus, kā arī bīstamo atkritumu nodošanas vietas.

Atkritumu apsaimniekošanas likums nosaka, ka bīstamos atkritumus ir aizliegts sajaukt ar sadzīves atkritumiem, taču gadījumā, ja bīstamos sadzīves atkritumus izmet kopā ar pārējiem sadzīves atkritumiem, ir jānodrošina šo atkritumu atdalīšana no sadzīves atkritumu masas. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norāda, ka, "apglabājot bīstamos sadzīves atkritumus kopā ar citiem sadzīves atkritumiem, var notikt bīstamajos atkritumos esošo bīstamo vielu izskalošanās, kas var izraisīt vides piesārņojumu". Bīstamajiem atkritumiem piemītošās īpašības var negatīvi ietekmēt arī cilvēka veselību.

Ar to, kas ir bīstamie un sadzīves atkritumi, var iepazīties LV portāla publikācijā "Izgāztuves atkritumu apsaimniekošanā nav pieļaujamas".

Šķiroto atkritumu savākšanas laukumi

VARAM skaidro, ka "šķiroto atkritumu savākšanas laukumus iedzīvotājiem ir iespējas izmantot liela izmēra un arī sadzīvē radušos bīstamo atkritumu nodošanai". Tas garantē gan to, ka atkritumi tiks apsaimniekoti videi un cilvēka veselībai drošā veidā, gan arī nodrošinās mājas pagalma estētisko izskatu.

Informāciju par pašvaldības teritorijā izveidotajiem šķiroto atkritumu savākšanas laukumiem, kuros ir iespēja nodot gan sadzīvē radušos bīstamos atkritumus, tostarp elektriskās un elektroniskās iekārtas, gan arī lielgabarīta atkritumus, un dalītās savākšanas punktiem ir iespējams atrast konkrētās pašvaldības mājaslapā, sazinoties ar konkrētās administratīvās teritorijas atkritumu apsaimniekotāju un iepakojuma vai vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu apsaimniekotāju, vai videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekotāju mājaslapās.

Atkritumu šķirošanu popularizē ar atbrīvojumu no nodokļa

Jāvērš uzmanība, ka Latvijas likumdošanā ir paredzēta Dabas resursu nodokļa (DRN) atbrīvojuma piešķiršana. VARAM norāda, ka atkritumu dalītā vākšana tiek sekmēta ar minēto atbrīvojumu piešķiršanu par videi kaitīgām precēm un iepakojumu, jo atkritumu apsaimniekotājs, saņemot minēto atbrīvojumu, uzņemas pienākumu zināmu apjomu tirgū novietoto videi kaitīgo preču pēc nolietošanas savākt atpakaļ un reģenerēt.

"Iedzīvotājiem ir iespējas izmantot šķiroto atkritumu savākšanas laukumus. "

Caur šīm sistēmām tiek popularizēta atkritumu šķirošana, kā arī ieviests arvien vairāk dalīto atkritumu pieņemšanas punktu. Savukārt pašvaldību administratīvajās teritorijās, kuras atrodas attiecīgajā atkritumu apsaimniekošanas reģionā, radītos sadzīves atkritumus apglabā tikai attiecīgā atkritumu apsaimniekošanas reģiona sadzīves atkritumu poligonā vai nodod tos attiecīgajās pārkraušanas stacijās.

Daļa pašvaldību lielgabarīta atkritumu apsaimniekošanu nodrošina

Atkritumu apsaimniekošanas likums paredz, ka pašvaldībām savos saistošajos noteikumos ir jānosaka prasības lielizmēra atkritumu, piemēram, mēbeļu, liela izmēra elektrisko un elektronisko iekārtu, apsaimniekošanai. Proti, publiskā iepirkuma vai publiskās un privātās partnerības ietvaros organizējot sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, pašvaldība ietver arī prasības liela izmēra atkritumu apsaimniekošanai.

VARAM skaidro, ka "daļā pašvaldību ir noteikts, ka lielgabarīta atkritumi tiek savākti no māju pagalmiem". Šādos gadījumos, pirms nevajadzīgo lietu no dzīvokļa iznest, būtu jāsazinās ar nama apsaimniekotāju, kas sazināsies ar attiecīgo sadzīves atkritumu apsaimniekotāju, lai nodrošinātu liela izmēra atkritumu savākšanu un aizvešanu.

"Daļā pašvaldību ir noteikts, ka lielgabarīta atkritumi tiek savākti no māju pagalmiem. "

Der atcerēties, ka saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu, iegādājoties jaunu iekārtu, tās ražotājam jānodrošina mājsaimniecības elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu pieņemšana izveidotajā savākšanas sistēmā bez maksas, savukārt komersantam, kas piegādā iekārtas tieši to lietotājam, jānodrošina iekārtu atkritumu pieņemšana, neprasot par to samaksu, ja šī iekārta ir līdzīga tipa un veikusi tādas pašas funkcijas kā piegādātā iekārta.

Medicīnas atkritumi, baterijas, nolietoti transportlīdzekļi, nevajadzīgs tekstilmateriāls

Arī citiem bīstamiem atkritumiem ir noteiktas šķirošanas iespējas. Piemēram, sadzīvē radušies medicīnas atkritumi ir jāsavāc atsevišķos iepakojumos un jānodod iznīcināšanai attiecīgos šķirošanas laukumos vai sadzīvē bīstamo atkritumu nodošanas vietās, savukārt nederīgos ārstniecības līdzekļus un termometrus var nodot aptiekās.

Bateriju nodošanas punkti ir viegli pieejami, jo atrodas daudzos pārtikas, kā arī nepārtikas veikalos. Tos var meklēt, piemēram, "Rimi", "Supernetto", "Narvesen", "Elvi" veikalos, "Lukoil" DUS un "Latvenergo" apkalpošanas punktos, kā arī "Maxima", "Lattelecom", "RD Electronics" veikalos. Atsevišķi bateriju savākšanas konteineri ir uzstādīti arī daudzās Latvijas skolās.

"Apģērbu, kurš ir derīgs, bet vairs nav vajadzīgs, var atdot labdarībai. "

Jāvērš uzmanība, ka tekstilmateriālu, piemēram, apģērbu, kurš ir derīgs, bet vairs nav vajadzīgs, var atdot labdarībai. Rīgā apģērbu un apavu nodošanas punkti ir pieejami lielākajos tirdzniecības centros, bet par papildu nodošanas vietām var interesēties mājaslapās www.esilabs.lv, www.ziedot.lv, www.otraelpa.lv, kā arī Latvijas Sarkanajā Krustā.

Savukārt nodot nolietotus transportlīdzekļus un saņemt automašīnas likvidēšanas apliecību var uzņēmumos, kuri iepērk metāllūžņus.

UZZIŅAI

Vortālā www.atkritumi.lv ir iespēja kartē atrast sev tuvākos sadzīves atkritumu šķirošanas punktus un laukumus, kā arī bīstamo atkritumu nodošanas vietas.

Sadzīves atkritumu nodošanas vietas:

  • papīra un kartona šķirošanas punkti un laukumi kartē;
  • plastmasas šķirošanas punkti un laukumi kartē;
  • stikla šķirošanas punkti un laukumi kartē;
  • metāla iepakojuma šķirošanas punkti un laukumi kartē;
  • tekstilmateriālu šķirošanas punkti un laukumi kartē,
  • lielgabarīta atkritumu šķirošanas laukumi kartē;
  • būvniecības atkritumu šķirošanas laukumi kartē;
  • bioloģisko atkritumu šķirošanas laukumi kartē.

Bīstamo atkritumu nodošanas vietas:

  • elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu šķirošanas laukumi un sadzīves bīstamo atkritumu nodošanas vietas kartē;
  • apgaismes iekārtu un luminiscēto spuldžu šķirošanas laukumi un sadzīves bīstamo atkritumu nodošanas vietas kartē;
  • sadzīvē radušos medicīnas atkritumu šķirošanas laukumi un sadzīves bīstamo atkritumu nodošanas vietas kartē;
  • bateriju un akumulatoru šķirošanas laukumi un bīstamo atkritumu nodošanas vietas kartē;
  • nolietoto transportlīdzekļu šķirošanas laukumi un bīstamo atkritumu nodošanas vietas kartē;
  • nolietoto riepu šķirošanas laukumi un bīstamo atkritumu nodošanas vietas kartē;
  • eļļas un eļļas filtru šķirošanas laukumi un bīstamo atkritumu nodošanas vietas kartē;
  • būvniecības azbesta atkritumu šķirošanas laukumi un bīstamo atkritumu nodošanas vietas kartē;
  • sadzīvē lietoto ķīmijas līdzekļu šķirošanas laukumu un bīstamo atkritumu nodošanas vietas kartē.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI