SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Reģistri

Uzņēmumu reģistrs veidos vienotu publisko personu un iestāžu sarakstu

Stājas spēkā 27.06.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien stājas spēkā grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”, kas paredz, ka Uzņēmumu reģistrs (UR) veidos vienotu publisko personu un iestāžu sarakstu, kurā iekļautās ziņas par valstu un pašvaldību iestādēm bez maksas būs pieejamas UR mājaslapā.

Plānotās izmaiņas paredz Saeimā 1.jūnijā pieņemtie "Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru"".

Šī likumprojekta izstrādes mērķis bija izveidot sabiedrības vajadzībām un valsts interesēm atbilstošu sarakstu, lai nodrošinātu vienotu publiskā sektora subjektu uzskaiti un pilnīgas un aktuālas informācijas pieejamību par tiem vienuviet, kā arī radīt priekšnoteikumus efektīvas un pilnvērtīgas publiskā sektora subjektu klasifikācijas veikšanai, norādīts likumprojekta anotācijā.

Publisko personu un iestāžu sarakstā iekļaus informāciju par Saeimu un Valsts prezidenta kanceleju, tiesām un prokuratūrām, tiešajām pārvaldes iestādēm, atvasinātām publiskām personām, pastarpinātām pārvaldes iestādēm, kā arī citām valsts institūcijām, kas nav padotas Ministru kabinetam. Tādējādi sarakstā iekļaus informāciju arī par valsts augstskolām, kā arī valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, tostarp to valdēm un padomēm. 

Jaunveidojamajā reģistrā iekļaus ziņas par iestādes nosaukumu, oficiālās tīmekļvietnes adresi (ja tāda ir) un elektroniskā pasta adresi (ja tāda ir), tās vadību, institucionālo padotību, kā arī iestādes izveidošanu, reorganizāciju un likvidēšanu.

Jaunizveidota publiska persona vai iestāde ierakstīšanai sarakstā būs jāpiesaka trīs darba dienu laikā no tās izveidošanas.

Ierakstus publisko personu un iestāžu sarakstā un ierakstus par izmaiņām publisko personu un iestāžu sarakstā ierakstītajās ziņās UR izdarīs uz publiskās personas vai iestādes vadītāja paziņojuma pamata, nepieņemot atsevišķu lēmumu.

Ja personai nav aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts, UR valsts notārs lēmumu par tiesību subjekta ierakstīšanu reģistrā vai izslēgšanu no reģistra, kā arī lēmumu atlikt vai atteikt tiesību subjekta ierakstīšanu paziņos uz personas norādīto elektroniskā pasta adresi.

Patlaban Latvijā nepastāv vienota publisko personu un iestāžu reģistrācija. Ziņas par tām uzkrāj Valsts ieņēmumu dienests, Centrālā statistikas pārvalde, Valsts kanceleja un Valsts kase, taču šī informācija nereti nav aktuāla un nav arī publiski pieejama.

UR pienākums uzturēt publisko personu un iestāžu sarakstu būs no  2018. gada 1. marta, bet saraksta publiska pieejamība būs jānodrošina ar 2018. gada 1. jūniju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI