TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
01. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošo personu iecels tiesa

Stājas spēkā 01.07.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošā persona būs kreditoru izvirzīta persona, kas uzraudzīs pasākuma plāna izpildi un par to informēs kreditorus.

FOTO: Freepik

Tiesneša pienākumos būs lemt par personas iecelšanu vai atcelšanu par tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošo personu. To paredz grozījumi Civilprocesa likumā, kas spēkā stājas šodien, 1. jūlijā. Tāpat izmaiņas uzliek pienākumu fiziskās personas pārstāvim, kura deklarētā dzīvesvieta vai norādītā adrese ir ārpus Latvijas, turpmāk norādīt savu elektronisko adresi vai paziņot par savas dalības reģistrēšanu tiešsaistes sistēmā.

Pirms gada, 2016. gadā, Saeima pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz izmaiņas tiesiskās aizsardzības procesa regulējumā un ievieš tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) uzraugošo personu. Šo personu izvirza kreditoru vairākums, un tā ir kreditoru uzticības persona, uzraugot tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna izpildi un informējot par to kreditorus. Grozījumu mērķis ir tiesiskās aizsardzības procesā ierobežot maksātnespējas administratora kompetenci.

Civilprocesa likuma grozījumi paredz, ka kreditoru izraudzīto tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošo personu iecels un arī no pienākumu pildīšanas atcels tiesa. Ja kreditori izvēlēsies TAP uzraugošās personas kandidātu, tad tiesa nekavējoties šo kandidātu apstiprinās, izvērtējot, vai šī persona ir iesniegusi apliecinājumu, ka tā atbilst Maksātnespējas likumā noteiktajiem ierobežojumiem.

Lēmumā tiesnesis norādīs termiņu uzraugošās personas atzinuma sniegšanai, un tas nedrīkstēs būt ilgāks par 15 dienām no dienas, kad pieņemts lēmums par uzraugošās personas iecelšanu.

Ja kreditori vienošanos par vienu kandidātu nepanāks, bet tiesiskās aizsardzības plānam būs pievienotas ziņas par vairākiem kandidātiem, tiesnesis varēs izvēlēties to kandidātu no kreditoru izvirzītā vairākuma, kurš vislabāk var nodrošināt tiesiskās aizsardzības procesa uzraudzību. Vairāk par grozījumiem lasiet LV portāla rakstā "Tiesiskās aizsardzības procesā ieviesīs uzraugošo personu".

Vēl Civilprocesa likums papildināts ar nosacījumu, kas paredz, ka fiziskās personas pārstāvim, kura deklarētā dzīvesvieta vai norādītā adrese ir ārpus Latvijas, ir pienākums saziņai ar tiesu norādīt elektroniskā pasta adresi vai paziņot par savas dalības reģistrēšanu tiešsaistes sistēmā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI