SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Satiksme

Vienkāršo atpūtas kuģu reģistrāciju

Stājas spēkā 26.04.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Lūka/ LETA

Šodien, 26. aprīlī, stājas spēkā grozījumi Jūras kodeksā, kuri paredz, ka atsevišķus atpūtas kuģus – buru jahtas un sporta buru jahtas – turpmāk varēs reģistrēt arī bez īpašumtiesībām. Attiecīgo reģistrāciju varēs pieteikt buru jahtas valdītājs – Latvijā reģistrēta juridiskā vai fiziskā persona, kura ir Latvijas pilsonis vai nepilsonis.

Likuma grozījumi paredz, ka Kuģu reģistrā bez īpašumtiesību reģistrācijas varēs reģistrēt buru jahtas, kuru maksimālais garums ir lielāks par 2,5 metriem, bet mazāks par 12 metriem, un sporta buru jahtas, kuru maksimālais garums ir lielāks par 2,5 metriem, kuru klases atbilst šo jahtu klašu sarakstam. Informācija par to atrodama Latvijas Jūras administrācijas mājaslapā un publicēta, pamatojoties uz burāšanas sporta federācijas iesniegtajiem priekšlikumiem.

Līdz ar reģistrāciju buru jahtas valdītājam tiks izsniegts dokuments, kas apliecina jahtas tehniskos datus un tās reģistrāciju Kuģu reģistrā, bet sporta buru jahtas valdītājam – uzlīme, kas apliecina konkrētās jahtas atbilstību sporta buru jahtai un tās reģistrāciju Kuģu reģistrā. Tomēr likumā noteikts, ka attiecīgā reģistrācijas kārtība nenodibinās un neietekmēs ar kuģi saistītās tiesības.

Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka reģistrācijas vienkāršošanas mērķis ir nodrošināt kuģošanas drošību. Tāpat prognozēts, ka jaunā kārtība rosinās reģistrēt līdz šim nereģistrētos kuģošanas līdzekļus, un tādējādi tos varēs izmantot kuģošanas satiksmē. Savukārt kontroles iestādēm būs iespēja tos identificēt.

Likums nosaka, ka kuģošana attiecīgajā kārtībā reģistrētajām buru jahtām būs atļauta Latvijas iekšējos ūdeņos, kas atrodas no jūras krasta līnijas uz sauszemes pusi, un 3000 metru platā joslā no krasta līnijas uz jūras pusi Rīgas jūras līča un Baltijas jūras Latvijas Republikas piekrastes daļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI