SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes

Mainīta zvērinātu advokātu eksaminēšanas kārtība

Stājas spēkā 09.06.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar grozījumiem noteikumos mainīta pašreizējā piecu ballu vērtēšanas sistēma uz desmit ballu sistēmu, nosakot, ka nevienā no eksāmena daļām vērtējums nedrīkst būt trīs vai mazāk ballu.

FOTO: Freepik

Šodien, 9. jūnijā, spēkā stājas grozījumi MK noteikumos, kas ievieš izmaiņas zvērinātu advokātu eksāmenu norises kārtībā. Grozījumi paredz gan pilnveidotāku un paplašinātāku eksāmena norisi, gan stingrāku eksāmena vērtēšanas sistēmu, ieviešot desmit ballu sistēmu pašreizējo piecu ballu sistēmas vietā.

Grozījumi MK noteikumos Nr. 227 "Zvērināta advokāta eksāmena kārtība" paredz, ka advokātu eksāmenu veidos divas daļas:

  1. rakstiskā daļa, kurā pārbauda pretendenta praktiskās zināšanas, kā arī argumentācijas prasmes – uzdod pretendentam atrisināt prakses uzdevumu (kāzusu), sagatavojot procesuāla dokumenta projektu;
  2. mutiskā daļa – pārbauda pretendenta teorētiskās zināšanas, kā arī komunikācijas un argumentācijas prasmes, uzdodot pretendentam piecus teorijas jautājumus.

Ar grozījumiem noteikumos mainīta pašreizējā piecu ballu vērtēšanas sistēma uz desmit ballu sistēmu, nosakot, ka nevienā no eksāmena daļām vērtējums nedrīkst būt trīs vai mazāk ballu. Galīgo eksāmena atzīmi nosaka, summējot pretendenta eksāmena abu daļu vērtējumus un izdalot ar divi, taču, ja iegūtais aritmētiskais rezultāts nesasniegs septiņas balles, to neapaļos, un eksāmens nebūs nokārtots.

Tāpat ar grozījumiem noteikts, ka eksāmena mutiskajā daļā turpmāk līdzšinējo četru teorētisko jautājumu vietā būs pieci jautājumi par katru tiesību nozari (civiltiesības, krimināltiesības, administratīvās tiesības, kā arī starptautiskās tiesības un starptautiskā tiesiskā sadarbība kriminālprocesā un civilprocesā) un par advokatūras institūtu kopumā.

Tieslietu ministrija paredz, ka izmaiņas nodrošinās pretendentu zināšanu pilnvērtīgāku pārbaudi. Savukārt eksāmena rakstiskā daļa papildināta, paredzot, ka advokāta amata pretendentam jāsagatavo arī viens no advokatūras lietvedības dokumentiem, piemēram, vienošanās par juridisko pakalpojumu sniegšanu.

Tā kā līdz ar grozījumiem jautājumu skaits palielināsies, tad palielināsies eksāmena norises ilgums, eksāmena labošanas ilgums, tāpat arī administratīvie izdevumi, tāpēc eksāmens prasīs lielākus administratīvos un finansiālos resursus. Tamdēļ grozīti arī MK noteikumi Nr. 609 "Noteikumi par advokāta eksāmena maksu", kas paredz palielināt advokāta amata pretendentu, kas nav advokātu palīgi, eksāmena maksu no līdzšinējiem 285 eiro uz 350 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI