SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
18. maijā, 2017
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
14
14

Bojātas naudaszīmes – norēķini veikalos un apmaiņa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja veikalā nauda netiek pieņemta, nevajag ar kasieri lieki strīdēties, bet gan droši iet uz Latvijas Banku, kur bez maksas maina gan sabojātas banknotes, gan monētas.

Nereti saņemam ieplēstu vai salīmētu eiro banknoti. Monētas mēdz būt tik netīras, ka nomināls grūti saskatāms. Ko darīt šādos gadījumos? Vai mazumtirdzniecībā šāda nauda kasierei ir jāņem pretī? Kā naudu samainīt?
īsumā
  • Latvijas Banka bez maksas maina gan sabojātas banknotes, gan monētas.
  • Latvijas Banka bez komisijas maksas maina arī dažādus nominālus.
  • No Latvijas emitētās naudas populārākie nomināli ir 50 eiro, kuru ir 34% no banknotēm, un 20 eiro, attiecīgi – 31%. 
  • Lai apmainītu bojātu eiro banknoti, pāri palikušajai banknotei jābūt lielākai nekā 50% no veselas banknotes.
  • Ja atlikums ir dažādos gabalos, tiem visiem jābūt no vienas banknotes.
  • Bojātās naudaszīmes pamatā ir banknotes.

Mazumtirdzniecības tīkla "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite skaidro, ka naudas apritē "Rimi" un "Supernetto" veikalu darbinieki balstās uz Latvijas Bankas izstrādātajiem ieteikumiem, kuri nosaka norēķinos par preci pieņemt arī daļēji bojātu naudu, respektīvi, naudai jābūt saskatāmām drošības pazīmēm un nosakāmai nominālvērtībai. Saplēstu banknošu gadījumā veseliem jābūt vairāk nekā 50% no banknotes. Kasierim arī jābūt pārliecībai par naudas īstumu, ko nosaka ar speciāliem naudas detektoriem.

Maina bez maksas

Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns saka, ka gadījumā, ja veikalā nauda norēķinos netiek pieņemta, nevajag ar kasieri lieki strīdēties, bet gan droši nākt uz Latvijas Banku, kur bez maksas maina gan sabojātas banknotes, gan monētas. Tas tiek darīts atbilstoši Latvijas Bankas 2013. gadā izdotajiem noteikumiem Nr. 124 "Euro banknošu un monētu apstrādes un laišanas otrreizējā apgrozībā noteikumi", kas izdoti saskaņā ar likumu "Par Latvijas Banku".

Bojātus eiro eirozonā maina valstu centrālajās bankās, Latvijā – Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K. Valdemāra ielā 1B, un Liepājā, Teātra ielā 3. Latvijas Banka nemaina citu valstu naudas zīmes.

Var samainīt nominālus

Latvijas Banka bez komisijas maksas maina arī dažādus nominālus.

Finanšu iestāde aicina izturēties saprātīgi, piemēram, nemēģināt norēķināties ar 500 eiro banknoti pie sabiedriskā transporta vadītāja vai par "cūciņas" 1 un 2 centu monētām pirkt televizoru.

Bojātu naudaszīmju apmaiņa

Lai apmainītu bojātu eiro banknoti, pāri palikušai banknotei jābūt lielākai nekā 50% no veselas banknotes. Ja atlikums ir dažādos gabalos – tiem visiem jābūt no vienas banknotes.

Lai noskaidrotu, vai no naudas ir palicis pāri noteikumos minētais 51%, naudas eksperti izmanto trafaretus.

Ja nauda degusi, to var apmainīt arī tad, ja pāri no banknotēm palicis mazāk par pusi. Katru tādu gadījumu eksperti vērtē individuāli.

Jāapzinās, ka naudaszīmes nemaina un atpakaļ neizsniedz, ja bojājumi ir tīši.

Kā ir tad, ja, piemēram, no banknotes cilvēciņu izgriezis mazs bērns? Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas eksperts Andris Tauriņš atbild, ka nejauši bojātu naudu banka apmainīs, taču – kā cilvēciņu var izgriezt nejauši?

Savukārt, ja naudu aizmirsīsiet kabatā un bikses izmazgāsiet, banknoti apmainīs.

Bojātas monētas

Monētas uz banku jānes mainīt tad, ja tās kaut kādu iemeslu dēļ ir deformētas – avārijā, kādās iekārtās, ugunsgrēkā u. tml.

Monētas, kas pielāgotas nēsāšanai kā rotas, piemēram, caururbjot vai pielodējot cilpiņas, Latvijas Bankā apmainīt nevar, jo tās bojātas tīši, ar nolūku.

Bojātas monētas eirozonā centrālās bankas maina, monētu daļas – ne. Šad un tad Latvijas Bankai jautā: "Man te divu eiro monētas riņķītis un izgriezts vidiņš – iedodiet kaut vienu eiro." Kad monētas vidus ir izsists no apmales riņķa, nav vairs pasakāms, vai abi ir no vienas monētas.

Nosūtīs ekspertam

Ja kasieris nebūs 100% pārliecināts par bojātās naudas atbilstību apmaiņas noteikumiem, naudaszīme tiks nosūtīta ekspertam, kurš ir naudas tehnoloģiju pārzinātājs.

"Ja naudu aizmirsīsiet kabatā un bikses izmazgāsiet, banknoti apmainīs."

Klientu kases darbinieks naudaszīmi ekspertam nosūtīs arī tad, ja radīsies aizdomas par apmaiņai iesniegtās eiro banknotes vai apgrozības monētas īstumu, ja apmaiņai tiks iesniegtas naudas zīmes lielā apmērā vai tās neatbildīs citiem tūlītējas apmaiņas nosacījumiem. Aizdomu gadījumā, pamatojoties uz klienta iesniegumu, naudaszīme tiks pieņemta identifikācijai un par tās apmaiņu lems Latvijas Bankas naudas zīmju pārvaldības komisija. Atbilde tiks sniegta viena mēneša laikā.

Jāuzraksta iesniegums

Nosūtot bojātu naudaszīmi ekspertīzei, ir jāuzraksta iesniegums, kurā cita starpā norādāms bojājuma iemesls. Ja iesniegumā tiks norādīts arī bankas konts, otrreiz uz Latvijas Banku vairs nebūs jānāk – nauda tiks ieskaitīta kontā.

Iesniegumu par naudaszīmju nodošanu ekspertīzei paraksta gan iesniedzējs, gan Latvijas Bankas kasieris. Veicot bojāto eiro banknošu un monētu apmaiņu, Latvijas Banka ir tiesīga pieprasīt uzrādīt pasi vai personas apliecību (ID karti).

Iespējamie bojājumi

Vidēji Latvijas Bankā ekspertīzei nonāk pārdesmit bojātu banknošu nedēļā, bet gadās arī lielākas partijas. Bojātās naudaszīmes pamatā ir banknotes. Bojātas monētas bankas ekspertu redzeslokā nonāk daudz retāk, jo ir izturīgākas.

Biežākie banknošu bojājumu iemesli ir izmazgāšana kopā ar drēbēm, neuzmanīga apiešanās, uguns un dzīvnieki.

Cik naudas gadā iznīcina?

No kredītiestādēm saņemtās skaidrās naudas nolietotības pakāpes un īstuma pārbaudi Latvijas Bankā nodrošina automātiskās naudas apstrādes sistēmas. 2016. gadā apstrādāti 138,8 miljoni banknošu. 20,5% jeb 28,5 miljoni banknošu tika atzītas par apgrozībai nederīgām un iznīcinātas.

2015. gadā tādu bija attiecīgi 16,6% (23,3 miljoni).

Vairāk apgroza mazo nominālvērtību naudu

A. Tauriņš skaidro, ka visvairāk apgrozībā ir mazo nominālvērtību naudaszīmes.

No Latvijas emitētās naudas populārākie nomināli ir 50 eiro, kuru ir 34% no banknotēm, un 20 eiro, attiecīgi – 31%. Eirozonā kopumā 50 eiro ir 46%, bet 20 eiro – 17% no banknotēm.

Apstrādes tehnika

Naudas apstrādes tehnika Latvijas Bankas naudas glabātavā Rīgā ir jaudīga, tā darbojas ar ātrumu 30 banknošu sekundē. Ar tādu ātrumu banknotes pārvietojas pa nelielu konveijeru, kurā dažādi sensori tās pārbauda. Pārbauda gan banknotes pretviltošanas pazīmes, gan kvalitāti.

Banknotes, kas ir īstas un kvalitatīvas, tiek novirzītas uz iesaiņošanu, lai varētu tās atkal citā reizē izsniegt klientiem – bankām. Nolietotā nauda tiek iznīcināta, un, ja tomēr atrod viltojumus, tos atsijā atsevišķi. Daudz tādu nav, bet pa kādam gadās. Tos nodod policijai, lai var noskaidrot, kur tāds radies un kā šurp atceļojis.

LV portāls publikācijā "Kā pazīt naudas viltojumus" jau rakstīja, kā atpazīt viltotas banknotes un monētas.

Kas iznīcina savu mūžu nokalpojušās banknotes?

Īstās banknotes – ar visām pretviltošanas pazīmēm, bet nolietotas un mūžu nokalpojušas vai sasmērētas – naudas apstrādes iekārta pati arī iznīcina. Tam domāts neliels papīra smalcinātājs turpat konveijerā. Tas sagriež iznīcināmo banknoti smalkās, smalkās strēmelītēs, kuras ar gaisu aizsūc projām uz briketēšanas ierīci, kas šo papīra smalkmi, kad tā uzkrājusies, sastrādā dūres lieluma granulās vai briketēs.

Banknotes, kuras ir plēstas, līmētas, degušas – dažādos veidos bojātas, kamdēļ iekārta nav simtprocentīgi droša, nonāk pie kasiera, iekārtu apkalpojošā naudas apstrādes speciālista. Viņš ar citām ierīcēm pārbauda, vai banknote ir īsta, tikai bojāta, vai kaut kas nav kārtībā un tā drīzāk ir viltota. Ja arī kasierim ir šaubas, kurā nodalījumā to iešķirot, tā nonāk pie naudas laboratorijas eksperta atzinumam vai ekspertīzei.

Likumīgs maksāšanas līdzeklis

Kā nosaka 2013. gadā pieņemtais Euro ieviešanas kārtības likums,  vienīgais likumīgais maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā ir eiro.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 160.1 pants paredz sodus par atteikšanos pieņemt oficiālajā apgrozībā esošās naudaszīmes kā likumīgus maksāšanas līdzekļus maksājumiem valsts budžetā un pašvaldību budžetos, samaksai par precēm un pakalpojumiem, izņemot gadījumus, kad likumi un citi normatīvie akti nosaka citus maksāšanas līdzekļus, uzliek naudas sodu līdz septiņdesmit eiro. Par tām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda piemērošanas, uzliek naudas sodu fiziskajām personām vai valdes loceklim līdz simt četrdesmit eiro, atņemot valdes loceklim tiesības ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās vai bez tā.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI