SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. maijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Ekonomika
1
1

Pilnveido pārtikas aprites uzraudzību

Stājas spēkā 24.05.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

ES pārtikas aprites regulējums prasa pārtikas produkta marķējumā norādīt paziņojumu par uzturvērtību, bet tas neattieksies uz amatnieciski ražotiem pārtikas produktiem.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Šodien stājas spēkā grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā, kuri pilnveido pārtikas aprites uzraudzības regulējumu un ievieš Eiropas Savienības (ES) prasības.

Lai uzlabotu pārtikas aprites kontroli, likuma grozījumi paredz, ka, izskatot prasības uztura bagātinātājiem, turpmāk būs jāveido saraksts ar izmantošanai pārtikā aizliegtajiem un ierobežotajiem produktiem. Ministru kabinetam būs jānosaka izmantošanai pārtikā aizliegto un ierobežoti lietojamo augu, to daļu un produktu un citu vielu saraksts.

Saskaņā ar likuma pārejas noteikumu 27. punktu Ministru kabineta noteikumi jāpieņem līdz 2018. gada 31. decembrim. Ņemot vērā to, ka noteikumu projekts (aizliegto un ierobežoti lietojamo augu saraksts) tiek sagatavots sadarbībā gan ar pārtikas ražotājiem, gan Veselības ministriju un katra auga (daļas, produkta) iekļaušana sarakstā tiks rūpīgi izvērtēta un pamatota, kā arī to, ka projekts jānosūta saskaņošanai Eiropas Komisijai (dalībvalstīm), prognozējams, ka noteikumi pieņemšanai Ministru kabinetā netiks virzīti ievērojami ātrāk par noteikto termiņu.

Likumā papildinātas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) funkcijas. Tostarp, lai samazinātu risku un kontrolētu, vai pēc zaļā iepirkuma līguma noslēgšanas netiek piegādāti neatbilstoši produkti, PVD varēs veikt attiecīgo produktu atbilstības un kvalitātes pārbaudes. Šobrīd saskaņošanā ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts "Prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un tā piemērošanas kārtība", kurā tiks noteikti arī iepirkuma līguma izpildes noteikumi un kontroles kārtība. Jaunās funkcijas veikšanai PVD nepieciešami papildu finanšu līdzekļi. Pārbaudes tiks uzsāktas pēc MK noteikumu pieņemšanas un finansējuma saņemšanas.

ES pārtikas aprites regulējums prasa pārtikas produkta marķējumā norādīt paziņojumu par uzturvērtību, bet tas neattieksies uz amatnieciski ražotiem pārtikas produktiem, kurus ražotāji mazā daudzumā tieši piegādā galapatērētājiem vai vietējiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem. Noteikts, ka "mazs daudzums" būs visa mājas apstākļos saražotā un izplatītā pārtika.

Līdz ar likuma grozījumiem zinātniskais institūts "BIOR", kas ir laboratorija pārtikas, dzīvnieku barības un veterinārajā jomā, pēc pārtikas uzņēmumu pieprasījuma varēs nodrošināt uzņēmumu paškontroles laboratorijas metodisko vadību. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu lielāku ticamību pārtikas uzņēmumu paškontroles sistēmai, kā arī atvieglotu importētājvalsts noteikto prasību izpildi attiecībā uz produktu laboratorisko testēšanu, tādējādi nodrošinot lielāku uzticību no trešo valstu uzraugošo iestāžu puses un palielinot mūsu uzņēmumu eksporta iespējas.

Patlaban Latvijā reģistrēti vairāk nekā 35 tūkstoši pārtikas uzņēmumu, no kuriem 1358 ir mājražotāji, teikts likumprojekta anotācijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI