SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ievieš autopārvadājumu kontroles elektronisko uzskaites sistēmu

Stājas spēkā 13.07.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunās normas mērķis ir noteikt autopārvadājumu kontroles rezultātā iegūtās informācijas elektronisko apriti.

FOTO: Ieva Lūka, LETA

Šodien stājas spēkā grozījumi Autopārvadājumu likumā, kuri normatīvo regulējumu papildina gan ar jauna termina skaidrojumu, gan ar autopārvadājumu kontroles uzskaites sistēmas ieviešanu. Grozījumi veikti pēc Iekšlietu ministrijas (IeM) iniciatīvas.

Autopārvadājumu kontroli Latvijā nodrošina vairāki dienesti – pašvaldību dienesti, pārvadātāju kontroles dienesti, Valsts robežsardze, Valsts ieņēmumu dienests un Valsts policija. Šāda kārtība ir ievesta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 411 "Autopārvadājumu kontroles organizēšanas un īstenošanas kārtība".

Veicot autopārvadājumu kontroli, autopārvadājumu kontrolējošā institūcija atbilstoši savai kompetencei  sagatavo:

  • kontroles aktu (pasažieru/kravas) par autopārvadājumu atbilstību nacionālo un starptautisko aktu prasībām;
  • bīstamo kravu autopārvadājumu pārbaudes protokolu;
  • saimnieciskās darbības veicēju riska, pārkāpumu punktu skaita, riska skaitļa un riska pakāpes novērtējumu;
  • saimnieciskās darbības veicēja kontroles aktu.

Problēmu radīja tas, ka autopārvadājumu kontrolē iesaistītās institūcijas noteiktos pārbaudes protokolus un kontroles aktus sagatavo un apstrādā manuāli, kas no kontroles efektivitātes viedokļa šo procesu padara par kavējošu, kā arī ierobežotās iespējas iegūt operatīvos datus par citu resoros veiktajām kontrolēm šos uzdevumus kontroles institūcijām padara par grūti realizējamiem. Tāpēc jauno likuma grozījumu pamatmērķis ir noteikt autopārvadājumu kontroles rezultātā iegūtās informācijas elektronisku apriti.

Lai nodrošinātu normatīvo aktu prasībām atbilstošu un efektīvu autopārvadājumu kontroles veikšanu, nodrošinātu operatīvu, tostarp vēsturiskās un citu resoru veiktās kontroles rezultātu, informācijas apriti, kā arī mazinātu administratīvo slogu, no šodienas likums nosaka pienākumu kontroles institūcijām kontroles rezultātā iegūto informāciju papildus apstrādāt elektroniski valsts informācijas sistēmā. Jāvērš uzmanība, ka Valsts policija jau ir izstrādājusi un testa režīmā ieviesusi elektronisku Autopārvadājumu kontroles uzskaites sistēmu, kura ir valsts informācijas sistēmas – IeM Informācijas centra integrētās iekšlietu informācijas sistēmas – apakšsistēma.

Likumā ir ieviests arī jauns termins – "intermodālais pārvadājums". Šādam pārvadājumam jāatbilst vienam no nosacījumiem:

  • minētais pārvadājums atbilst kombinētā pārvadājuma definīcijai un tiek pārvadāts viens vai vairāki konteineri vai maināmas virsbūves, kuru maksimālais kopējais garums nepārsniedz 45 pēdas;
  • tiek pārvadāts viens vai vairāki konteineri vai maināmas virsbūves, kuru maksimālais kopējais garums nepārsniedz 45 pēdas, ja pa autoceļiem veiktais pārvadājuma sākuma vai beigu posms Eiropas Savienības (ES) teritorijā nepārsniedz 150 kilometrus un pārvadājuma pārējā daļa tiek veikta pa ūdensceļiem. Minētais pa autoceļiem veiktā pārvadājuma sākuma vai beigu posms ES teritorijā var arī pārsniegt 150 kilometrus, lai sasniegtu tuvāko attiecīgajam pakalpojumam piemēroto transporta termināli (terminālis var atrasties arī citā ES dalībvalstī, kurā krava nav iekrauta vai izkrauta), ja autopārvadājuma veikšanai tiek izmantoti transportlīdzekļu sastāvi ar puspiekabi, kas sastāv no divasu vilcēja un trīsasu puspiekabes vai no trīsasu vilcēja un divasu vai trīsasu puspiekabes.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI